Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Repše: jebkāda lata stabilitātes mazināšana būtu bezmērķīga

Jebkāda lata stabilitātes mazināšana būtu bezmērķīga un ļoti negatīvi ietekmētu Latvijas tautsaimniecību kopumā, aģentūrai BNS sacīja finanšu ministrs Einars Repše.

"Neskatoties uz pašreizējo ekonomisko situāciju mūsu valstī, mūsu nacionālā valūta - lats ir stabils Latvijas ekonomikas pamats un valdība strādā pie valsts nelietderīgo izdevumu būtiskas samazināšanas, nevis pie lata devalvācijas. Lata stabilitāte ir viens no mūsu prioritārajiem uzdevumiem, tādēļ jebkāda lata stabilitātes mazināšana būtu bezmērķīga un ļoti negatīvi ietekmētu mūsu tautsaimniecību kopumā, nevis dotu pozitīvu rezultātu," sacīja Repše.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas valdība un starptautiskie finanšu donori vienprātīgi atbalsta esošā lata piesaistes kursa saglabāšanu, uzskatot to par būtisku nosacījumu Latvijas izvirzīto mērķu sasniegšanai. Gan Latvijas valdības vēstulē Starptautiskajam valūtas fondam, gan Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmā, gan saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju fiksētais lata kurss tiek minēts kā stabilas monetārās politikas pamats.

Finanšu ministrs arī norādīja, ka tāpat valdība par vienu no stratēģiskajiem mērķiem noteikusi pēc iespējas ātrāku eiro valūtas ieviešanu Latvijā, par vēlāko termiņu nosakot 2014. gadu. Patlaban tiek plānots, ka 2012. gadā Latvija spēs nodrošināt kopīgās eiro valūtas ieviešanas kritērijam atbilstošu budžeta deficīta līmeni zem 3% no iekšzemes kopprodukta, kā arī izpildīt pārējos Māstrihtas kritērijus, lai atbilstoši valdības apstiprinātajam Nacionālajam eiro ieviešanas plānam, realizētu atlikušos praktiskās sagatavošanās pasākumus.

Sestdien Tautas partijas rīkotajā konferencē par to, kādi ir ekonomiskās krīzes risinājumi Latvijā, ekspremjers Andris Šķēle aicināja paplašināt lata piesaistes kursa eiro svārstību koridoru līdz 15%.

Latvija 2005.gadā pievienojās Valūtu kursu mehānismam II (VKM II) ar lata kursu pret eiro attiecībā - viens eiro ir 0,702804 lati. VKM II ietvaros valūtas kursam tiek pieļautas standarta svārstības +/-15% apmērā no piesaistes kursa. Tomēr Latvija uzņēmās vienpusēji nodrošināt valūtas kursa svārstības +/-1% apmērā, saglabājot līdzšinējo finanšu tirgum ierasto lata svārstību koridora platumu, kāds bija kopš lata piesaistes SDR 1994.gadā un tika saglabāts, 2005.gada 1.janvārī piesaistot latu eiro.

Latvijas ekonomiskā lejupslīde ir aktualizējusi jautājumu par lata devalvāciju, taču amatpersonas ir norādījušas, ka valsts tā vietā ir izvēlējusies izdevumu samazināšanas ceļu un kategoriski noliedz devalvācijas iespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas