Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka „vienu jau var”

34% sieviešu un 55% vīriešu atzīst, ka vismaz reizi mūžā ir sēdušies pie stūres pirms tam izdzerot glāzi vīna vai pudeli alus. Kā liecina aptaujas rezultāti, izrādās, ka katrs piektais Latvijas vīrietis pirms braukšanas iedzer regulāri. Viedoklis, ka “vienu jau var” ir lielai daļai autobraucēju Latvijā, secina Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Tomēr 64% sieviešu un 45% vīriešu – apzinās un arī ievēro, ka pirms transportlīdzekļa vadīšanas nedrīkst lietot pat nedaudz alkoholiskā dzēriena.

Vieglprātīgākā attieksme par alkohola lietošanu un auto vadīšanu dzērumā ir jauniešiem vecumā līdz 20 gadiem. Tā, piemēram, 69% jauniešu ir pārliecināti, ka drīkst sēsties pie stūres, ja pirms tam izdzerta viena pudele alus vai sidra, glāze vīna vai pat mazliet degvīna. Tikai 31% jauniešu uzskata, ka autovadītājs pirms sēšanās pie stūres vispār nedrīkst lietot alkoholu.

Apzinīgākās ir divas autovadītāju grupas - šoferi vecumā no 40 gadiem (58%) un sievietes (52%), kuri ir pārliecināti, ka alkohols un auto vadīšana nav savienojami.

Galvenās atšķirības ir novērojamas starp vecuma grupām un dzimumu. Vecāki respondenti ir apzinīgāki. Rezultāti parāda arī, ka prātīgākas ir autovadītājas sievietes.

Aptauja atklāj, ka 79% sabiedrības atļautu savām paziņām, draugiem un radiem izdzert vienu glāzīti, zinot, ka viņš sēdīsies pie stūres. Tikai katrs piektais iedzīvotājs uzskata, ka autovadītājs nedrīkst sēsties pie stūres, lietojis alkoholu, tāpēc noteikti pats to viņam nedotu. Vīriešiem šajā jomā ir visbrīvākie uzskati, jo gandrīz katrs desmitais atļautu dzert savam paziņam, cik vēlas, kaut arī vēlāk tam ir jāvada transportlīdzeklis.

Kā zināms, šogad Jāņos iekrīt četras brīvas dienas. Jau tagad ielās un uz sabiedriskā transporta, kā arī televīzijā un radio izvietotas sociālās reklāmas. Šī gada kampaņas nosaukums ir „Beigta balle”. Kampaņas uzdevums ir mainīt stereotipu, ka auto var vadīt arī tad, ja pirms tam izdzerts mazliet alkohola. Atgdāinām, ka kampaņas tika sāktas pēc “asiņainajiem Jāņiem”, kad 2000.gadā svētku laikā uz ceļiem bojā gāja vairāk nekā 20 cilvēku.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas