Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sastutē veco koalīciju

LPP/LC palīdz Rīgas mēram Birkam saglabāt amatu un nodrošināt valdības stabilitāti


Premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) un viņa pārstāvētās partijas stingrā nostāja, ka nepilnu gadu pirms vēlēšanām nav pieļaujama nemotivēta pašvaldības vadītāja nomaiņa, ko viņš pirmdien paudis sarunās ar Tautas partiju, ir palīdzējusi Rīgas mēram Jānim Birkam (TB/LNNK) palikt amatā. Pirmdien TP ieradās uz partiju divpusējo tikšanos valdības namā, neslēpjot savu vēlmi redzēt tagadējo vicemēru Andri Ārgali (TP) domes priekšsēža krēslā, kam premjera partija nav piekritusi, liecina Dienas rīcībā esošā informācija. LPP/LC nostāju savukārt var skaidrot ar vēlēšanos saglabāt valdības stabilitāti, ko izmaiņas domes vadībā būtu apdraudējušas.

Rīgas vicemērs A.Ārgalis intervijā LNT, komentējot esošās koalīcijas pārstāvju sarunu iznākumu, pirmdien vakarā arī uzsvēra, ka partijas domē vienojušās, lai nodrošinātu I.Godmaņa valdības stabilitāti. Par nesenajiem sabiedrotajiem no Jaunā laika A.Ārgalis, kura partijas biedri vēl pirms dažām dienām kopīgi gatavoja mēra demisijas pieprasījumu, LNT jau sacīja, ka JL esot izmantojis daudzus viltīgus paņēmienus, lai "gāztu Godmaņa valdību". TP un arī LSDSP deputāti savus parakstus atsaukšot, un līdz ar to JL jau pirmdien no rīta domē iesniegtais lēmuma projekts par neuzticību J.Birkam vairs netiks skatīts. Taču tas, ka JL, negaidot TP un LSDSP oficiālo atbildi, iesniedza demisijas pieprasījumu, pasteidzināja notikumus un arī saliedēja veco domes koalīciju, atstājot JL ārpusē.

J.Birks Dienai apgalvoja, ka patiešām ir vēlējies iesaistīt JL domes vairākumā, taču šāda situācija vairs nevarēja ilgi turpināties un bija jāpieņem lēmums. Uz jautājumu, cik stabila mēram šķiet atjaunotā koalīcija, J.Birks atbildēja: "Politikā nekad nav tā, ka ir tikai saule, gluda jūra un bezvējš." To, ka notikumi Rīgas domē neatstāja labu iespaidu, Dienai atzina gan J.Birks, gan LPP/LC frakcijas vadītājs Andris Ameriks un arī Jaunā laika frakcijas vadītājs Olafs Pulks, kurš sacīja: "Tas viss neizskatās labi, bet mans kā opozīcijā esoša politiķa uzdevums nav rūpēties par to, lai Jānis Birks būtu Rīgas mērs, ja koalīcijas partijas pašas grib viņu nomainīt." JL nejūtas izdarījis ko aplamu, jo pagājušajā nedēļā noslēgtā nakts vienošanās par jauno koalīcijas kodolu, ko veidotu JL, TB/LNNK un LPP/LC, paredzējusi jauna domes priekšsēža izraudzīšanos no tēvzemiešu vidus. Tēvzemieši to bija uztvēruši arī kā mēģinājumu partiju sašķelt, kas būtu izdevīga kā TP, tā JL.

Taču kā LPP/LC, tā TP politiķu izturēšanās arī liecināja, ka tās nav ieinteresētas koalīcijas paplašināšanā ar Jauno laiku. Tāda sajūta bijusi arī JL priekšsēdētājai Solvita Āboltiņai, kura jutusi TP pārstāvju darbību aizkulisēs, lai saglabātu veco koalīciju un, ka tikuši meklēti iegansti, lai "nakts vienošanos" padarītu par nebijušu. LPP/LC jau otro reizi ir pasargājusi Rīgas mēru J.Birku, jo TP un JL centieni nomainīt viņu amatā bija arī pirms vairākiem mēnešiem. Tāpat Tautas partijai jau otro reizi nav izdevies panākt varas maiņu kādā pašvaldībā, ja atceras mēģinājumus pavasarī nomainīt Jūrmalas mēru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas