Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saeimas komisija neatbalsta Rozes priekšlikumus par prokuroriem

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien noraidīja deputāta Mārtiņa Rozes (ZZS) priekšlikumus Prokuratūras likumā. Nedz viņa ideja par ģenerālprokurora kandidātu loka paplašināšanu, nedz arī prokurora obligātu atlaišanu no amata valstij nelabvēlīga Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) sprieduma gadījumā komisijas atbalstu neguva. Pret tiem komisijas sēdē iebilda gan vairāki deputāti, gan Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

G. Kusiņš pamanījis, ka norma par ģenerālprokurora kandidātu loka paplašināšanu ir gandrīz vārds vārdā pārņemta no likuma par nosacījumiem Satversmes tiesas tiesnešu kandidātiem. Tomēr prokuroram ir specifiskāki pienākumi un nepieciešami īpašāka pieredze, norādīja G. Kusiņš.

M. Roze turpretī norādīja, ka patreizējā prasība ir par šauru un ja jau ST tiesnešiem ir jālemj par likumu atbilstību valsts pamatlikumam, arī tas ir nozīmīgs amats. Ja jau tik svarīgā amatā ir salīdzinoši plašs kandidātu loks, tādam pašam būtu jābūt arī attiecībā uz ģenerālprokurora amatu. Tomēr komisija sliecās par labu G. Kusiņa viedoklim.

Savukārt ierosinājumu obligāti atlaist prokuroru, ja spēkā stājies ECT spriedums, "ar kuru atzīts, ka konkrētajā kriminālprocesā ir pārkāptas personas cilvēktiesības un prokurors ir vainojams pārkāpuma izdarīšanā", Roze pamatoja ar to, ka septiņus gadus esot valdībā, viņš it bieži pieredzējis, ka Latvija zaudē prāvās ECT, bet par to neviens neatbildot. Komisija vienojās, ka jautājums par ECT zaudētajām lietām būtu skatāms plašāk, vērtējot ne tikai prokuratūras, bet arī citu iestāžu atbildību. Tāpēc komisija rīkos atsevišķu sēdi, uz kuru uzaicinās Latvijas pārstāvi ECT Ingu Reini. Viņai būs jāsniedz plašāku analīzi par raksturīgākajiem iemesliem, kāpēc tiek pārkāptas cilvēktiesības tiesvedības procesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


Roze piedāvā paplašināt ģenerālprokurora kandidātu loku

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas