Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Samaksas vienādošana valsts pārvaldē pagaidām uz papīra

Ceturtdien pirmo likumdošanas slieksni — valsts sekretāru sanāksmi — iespējams, šķērsos Finanšu ministrijā (FM) tapis likumprojekts, kura mērķis ir vienādot atalgojuma noteikšanu valsts un pašvaldību darbiniekiem.

FM iesaka algu noteikt pēc Centrālās statistikas pārvaldes paziņotās iepriekšējā gada strādājošo vidējās darba algas, piemērojot koeficientus. Piemēram, Saeimas un pašvaldību deputātiem, to ieceltām amatpersonām, ministriem un parlamentārajiem sekretāriem koeficienti plānoti robežās no 2,1 līdz 8. Valsts prezidenta mēnešalgai koeficients būs 8,3, Ministru prezidenta — 8,1.

Jau vēstīts, ka valsts sektora darba samaksa pašlaik tiek noteikta pēc teju katrā iestādē atšķirīgiem noteikumiem, nenodrošinot ne līdzīgu samaksu par vienādu darbu, ne nodokļu naudas caurskatāmu izlietojumu. Jaunie noteikumi šo problēmu risinātu. Turklāt valsts institūcijās vairs netiktu maksātas prēmijas un piemaksas. Tiesa, attiecībā uz pašvaldībām prēmiju un piemaksu noteikumi ir tikai ar ieteikuma raksturu.

Ja jaunais likums tiks saskaņots ministrijās, pieņemts valdībā un Saeimā, tas stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī. Ja jaunā sistēma būtu spēkā jau šogad, valsts augstākajām amatpersonām mēnešalga ievērojami augtu, rāda Dienas aprēķini.

Valsts prezidenta atalgojums, kas patlaban ir aptuveni 3600 latu, pēc jaunās sistēmas būtu teju 3980 latu. Premjers, kas patlaban saņem apmēram 2400 latu mēnesī, tiktu algots ar 3880 latiem. Būtiski iegūtu arī Saeimas priekšsēdētājs, kam pašreizējā aptuveni 2900 latu samaksa kāptu virs 3800 latiem. Tā kā šogad darba samaksa ievērojami krīt visiem nodarbinātajiem, nākamgad algu pieaugums varētu nebūt tik jūtams.

Likumprojekta anotācijā gan ir būtiska piezīme, ka tas ieviešams piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros. FM Komunikācijas departamenta pārstāve Elīna Dobulāne uz Dienas jautājumu, vai viņai pēc jaunajiem noteikumiem darba samaksa nākamgad pieaugtu, atteic: "Ja sarūk atalgojuma fondi, darba alga nevar pieaugt." Pēc viņas teiktā, algas var augt, tikai uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, attiecīgi — valsts budžeta ieņēmumiem un līdz ar to arī pieaugot finansējumam valsts pārvaldei.

Likums nesakārtos arī atalgojuma nosacījumus valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem — tos paredzēs atsevišķos Ministru kabineta noteikumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas