Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Saeima labos likumu

Tautas partija un LPP/LC ir noskaņotas izvērtēt Valsts prezidenta Valda Zatlera Saeimai trešdien otrreizējai caurlūkošanai nodoto likumu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu. Turpretim Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis nesteidz to solīt, apsverot iespēju vērsties pie starptautiskiem ekspertiem, jo deputāti joprojām nespējot saskatīt nekādu bīstamību pieņemtajā likumā. TP un LPP/LC savu pēkšņo gatavību uzlabot likumu skaidro, atzīstot, ka pirms nedēļas nav rūpīgi izvērtējuši ZZS piedāvātos priekšlikumus.

Valsts prezidents pamatojumā Saeimai uzsvēris, ka parlamentā pēc Viļņa Edvīna Breša (ZZS) priekšlikumiem pieņemtā likuma redakcija sašaurina gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jēdzienu, un to, kādas darbības par tādām uzskatāmas, gan personu loku un viņu vainu, kas ir saistīta ar naudas atmazgāšanu. Prezidents vērsis uzmanību arī uz likuma pieņemšanas laikā dzimušo V.E.Breša priekšlikumos iekļauto juridisko jēdzienu "mutatis mutandis", sakot, ka "manuprāt, no labas juridiskās tehnikas viedokļa raugoties, šajā gadījumā atsauce uz "mutatis mutandis" lietošanu ir pat lieka". V.Zatlers akcentējis vēl vairākas likuma nepilnības, un, paužot, ka līdz ar EK pret Latviju ierosināto pārkāpuma procedūru par kavēšanos nodrošināt šī likuma pieņemšanu līdz pērnā gada 15.decembrim, lūdzis Saeimu caurlūkot likumu iespējami ātrāk.

Vēl nav zināms, kad parlaments varētu to darīt. TP trešdien arī rosināja pavasara sesiju beigt nevis Jāņos, kā tas tradicionāli bijis, bet gan 15.jūlijā. Tas galvenokārt saistīts ar nepieciešamību pieņemt valsts budžeta grozījumus. V.Zatlers, nododot likumu Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, teica: "Man ir ļoti nepatīkami atzīt, ka Saeima ir pieņēmusi likumu pavirši, sasteigti un nekvalitatīvi." Viņš vērtēja, ka šis likums ir ļoti būtisks Latvijas prestižam un ir svarīgs visās valstīs, kas cīnās ar naudas atmazgāšanu un pret terorisma finansēšanu. Tas ir pirmais likums, kas interesē mūsu starptautiskos partnerus, sacīja V.Zatlers.

Arī LPP/LC frakcijas vadītājs, Ārlietu komisijas priekšsēdis Andris Bērziņš Dienai uzsvēra, ka šis ir ļoti būtisks likums, kas nepieciešams arī saistībā ar bezvīzu režīma ieviešanu ar ASV, "jo mūsu partneri noteikti grib būt pārliecināti, ka pie mums pret naudas atmazgāšanu cīnās ar tādām pašām metodēm kā pie viņiem". "Nebūs tā, ka mēs iecirtīsimies - likums noteikti tiks labots," solīja TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis. Ja Saeima likumu pieņemtu negrozītā veidā, prezidents otrreiz vairs to nevarētu atdot atpakaļ.

Taču TP šī likuma dēļ piedzīvoja arī iekšējos satricinājumus, kad politikas veterāni Jānis Lagzdiņš un Dzintars Ābiķis pievienojās opozīcijas aicinājumam prezidentam Satversmes 72.panta kārtībā apturēt likuma publicēšanu, kas galaiznākumā varētu beigties ar referendumu. Paraksti par to gan nav savākti, un arī abi TP deputāti savu parakstu atsauca, jo Jaunais laiks viņiem neesot izskaidrojis, par ko paraksti tiek vākti. Šī situācija trešdien pārrunāta arī TP frakcijas sēdē, kas nekādas soda sankcijas kolēģiem nepiemēroja, un viņi arī neplāno atstāt partiju. Gluži pretēji - abi deputāti apgalvoja, ka tā esot spēcīgākā partija un vēl neesot zaudētas cerības, ka tā spēs saņemties. Kuluāros neformālās sarunās viņi arī atcerējušies, cik neapdomīgi no partijas aizgājis Artis Pabriks, kas tagad varējis būt viens no vadošajiem TP politiķiem. Tajā pašā laikā J.Lagzdiņš vēloties, lai partijā notiktu saruna, kā nepieļaut tādu lēmumu pieņemšanu, kas rada aizdomas, jo TP to vairs nevarot atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas