Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Roberts Zīle aicina saglabāt pašcieņu sarunās ar aizdevējiem

"Lakmusa papīrītis ir iekrāsojies sarkans," uzskata TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle, raksturojot starptautisko aizdevēju aizliegumu valdībai ieviest progresīvo uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN) 25% apmērā uzņēmumiem, kas pelna virs 5 miljoniem latu gadā. Valdība to bija iecerējusi, taču beigās nolēmusi, ka likme būs 15%. “Esam tehniskā līmenī [par budžeta projektu] panākuši vienošanos ar aizdevējiem,” vakar teica valdības vadītājs Valdis Dombrovskis.

„Dīvaini, ka SVF, Eiropas Komisijas un Zviedrijas eksperti par pašsaprotamu uztver gan Latvenergo, gan Latvijas dzelzceļa, gan citu reģionā konkurējošo Latvijas valsts uzņēmumu dividendes par valsts kapitāla izmantošanu 80% apmērā no peļņas pēc nodokļiem, bet nekādi nespēj pieņemt solidāru UIN palielinājumu ārvalstu lielajiem uzņēmumiem,” domā tēvzemiešu līderis, kura partijas biedri strādā valdībā.

"Nodokļa mērķis bija paņemt solidāru daļu krīzes laikā no peļņas, ko ārvalstu, galvenokārt, zviedru uzņēmumi, gūst Latvijā sniedzot telekomunikāciju, finanšu, mazumtirdzniecības un citus pakalpojumus. Tas bija mēģinājums uzlikt nedaudz lielāku nodokli nerezidentu peļņai, kas, atbilstoši Zviedrijas valdības mājas lapā raksturotajai 26,3% UIN likmei, būtu uzskatāms par „samērīgi zemu”. Diemžēl tā sauktajiem starptautiskajiem donoriem acīmredzot, šķiet, ka viss nodokļu slogs, kas uzlikts privātā parāda finansēšanai, ir jāuzņemas tikai Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem”, saka R.Zīle. 

„Es aicinu koalīcijas kolēģus tomēr saglabāt pašcieņu. Jā, mums ir jābūt konstruktīviem sarunās. Ir daudzas lietas, kur, pateicoties tieši starptautisko donoru pozīcijai, mēs kaut nedaudz pilnveidojam savu nodokļu sistēmu, piemērot, ieviešot kaut nelielu progresīvo mājokļu nodokli, vai apliekot kapitāla ienākums. Tomēr ekstremālā situācijā valdībai pirmkārt ir jārūpējas par savu pilsoņu interesēm (bieži vien par pavisam eksistenciālām), nevis tikai par investoru zaudējumu tuvināšanu nullei vai dažos sektoros - sadalāmās peļņas būtisku nesamazināšanu. Un, ja jāliek svaru kausos, piemēram, savas valsts pensionāru ienākumu samazināšanos vai investoru valsts pensiju fondu plānotas peļņas neiegūšanu, tad valdības pozīcijai ir jābūt pilnīgi skaidrai”, uzskata TB/LNNK priekšsēdētājs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas