Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Rīgas domes ētikas kodeksa projektu Providus uzskata par deklaratīvu

Sabiedriskās politikas centrs Providus uzskata, ka Rīgas domes ētikas kodekss tā pašreizējā redakcijā satur pārāk daudz deklaratīvu normu, kurām nav skaidra satura un ieviešanas mehānismu, norādīts centra sagatavotajā vēstulē domes deputātiem. Domes pretkorupcijas komisija ar sniegto atzinumu paredzējusi iepazīsies otrdienas sēdē.

Domes pretkorupcijas komisijas vadītāja Eināra Cilinska (TB/LNNK) izstrādātais ētikas kodeksa projekts, kas tapis pēdējo kukuļošanas skandālu iespaidā, šobrīd «nerada pārliecību, ka tā pieņemšana būtiski uzlabos Rīgas pilsētas pašvaldības darbinieku ētiskās apziņas līmeni vai ka pašvaldību darbinieki būs guvuši skaidrākas vadlīnijas par to, kā rīkoties ētiski neskaidrās situācijās,» norāda Providus savā atzinumā. Sabiedriskā organizācija piemin vairākas problēmas tajā un piedāvā risinājumus.

Piemēram, pašreizējā redakcijā nav skaidra procedūra, kā tiek izskatīti ētikas kodeksa pārkāpumi. Kā norāda Providus, svarīgi, lai katram domes darbiniekam, izlasot kodeksu, būtu skaidri sūdzību izskatīšanas procesuālie aspekti, proti, tas, kādā formā un kādos termiņos jāvēršas, lai iesniegtu sūdzību par rīcību, kas ir pretrunā ētikas kodeksam, vai sūdzības iesniedzējs drīkst būt klāt tās izskatīšanā u.tml.

Tāpat nepieciešams precizēt sodus par ētikas kodeksa pārkāpumiem.Providusvērš uzmanību uz to, ka kodeksā šobrīd nav atrodamas nekādas norādes par to, ka ētikas kodeksa pārkāpējs varētu tikt par pārkāpumu sodīts.

Nepieciešams arī rakstiski precizēt «šķietama» interešu konflikta sastāvu.Viens no kodeksa punktiem paredz, ka darbiniekiem jāizvairās no reāla, iespējama un šķietama interešu konflikta starp privātajām un sabiedrības interesēm, taču «iespējama» un «šķietama» interešu konflikta saturs nav viennozīmīgs, tāpēc būtu svarīgi šajā kodeksā sniegt šo interešu konfliktu paveidu definīciju.

«Šie ir ļoti nopietni priekšlikumi, kas ir jāizskata,» saka E.Cilinskis. Tādēļ viņš otrdienas sēdē rosinās izveidot speciālu darba grupu, kas ar tiem strādās. Kad ētikas kodeksa projekts varētu tikt pilnībā sagatavots un nodots skatīšanai komitejās, E.Cilinskis atturējās prognozēt, norādot, ka «sasteigšana neko labu nedos».

Diena jau rakstīja, ka ētikas kodeksa izstrāde bija viens no pirmajiem darbiem par ko domnieki februāra beigās vienojās, lai izskaustu korupciju pašvaldībā. Tiesa, ne visi deputāti tā izveidi atbalstīja, jo uzskatīja par veltu laika tērēšanu. Tā vietā viņi rosināja uzreiz ķerties pie domes struktūrvienību reorganizācijas. Viens no pretinieku argumentiem bija - kādēļ jāraksta kodekss, ja ir jau desmit baušļi, no kuriem viens skaidri pasaka: «Tev nebūs zagt».

Rīgas domes ētikas kodeksa projektu lasi šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas