Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rosina ātrāk ieviest eiro

Eiropai jābeidz izlikties, ka finanšu sabrukuma iespēja Latvijā un citās Austrumeiropas valstīs nav reāla, un jābeidz uzvesties tā, it kā "jauno" nepatikšanas uz "vecajiem" neattiektos, — šādu viedokli pauduši vairāki Eiropas analītiķi un norādījuši, ka vissaprātīgākais risinājums patlaban būtu Māstrihtas kritēriju steidzama pārskatīšana un stingrs signāls tirgum par gatavību paplašināt eirozonu, cik drīz vien iespējams. Idejas aizstāvji to sauc par viskarstāko Eiropas Savienības (ES) līderu darba kārtības punktu, jo sabrukums Austrumeiropā izraisītu domino efektu arī eirozonā.
ES politiku jauno dalībvalstu finanšu atbalstam vērtē kā tuvredzīgu

Bezatbildīga politika

Finanšu palīdzības sniegšana bez apņēmības uzņemt austrumeiropiešus eirozonā, pēc analītiķu domām, ir bezatbildīga politika. Austrumi jāielaiž eirozonā nekavējoties, uzskata britu ekonomists Edvards Hjū, kurš pēdējos divus gadus rūpīgi sekojis norisēm Latvijas ekonomikā un raksta mūsu valstij veltītu blogu. "Māja deg, un ugunsgrēks ir steidzami jādzēš," Dienai saka E.Hjū un uzsver, ka tā ir ES atbildība — sniegt palīdzību grūtībās nonākušajām dalībvalstīm. Visefektīvākais vai pat "vienīgais dzīvotspējīgais risinājums", viņaprāt, ir drīza eiro ieviešana. "Teikdams — drīz, es nedomāju, ka Latvija rīt nonāks eirozonā," piebilst ekonomists. Taču Eiropai jāsūta satrauktajam tirgum stingrs signāls par apņemšanos mainīt pašreizējai situācijai neatbilstīgos Māstrihtas kritērijus. Pēc E.Hjū vārdiem, vidusceļa nav — vai nu eirozona jāpārvērš par visaptverošu organismu, vai tā ir vienkārši jālikvidē.

Savtīga interese

Ir arī otrs faktors, kādēļ būtu aktīvāk jāpalīdz austrumeiropiešiem, un tas ir pašu rietumu interesēs. "Problēmu mazināšana austrumos atbilstu rietumu savtīgajām interesēm, jo galu galā tās būs Rietumeiropas bankas, kas [sabrukuma gadījumā] piedzīvos milzu zaudējumus," saka E.Hjū un piebilst, ka visvairāk cietīs Austrija, Itālija un Zviedrija, kuru bankas aktīvi darbojas Baltijā un Centrāleiropā. Piemēram, Austrijas banku kredītportfelis Centrāleiropā sasniedz 80% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Gandrīz identisku viedokli laikrakstā Financial Times pauž komentētājs Volfgangs Munhaus, kurš norāda — kad mājsaimniecības Ungārijā nespēs samaksāt kredītus austriešu bankām, sabruks nevis Ungārija, bet Austrija. "Krīzei Austrumeiropā tādējādi būs sistēmiska ietekme eirozonā. Tātad to nevar uzskatīt par kāda cita problēmu, jo tā tāda nav," raksta V.Munhaus. Daži uzņemšanas kritēriji pašlaik ir "pilnīgi aplami", piemēram, prasība par inflāciju, kura nedrīkst pārsniegt ttriju zemākās inflācijas valstu vidējo rādītāju, vērtē V.Munhaus. "Drīz mēs varēsim runāt par deflāciju. Un tad iestāšanās kandidāte nonāks absurdā situācijā — tai būs jāpanāk deflācija, lai pievienotos eiro." Viņš piebilst, ka ir slavējama ES gatavība sniegt finanšu palīdzību krīzes skartajiem, taču ar to vien nepietiek. "Finansiālas palīdzības sniegšana bez stingas apņēmības dalībai eirozonā būtu bezatbildīga rīcība," raksta komentētājs.

Pagaidām nepiekrīt

Taču Eiropas Komisija (EK) iespēju pārskatīt Māstrihtas kritērijus patlaban neizskata. Ekonomikas un finanšu lietu komisāra Hoakina Almunias pārstāve Amēlija Torresa Dienai teica, ka EK neplāno mainīt iestāšanās nosacījumus: "Komisārs savu viedokli ir formulējis absolūti skaidri — nosacījumi ir pamatoti, jo to uzdevums ir sagatavot tautsaimniecību dzīvei vienotā monetārā vidē." A.Torresa norādīja, ka Latvijas ekonomikas stabilizācijai Brisele ir atvēlējusi 3,1 miljardu eiro un pirmais maksājums — 1 miljards — ir jau pārskaitīts.

Taču E.Hjū un V.Munhaus ir pārliecināti, ka ar šādu palīdzību nepietiks, Eiropai jārīkojas radikālāk. Uz aktīvāku rīcību Eiropas līderus mudinājis arī Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks. Viņaprāt, pasivitāte novedīs pie jauna Eiropas sadalījuma. "Ir pagājuši 20 gadi kopš Eiropas apvienošanās — tā būtu traģēdija, ja mēs tai ļautu no jauna sašķelties," vairākkārt uzsvēra R.Zēliks.

Latvijas Bankas viedokli par šo tēmu Dienai divās dienās neizdevās iegūt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI:

Vai būtu izdevīga pievienošanās eirozonai?

Mortens Hansens, Rīgas ekonomikas augstskola

No vienas puses, ir Māstrihtas kritēriji, taču vēl svarīgāka ir tirgus integrācija. Šajā ziņā Latvija pietiekami neatgādina eirozonas dalībvalsti un tai klātos grūti, jau drīzumā pievienojoties tai. Kritēriju maiņu neatbalstīs eirozonas konservatīvās valstis Vācija un Nīderlande, tās uztvers šādu soli kā eirozonas padarīšanu par caurkritušo valstu kapsētu, jo tas iedragās eiro uzticamību. Turklāt te ir morāla dilemma — citi redzēs, ka par kritēriju neizpildi nesoda, un veicinās to ignorēšanu. Laiki ir grūti, un Eiropa jau ir pastiepusi ļoti dāsnu roku, kopā ar SVF aizdodot Latvijai 35% valsts IK.

Vjačeslavs Dombrovskis, Starptautiskais Ekonomikas politikas studiju centrs

Tā bija pirmā SVF pieļautā iespēja — devalvēt latu un pēc tam pievienot Latviju eirozonai, noprotams no decembra ziņojuma. Tomēr to nepieļāva tieši neizpildīto Māstrihtas kritēriju dēļ, taču tie ir rakstīti citā laikā, kad par potenciālo partneru Itālijas un Spānijas finanšu disciplīnu šaubījās Vācija. Tomēr jārēķinās, ka augošajās dalībvalstīs, kuru ekonomikas cenšas panākt veco dalībvalstu ienākumu līmeni, inflācija vienmēr būs straujāka nekā agrāk labklājību ieguvušajā blokā. Šie kritēriji būtu jāpārskata, citādi jaunajām dalībvalstīm teju nav cerību iekļūt šajā klubā. Domāju, ka līdz ar finanšu atbalstu Latvijai noderētu tehniska palīdzība tirgus uzraudzībā, lai Pasaules Bankas un SVF eksperti ne tikai atbrauktu uz īsu brīdi, bet regulāri strādātu kopā ar ierēdņiem, iemācot viņus pareizi uzraudzīt finanšu institūcijas. Tad mēs varbūt būtu mazāk cietuši no globālās krīzes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas