Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sāktas gandrīz 50 lietas par bērnu aizvešanu no Latvijas

Kopš 2004.gada sāktas 48 lietas par bērnu aizvešanu no Latvijas uz ārvalstīm, vecākiem nespējot vienoties par viņa dzīvesvietu, sestdien vēsta laikraksts Diena. Laikraksts arī izpētījis, ka kopš 2005.gada sāktas 15 lietas par bērnu atvešanu no ārvalstīm uz Latviju.

Saskaņā ar apkopotajiem datiem 17 gadījumos bērni no Latvijas vesti uz Īriju, 14 - uz Apvienoto Karalisti, sešos - uz Vāciju, divos - uz Zviedriju, divos - uz Spāniju, tāpat bērni vesti uz Turciju, Somiju, Ķīnu, Franciju, ASV, Ukrainu, Poliju. Ārvalsts tiesas 16 gadījumos nolēmušas, ka bērns jāatgriež Latvijā, bet piecos gadījumos šāds lūgums noraidīts. Vēl 13 lietās vecāks ir atsaucis pieprasījumu atgriezt bērnu, bet 14 lietas vēl turpinās.

Kā norāda laikraksts, šajās lietās pārsvarā ir divu Latvijas iedzīvotāju strīds par bērnu.

Savukārt attiecībā uz bērniem, kas atvesti uz Latviju, četros gadījumos Latvijas tiesas lēmušas bērnus neatgriezt ārvalstī, bet sešās lietās - atgriezt.

Laikraksts atgādina par vairākiem gadījumiem, kuriem pēdējā laikā pievērsta liela sabiedrības uzmanība. Jeļizavetai saskaņā ar Itālijas institūciju lēmumiem dēls jāatgriež šajā valstī. Itālijas tiesa arī lēmusi tēvam piešķirt aizgādības tiesības, to Jeļizaveta pārsūdzējusi. Patlaban mātei noteiktās saskarmes tiesības paredz, ka Itālijā māte drīkstētu apmeklēt dēlu vien gadā 15-30 dienas. Savukārt nesen plašsaziņas līdzekļi vēstīja par Mirjanu, kas Austrālijā jau vairāk nekā mēnesi tiesājas par aizgādības tiesībām uz meitu. Viņu tēvs pats aizvedis uz Austrāliju. Abas sievietes vērsušās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lūdzot nodrošināt taisnīgu tiesu.

"Labā atgriezeniskā saite ir tā, ka pēc pēdējiem sižetiem par Austrālijas gadījumu man no Vācijas, Dānijas zvanījušas vairākas sievietes, kas saka - pēc nedēļas gribētu ar bērniem braukt atpakaļ. Kā man nenonākt šādā situācijā?" Dienai stāstīja Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas Starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājs Agris Skudra.

Eksperti iesaka jautājumu par bērna aizgādību lemt turpat ārvalstī. Taču, ja bērns bez otra vecāka ziņas jau ir atvests uz Latviju un tiesa lēmusi, ka bērns jāatgriež, tas esot jādara nekavējoties. "Jo ātrāk mātes to izdarīs, jo ātrāk arī izdosies atrisināt jautājumu tajā valstī, kur lems par aizgādību," skaidro A.Skudra. Laiku ievelkot, māte sevi neparāda

Viņš arī norāda - ne tikai bērna tēvam ir tiesības tikties ar bērnu, bet arī bērnam ir tiesības tikties ar tēvu, un, mātei liedzot bērnam tikties ar tēvu, šīs bērna tiesības netiek ievērotas.

Pirmie četri Latvijas tiesu spriedumi paredzēja neatgriezt bērnu ārvalstī pēc tam, kad bērns aizvests, savukārt nākamie seši pērn - atgriezt bērnu. Tā kā bijuši tikai desmit tiesu spriedumi, nevar spriest, ka tā ir tendence, raksta Diena un piebilst: neoficiāli tiek pieļauts, ka savu artavu, iespējams, devušas tiesnešu mācības, kurās ārvalstu speciālisti uzsvēruši - plaši neinterpretēt neatgriešanas pamatus.

Visu Lauras Dzērves rakstu "Vai, dalot bērnu, viss notiek viņa interesēs" lasiet sestdien laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Mirjanai ar bērnu pagaidām atvēl trīs dienas nedēļā

Latviete un itālis tiesājas par bērnu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas