Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Repše šoreiz krusta karu nesola, aicina vienoties mērķa vārdā

“Savas valdības laikā es biju izvēlējies patiešām tādu krusta karu absolūti pret visiem, kur bija negodīguma ēna pāri, un tādu pilnas šķīstības politiku. Tas toreiz nenesa prasītos augļus, ko toreiz arī prese ne vienmēr atbalstīja. Šoreiz, kad situācija valstī ir kritiska, mēs iesim citu ceļu. Mēs patiešām mēģināsim vienot nāciju darbam,” tā šodienas intervijā laikrakstam Diena sacījis partijas Jaunais laiks deputāts un iespējamais finanšu ministrs Einars Repše.

Intervijā viņš vairākkārt uzsvēris nepieciešamību politiķiem censties izvairīties no savstarpējas sāncensības un darboties kopēja mērķa vārdā. E.Repši, kurs vairākas reizes iepriekš bijis izvirzītā premjera amata kandidāta Valda Dombrovska priekšnieks, šis fakts nemulsinot, savukārt topošā finanšu ministra personīgā bilance  esot ar mīnusa zīmi.

Intervijā atbildot uz jautājumu par iespējamām domstarpībām jaunajā valdībā, E.Repše saka : “Mums šobrīd ir jāglābj valsts, jānodrošina valsts krīzes pārvarēšana un attīstības atjaunošana. Tas ir jāizdara. Ir kritiski pēdējais brīdis un tas ir nepieciešams. Jebkuras domstarpības, intrigas, neizdarības ir vienkārši jāaizmirst, jānoliek malā. Domstarpības varētu būt tikai par konstruktīviem politikas jautājumiem, kas patiešām tiek izdiskutēti, kamēr tiek atrasts labākais risinājums. Partiju savstarpējā ķīvēšanās ir jāaizmirst, jo patlaban mums galvenais uzdevums ir atjaunot Latvijas valsts tautsaimniecību, tāds konkurētspēju”.

Savukārt, taujāts par jaunveidojamās valdības spēju nostrādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām 2010.gadā un ārkārtas vēlēšanu iespējamību, E.Repše pauž viedokli, ka vēlēšanas nekādā veidā nevar traucēt un jauns mandāts Saeimai būtu ļoti lietderīgs, bet tā ir Valsts prezidenta izšķiršanās. “Dombrovska kungs no savas puses veido valdību iespējami nopietni, lai tā būtu rīcībspējīga, ilgtspējīga valdība. Ja labi strādāsim, tad turpināsim darbu jau ar jaunu mandātu pēc vēlēšanām,” pārliecināts E.Repše.

Starp riska faktoriem šai valdībai E.Repše min situācijas nepareizu novērtēšanu un partiju sāncensības tradīcijas Latvijas politikā, kā arī radošas pieredzes trūkumu: “Viens riska faktors ir, ja mēs patiešām, nenovērtējot situāciju un savu pienākumu pret valsti, turpināsim tās sliktās partiju sāncensības tradīcijas, kas līdz šim ir dominējušas Latvijas politikā. Tas varētu būt traucēklis. Šobrīd nav citas izejas. Ir jāstrādā visiem vienam mērķim. Otrs varētu būt radošas pieredzes trūkums, jo patiešām — ja mēs paklausāmies, ko saka politiķi un varbūt atsevišķi ierēdņi, ka ir maksimāli samazināti visi izdevumi un vairāk nav kur. Tajā pašā laikā mēs zinām, ka mūsu valsts aparāts procentuāli ir lielāks nekā Somijā, nekā Igaunijā, ka daudzi mūsu tēriņi ir lielāki nekā igauņiem par līdzīga darba veikšanu. Tas nozīmē, ka ir pietrūcis varbūt radošas degsmes un vēlēšanās šo situāciju patiesi izprast un labot — šos nelietderīgos tēriņus racionalizēt. Lai veiktu reformas — turklāt tās veikt pietiekami piesardzīgi un inteliģenti, lai pārejas posmā situācija būtu kontrolējama un nepasliktinātos —, tas prasa ļoti augstu kvalitāti. Ja pietrūkst radošās domas, tad tas būs papildu riska faktors.”

E.Repše, kura savulaik vadītajā Latvijas Bankā un valdībā strādājis V.Dombrovskis, neredz problēmu strādāt viņa vadībā, jo galvenais esot darīt darbu. “Es pat esmu pateicīgs Dombrovska kungam, ka viņš ir uzņēmies smagāko nastu atbildēt par visu laukumu kopumā. Mēs pat neesam priekšnieki viens otram. Latvijas valsts un veicamie darbi ir priekšnieki mums abiem”, tā E.Repše.

Topošā finanšu ministra E.Repšes paša finanšu stāvoklis esot redzams viņa deklarācijā un, ņemot vērā krīzi pasaules finanšu tirgos, pagājušajā gadā viņa finanšu darbība peļņu nav nesusi un līdz ar to stāvoklis nav uzlabojies, salīdzinot ar pagājušo gadu. Viņa īpašumu un saistību bilance patlaban esot negatīva un viņš ir parādos. E.Repšem joprojām ir gan kopīgs uzņēmums, gan arī parādsaistības ar uzņēmēju Valēriju Belokoņu.

Dienas komentāru lapas redaktora Paula Raudsepa un žurnālistes Ināras Egles interviju ar E.Repši lasiet laikrakstā Diena šodien.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas