Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Repše: budžeta grozījumi top, prognozējot IK kritumu par 13%

Latvijas šā gada budžeta grozījumi tiek veidoti, prognozējot iekšzemes kopprodukta (IKP) kritumu par 13%, pirmdien žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Einars Repše.

"Tas noteikti nebūs zemāks kā 13%, bet pašlaik ir ļoti grūti pateikt, vai tas nebūs vēl sliktāks," teica Repše.

Viņš atgādināja, ka ministrijām priekšlikumi budžeta grozījumiem, kuros jāizstrādā scenāriji izdevumu samazināšanai par 20%, 30% un 40%, jāiesniedz līdz 17.aprīlim.

"Es ļoti, ļoti ceru, ka ministrijas neatbildēs ar tipveida vēstuli, ka neredz iespējas samazināt. Kopsummā mums jāiekļaujas tajos ienākumos, kas mums ir iekasēti, un diemžēl ekonomiskās lejupslīdes laikā šie ienākumi ir stipri mazāki nekā pagājušajā gadā. Līdz ar to mēs izdzīvot vairs tāda paša budžeta ietvaros, kā bija plānots, nekādi nevarētu," pastāstīja finanšu ministrs, piebilstot, ka ministrijām tas būs ne tikai jāsaprot, bet arī jāatrod risinājumi.

Repše informēja, ka pēc ministriju priekšlikumu saņemšanas valdība politiski lems par budžeta prioritātēm. "Budžetam ir jābūt Saeimā ne vēlāk kā jūnija sākumā," klāstīja finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka jaunā valdība ir sākusi darbu pie budžeta grozījumu sagatavošanas un strukturālajām reformām. Valdība uzdevusi ministrijām līdz 17.aprīlim sagatavot trīs iespējamos priekšlikumus budžeta izdevumu samazināšanai - par 20%, 30% un 40%. Valdība vienojās samazināt valsts pārvaldē strādājošajiem atalgojumu par vidēji 20%. Plānots, ka budžeta grozījumus valdībā iesniegs maija beigās, bet jūnija sākumā par tiem lems Saeima.

Patlaban 2009.gada budžetā ir paredzēts deficīts 705,7 miljonu latu jeb 4,7% apmērā no Latvijas iekšzemes kopprodukta. 2009.gada valsts budžeta ieņēmumi plānoti 4,407 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi iecerēti 5,112 miljardu latu apmērā. Pašlaik budžets ir sagatavots, prognozējot IKP kritumu par 5%, lai arī jaunās prognozes paredz 12-13% IKP kritumu šogad.

Latvija pirmo SVF aizdevuma daļu 590 miljonu eiro (415 miljonu latu) apmērā saņēma pērn decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas