Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Redz iespēju Loskutovu atlaist ātrāk

KNAB priekšnieku varētu atlaist, balstoties uz iepriekšējās valdības lēmumu un neveidojot komisiju, uzskata ekspremjers Aigars Kalvītis.

Lai novērstu politiski motivētas izrēķināšanās iespējas ar partiju naudas galvenās kontrolētājas iestādes vadību, valdība pērnruden pieņēma noteikumus, pilnveidojot procedūru Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja atlaišanai. Par spīti tam ekspremjers Aigars Kalvītis (TP) uzskata, ka pastāv juridiski korekts veids, kā no KNAB vadītāja Alekseja Loskutova atbrīvoties, šo procedūru ignorējot. Par šādu iespēju brīdinājusi arī Saeimas opozīcijas deputāte Linda Mūrniece, prognozējot, ka tādā gadījumā balsojums par KNAB vadītāja atlaišanu varētu notikt jau šonedēļ. Ir vēl cits scenārijs — kāds valdības pārstāvis aģentūrai LETA atklājis, ka pirmdien partiju koalīcijas kopsēdē spriests, — otrdien pēc ģenerālprokurora uzklausīšanas par konstatētajiem pārkāpumiem KNAB valdība varētu aicināt A.?Loskutovu pašu atkāpties no amata.

"Man nav nekādu šaubu, ka Loskutovs jāatlaiž, ja nav finanses un grāmatvedība kārtībā," A.Kalvītis neslēpj pārliecību, ka A.Loskutovs bija jāatlaiž jau pērnruden, kad operatīvo līdzekļu nesakārtotību birojā konstatēja Valsts kontrole (VK). A.Kalvītis atgādina, ka tolaik valdība jau sagatavoja lēmumprojektu par A.Loskutova atlaišanu, taču Saeimas atbildīgā Juridiskā komisija Mareka Segliņa (TP) vadībā to nosūtīja Ministru kabinetam atpakaļ (jāprecizē, ka tolaik lēmumprojektu tolaik arī atsauca premjera pienākumu izpildītājs, toreizējais finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP)).

Pēc A.Kalvīša domām, šis dokuments spēku nav zaudējis — to neviens neesot atcēlis. Ņemot vērā jaunos faktus, veco lēmumprojektu varētu celt gaismā un atkal sūtīt uz Saeimu, kur liela daļa A.Kalvīša kolēģu jau pauduši, ka KNAB vadītājs birojā konstatētās kratīšanās izņemtās naudas zādzības dēļ amatu nevarētu saglabāt. Otrdien par izmeklēšanas rezultātiem šajā lietā valdībai gatavojas ziņot ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Atkarībā no ziņojuma satura valdībai vajadzētu lemt par ģenerālprokurora vadītas komisijas izveidi A.Loskutova atbilstības izvērtēšanai, kā tas paredzēts pērn novembrī pieņemtajos valdības noteikumos. Komisijā darbotos Satversmes aizsardzības biroja direktors, drošības policijas priekšnieks, valdības pilnvarots ministrs un Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs.

Šī procedūra būtu jāievēro, Dienai uzsver NDK priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC). "Lai nav tādi pārmetumi, kā bija pagājušajā reizē, ka steigā kaut ko saķer," teic deputāts. Pērnruden, protestējot pret A.Kalvīša valdības darba stilu un steigu, ar kādu tika virzīta A.Loskutova atlaišana, pie Saeimas notika vērienīgs pikets, kam sekoja lietussargu revolūcijas nosaukumu iemantojusī tautas manifestācija. Par secīgu procedūru ar komisijas izveidi agrāk izteicies arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP), pirmdien gan piebilstot: "Ja otrdien J.Maizītis valdībā nepārprotami norādīs, ka A.?Loskutovs ir jāatlaiž, veidot komisiju nebūtu jēgas." Viņš arī izteicies, ka A.Loskutovs KNAB pastāvošās "bezkontroles" dēļ amatā nevarētu palikt, savukārt Dz.Jaundžeikars aizrāda: "Arī prokuratūra esot daļēji atbildīga, jo neesot pietiekami pārraudzījusi birojā notiekošo." Dz.Jaundžeikars paudis nepārprotamu nostāju pret A.Loskutova turpmāku darbu KNAB.

"Ja valdība uzskata, ka vajadzīgas vēl papildu pārbaudes, var veidot komisiju, bet var juridiski arī agrāko lēmumu izmantot," uzskata A.Kalvītis. Komentējot iebildi, ka pašlaik prokuratūra vērtē citus KNAB konstatētos pārkāpumus, A.Kalvītis oponē, ka zādzības tur notikušas jau pērnruden, tikai nav bijušas pierādītas. Pēc ekspremjera paustā, šo ceturtdien gan šādā veidā balsojums par A.?Loskutova atlaišanu vel nevarētu notikt, jo nevar pagūt — vispirms lēmums jāpieņem valdībai, tad jāsūta Saeimai, kam tas jānodod izskatīšanai Juridiskajai komisijai. To pašlaik vada TP biedre Vineta Muižniece, kura portālam www.diena.lv A.?Loskutova turpmākās iespējas turpināt darbu KNAB raksturojusi kā "ļoti bēdīgas".

"Tautas partija līksmo," Dienai teic L.Mūrniece. Jaunā laika deputāti noteikti nebalsošot par A.Loskutova atlaišanu. "Šis pārkāpums būtu novērtējams ar disciplinārsodu, jo citās institūcijās un ministrijās mēs redzam naudas izsaimniekošanu, kur vispār neviena amatpersona nekādus sodus nesaņem." JL arī uztraucot, kas notiks, ja no A.Loskutova tomēr atbrīvosies.

"Šajā ziņā koalīcija sarkano līniju pārkāpusi jau sen — pagājušajā nedēļā pieņēma likumu noziedznieku aizstāvībai, tad kur teikts, ka nākamais KNAB vadītājs nebūs noziedzīgajām aprindām tuvs cilvēks?" vaicā deputāte. Viņasprāt, sekotu A.Loskutova vietnieces Jutas Strīķes atlaišana, bet pēc tam notiktu izrēķināšanās arī ar ģenerālprokuroru, kuru pēdējā laikā kritizē ne vien TP, bet arī ZZS pārstāvji.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) BNS izteicies, ka nekāda jau gatava lēmuma par A.Loskutova atlaišanu neesot. "Par turpmāko rīcību valdība lems, saņemot ģenerālprokurora ziņojumu," Dienai pauda premjera padomnieks Edgars Vaikulis. Agrāk Ministru prezidenta pārstāvis apstiprinājis, ka A.Loskutova jautājumā I.?Godmanis nepieņems lēmumu, kas būs pretrunā ar J.Maizīša nostāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas