Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Valsts prezidentam neizdodas iekustināt nepilsoņu bērnu jautājumu

Saeima Vējoni nesaprata

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa mēģinājums panākt, lai pēc 2018. gada 1. jūnija dzimušajiem bērniem vairs netiktu piešķirts nepilsoņu statuss, Saeimā ceturtdien cieta neveiksmi. Prezidenta piedāvātā īpašā likumprojekta nodošanu Juridiskajai komisijai atbalstīja tikai 39 deputāti, pret to bija 38, bet vēl 14 politiķi atturējās – vairākums no viņiem pārstāvēja Vienotību, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Iespējams, rezultāts varēja būt arī citādāks, ja prezidents pirms iniciatīvas iesniegšanas būtu konsultējies ar frakciju vadību un ja valdības partijas nesaistītu koalīcijas līgums, kas ar pilsonību saistītos jautājumus ļauj atbalstīt tikai pēc vienprātības principa.

Taču ir arī uzskats, ka tieši šī iemesla dēļ prezidenta konsultācijas neko nemainītu. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!–TB/LNNK (NA) izmantoja tiesības nobloķēt likumprojekta Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem tālāku virzīšanu. Tas paredzēja, ka pēc 2018. gada 1. jūnija dzimušie nepilsoņu bērni, ja vien vecāki nav vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu bērnam un viņš nav citas valsts pilsonis, ir atzīstami par Latvijas pilsoņiem. Tagad bērnus reģistrē kā Latvijas pilsoņus, ja viens no vecākiem izsaka šādu gribu. Pērn nepilsoņu statuss ir piešķirts 52 bērniem. 

Prezidenta mērķis bijis saliedēt sabiedrību. Savukārt Ingmārs Līdaka (ZZS) Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja, ka ir noticis pretējais – sabiedrība un arī politiskā vide ir sašķelta. Ja projektu sāktu skatīt trīs lasījumos "un ķeskāties no tribīnes", kad runātu 30 deputāti no vienas puses un 30 no otras, daļa sabiedrības par sevi daudz ko uzzinātu. Par prezidenta iniciatīvu nobalsoja ne tikai Saskaņa, bet arī No sirds Latvijai, Latvijas Reģionu apvienība un četri Vienotības frakcijas deputāti, kuri vairs nav partijā. Idejas lielākie pretinieki ir Nacionālajā apvienībā.

"Kad pienāks tā diena, kad mūsu prezidents aicinās kaut ko darīt, lai apturētu latviešu jauniešu izstumšanu no darba tirgus, lai likvidētu diskriminējošās rindas latviešu bērnudārzos, stiprinātu latviešu valodas pozīcijas medijos, lai pārietu uz vienotu izglītības sistēmu valsts valodā?" sēdē vaicāja Edvīns Šnore (NA). Viņš atgādināja, ka nepilsoņu bērnu vecākiem ir iespēja reģistrēt atvases kā Latvijas pilsoņus, bet daļa to nevēlas, jo tas apgrūtinātu ceļošanu uz Krieviju un NVS valstīm bez vīzas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 22. septembra, numurā!

Top komentāri

tev
t
Es arī tevi nesaprotu. Tu un tava kanceleja – tukšums. Par ko saņemat lielu algu un prēmijas?
Uldis
U
Veselais saprāts uzvarēja.
Saprata. Un kā vēl.
S
Visi taču zina, ka Vējoni amatā ievēlēja ar Saskaņas balsīm. Bet šī partija tā vienkārši savu atbalstu nedāļā. Tas ir jāatstrādā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas