Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

“Sarkanās dienas” kalendārā daudziem tikai papildus brīvdienas

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kādi Latvijas Republikai nozīmīgi svētki atzīmējami 4.maijā, turklāt būtiska daļa iedzīvotāju uzskata, ka maijā nav nevienas ievērības cienīgas svinamās dienas.

Kā parāda „P.R.A.E.” socioloģiskais pētījums, 20 procentiem iedzīvotāju uzskata, ka maijā nav nevienas nozīmīgas svinamās dienas, bet kā svarīgāko atzīmējamo dienu 25 procenti respondentu norādīja 9.maiju – Eiropas dienu.

„Sabiedrība ir vienaldzīga jautājumā par valsts svētkiem. Ļoti lielai iedzīvotāju daļai kalendāra „sarkanās” dienas ir tikai papildu brīvdienas, un cilvēki pat neapgrūtina sevi ar mēģinājumiem noskaidrot, kāpēc viņiem nav jādodas darbā,” skaidro „P.R.A.E. Sabiedrisko attiecību” projektu direktors Arnis Lapiņš, piebilstot, ka rezultāti esot nožēlojami.

Iedzīvotāju aptauja tika veikta gan internetā gan tieši uz ielas. Gandrīz visi - 89% interneta aptaujas respondentu pareizi norādīja 4.maiju kā Latvijas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu, taču ielu aptaujās to zināja aptuveni uz pusi mazāk cilvēku.

Turklāt dažādās sociāli ģeogrāfiskajās vietās aptaujas rezultāts bija atšķirīgs: Rīgas klusajā centrā un Valmierā veiktajās aptaujās ap 80% respondentu mācēja atbildēt, kāds notikums tiek atzīmēts 4.maijā, bet tikai vidēji katrs trešais daugavpilietis un Purvciema iedzīvotājs zina šīs dienas nozīmi, parāda aptaujas dati. Uz jautājumu, kas tiek atzīmēts 4.maijā, pareizi spēja atbildēt 34% Daugavpils un 41% Purvciema iedzīvotāju. Iedzīvotāju atšķirīgo informētības līmeni, sociologi izskaidro ar respondentu atšķirīgo nacionālo sastāvu. Kopumā 64% latviešu un 32% citu tautību aptaujāto bija zināms, kas tiek svinēts 4.maijā.

Ielu aptaujās atklājās vēl kāda īpaša iezīme, proti, Daugavpilī 11% un Purvciemā 17% respondentu nevis vienkārši minēja kādus citus atzīmējamos svētkus, bet gan sniedza atbildi: „Mums šajā dienā nav nekādu svētku.”

„Interneta un ielu aptaujās iegūtie tik radikāli atšķirīgie rezultāti apliecina, ka respondenti bieži vēlas parādīt savu kompetences līmeni augstāku nekā tas ir patiesībā, un interneta aptaujas dod viņiem iespēju noskaidrot pareizo atbildi.” skaidro Arnis Lapiņš.

Interneta aptaujā piedalījās vairāk nekā 1 100 cilvēku, savukārt tiešajās ielu intervijās tika aptaujāti 1 209 cilvēki dažādās vietās - Valmierā, Daugavpilī, Rīgā – Purvciemā un galvaspilsētas klusajā centrā.

Maijā sākumā Latvijā būs piecas oficiālas brīvdienas. 1.maijs Latvijā ir Satversmes sapulces sasaukšanas diena, 2.maija darbdienu, kas iekrīt starp brīvdienām, valdība nolēma pārcelt uz sestdienu, 10.maiju. Savukārt pirmdiena, 5.maijs, ir brīva, jo 4.maijs - Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena - iekrīt svētdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas