Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

RTU šogad jauns zinātņu doktoru rekords

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) šogad aizstāvēts rekordliels doktora disertāciju skaits: 2008.gadā aizstāvētas 43 disertācijas, tas ir par 11 vairāk nekā pagājušajā gadā, vēsta RTU. Visvairāk, t.i., desmit, doktora disertācijas aizstāvētas Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē.RTU Doktorantu studiju daļas vadītājs Jānis Valeinis straujo zinātņu doktoru skaita pieaugumu skaidro ar Eiropas So-ciālā fonda (ESF) atbalstu, kas doktorantiem sniedza iespēju pastiprināti pievērsties zinātniskajam darbam.

Lai veicinātu jaunas zinātnieku paaudzes veidošanos, no 2004.gada līdz 2008.gada augustam RTU realizēja ESF projektu «Atbalsts RTU doktorantūras attīstībai». Projekta mērķis bija atbalstīt doktorantūras studijas un zinātniskās pētniecības veikšanu, līdz ar to palielinot aizstāvēto disertāciju skaitu un tādējādi veicinot jaunas zinātnieku paaudzes veidošanos.Četru gadu laikā vairāk nekā 360 RTU doktoranti un jaunie doktori saņēma stipendiju, kā arī līdzekļus zinātnisko pētījumu materiālu iegādei un konferenču, semināru, stažēšanās kursu, pieredzes apmaiņas braucienu izdevumu segšanai. ESF piešķirtais atbalsts ietvēra arī stipendiju apjoma palielinājumu un piemaksu doktoranta zinātniskā darba vadītājam. «Pēdējo piecu gadu laikā doktorantu skaits RTU pakāpeniski ir palielinājies par 10%. Šie iepriecinošie statistikas rādītāji liecina par to, ka zinātniskā un akadēmiskā darba prestižs, atalgojums un iespējas ir bijušas krietni lielākas, nekā iepriekš,» atzīst J.Valeinis.  ESF atbalsts palīdzēja pārvarēt zinātnes krīzes posmu, kas Latvijā bija izveidojusies 90.gados, kad, mainoties valsts pārvaldei, zinātniskās iestrādes bruka un zinātnieki pēkšņi sastapās ar milzīgām finanšu problēmām. Veidojās zinātnieku paaudžu pārrāvums, jo jaunie zinātnieki pārgāja uz ražošanas sektoru vai arī aizbrauca strādāt uz ārzemēm. Pēdējos gados Latvijas zinātnē ir notikušas kardinālas pārmaiņas: Latvijas zinātnes centri ne tikai tehnoloģiskā aprīkojuma, bet arī cilvēkresursu potenciāla ziņā sāka līdzināties labākajiem ārvalstu zinātnes centru piemēriem. «Būtisks atspēriena punkts Latvijas zinātnes attīstībai un zinātnes cilvēkresursu vecuma struktūras uzlabošanai bija arī valsts budžeta dotācija zinātnes attīstībai universitātēs, kas 2009.gadā tiks likvidēta, līdz ar to Latvijas zinātnes attīstība būtiski palēnināsies, un labākie zinātnieki dosies strādāt uz citām ES valstīm,» prognozē RTU zinātņu prorektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.Projekts «Atbalsts RTU doktorantūras attīstībai» noslēdzās šogad 15.augustā, taču tiek plānots, ka, sākot ar 2009.gada vidu, RTU tiks īstenots jauns ļoti līdzīgs projekts, kas turpināsies līdz 2015.gadam. Veicinot zinātnieku paaudžu maiņas nodrošināšanu un augstāku izglītības kvalitāti universitātē, RTU veicina arī zinātņu ietilpīgas un augstas pievienotās vērtības produkcijas ražošanu visās Latvijas tautsaimniecības nozarēs, ko paredz arī Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2007. - 2013.gadam. Darba ražīguma palielināšana pārstrādes rūpniecībā būs būtiska, cīnoties ar ekonomiskās krīzes izraisītajām sekām.Rīgas Tehniskajā universitāte ir viens no līderiem Latvijas augstākās izglītības iestāžu vidū doktora grādu ieguvušo skaita ziņā: laikā no 2005. līdz 2008.gada nogalei par RTU zinātņu doktoriem ir kļuvuši 134 jaunie pētnieki (2005.gadā – aizstāvētas 25 doktora disertācijas, 2006.gadā – 34, 2007.gadā – 32, bet 2008.gadā – 43).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas