Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saeimā asas diskusijas par Godmaņa valdības lēmumiem

Saeimā ceturtdien, apspriežot grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, kam deputāti bija iesnieguši vairākus priekšlikumus nodokļa likmes samazināšanai, izvērtās asas diskusijas par ekspremjera Ivara Godmaņa valdības pieņemtajiem lēmumiem, aģentūra BNS uzzināja Saeimas sēdē.

Deputāti bija iesnieguši priekšlikumus PVN likuma grozījumiem, kas paredzēja gan atgriezties pie iepriekšējām PVN likmēm 18% un 5% apmērā, gan piemērot nodokļa samazināto likmi 10% apmērā grāmatu piegādēm, viesnīcu pakalpojumiem un malkas apkurei u.c. Taču vienā brīdī deputātu debates ar aicinājumu atbalstīt minētos priekšlikumos pārauga Godmaņa pieņemto lēmumu kritikā.

Godmanis, kāpjot tribīnē, mēģināja aizstāvēt lēmumus par PVN likmes paaugstināšanu pērnā gada nogalē, norādot, ja nebūtu palielināts PVN, deputātiem būtu jābalso par pensiju, bērnu pabalstu un daudz citu sociāli jutīgu jautājumu samazināšanu, lai rastu budžeta ieņēmumos papildu 330 miljonus latu.

Godmanis arī norādīja, ka tieši viņš bija tas, kas panāca programmas parakstīšanu ar Starptautisko Valūtas fondu pērnā gada nogalē, jo pretējā gadījumā pašlaik valsts būtu bez naudas ar pilnīgi citu sociālo stāvokli.

Bijušais premjers arī klāstīja - lai arī no ekonomiskā viedokļa PVN pieaugumam recesijas laikā nav pamatojuma, šis lēmums ir attaisnojams no sociālā viedokļa.

Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis sacīja, ka papildu ieņēmumu valsts budžetā 300 miljonu latu apmērā patlaban nav un valsts joprojām sēž bez naudas, lai gan jau pērnā gada nogalē Saeimas deputāti norādījuši, ka PVN likmes paaugstināšana nedos kārotos nodokļu ieņēmumus.

Savukārt deputāts Visvaldis Lācis teica, ka viņš jau iepriekš pārmetis Godmanim "veco domāšanu" un šajā jautājumā nekas nav mainījies. Viņš arī pauda - lai arī premjera Aigara Kalvīša valdīšanas laikā Latvijas ekonomika sāka lejupslīdi, tieši Godmaņa valdības laikā tā iekritusi bedrē līdz pat pašam dziļumam.

Pērn gada nogalē strauji saasinājās Latvijas ekonomikas problēmas, un, lai palīdzētu stabilizēt makroekonomisko situāciju, Latvija vērsās pie starptautiskajiem aizdevējiem, kas vienojās Latvijai aizdot līdz 7,5 miljardiem eiro. Par pamatu šim aizdevumam Latvijai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas tostarp arī paredzēja paaugstināt PVN nodokļa likmes.

Pašreiz gan tieši PVN ir tas nodoklis, kas visbūtiskāk - par aptuveni 30% - atpaliek no ieņēmumu plāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas