Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

SC un PCTVL neatbalstīs Saeimas paziņojumu par konfliktu Gruzijā

Latvijas krievvalodīgo intereses pārstāvošās apvienības - Saskaņas centrs (SC) un Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) – šodien Saeimas ārkārtas sesijā neatbalstīs sagatavoto paziņojumu par Krievijas – Gruzijas militāro konfliktu. _PCTVL _balsos pret, SC – atturēsies.   

SC: paziņojums nāk par vēlu

"Ir sācies sarunu process un par to nevar nepriecāties. Tāpēc jebkādu retrospektīvu paziņojumu pieņemšana var tikai kaitēt," saka SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, uzsverot, ka šis paziņojums nāk par vēlu. "Ja gribam palīdzēt gruzīniem, osetīniem, mēs piedāvātu atturēties no atzīmju likšanas, kas ir lielāks pāridarītājs," saka J.Urbanovičs, uzskatot sagatavoto paziņojumu par samocītu un bez jebkādas nozīmes.

PCTVL: apsūdzēta tikai viena puse

PCTVL balsos pret, galvenokārt tādēļ, ka paziņojumā apsūdzēta tikai viena no konfliktā iesaistītajām pusēm – Krievija. "Jā, Gruzija ir mūsu stratēģiskais partneris, bet vai Krievija nav mūsu dižs kaimiņš, ekonomiskais partneris?" norāda PCTVL frakcijas vadītājs Jakovs Pliners.

Viņš uzsver, ka situācija Gruzijā nav tik viennozīmīga. 'Nedzirdējām no Francijas, Vācijas, Itālijas un citu valstu līderiem, ka viņi nosodītu vienu pusi, bet mūsu prezidents, Saeimas priekšsēdētājs un premjers, jau paguvuši to izdarīt." J.Pliners uzskata, ka Latvijas valdībai ir dubultstandarti: "Vieni principi ir sakarā ar Kosovu un Serbiju, pavisam citi ir šeit."

Tā vietā, lai pieņemtu paziņojumu, J.Pliners iesaka veidot darba grupu, kas dotos gan uz Gruziju, gan Dienvidosetiju, lai iepazītos ar situāciju, kā to izdarīja Francijas pārstāvji.

Tiesa, PCTVL varētu atbalstīt "mērenāku projektu", ja tāds tiktu piedāvāts.

Valdošā koalīcija un pārējā opozīcija sola atbalstu paziņojumam

SC un PCTVL nebalsošana par paziņojumu, visticamāk, neietekmēs tā pieņemšanu, jo valdošās koalīcijas partijas, kā arī opozīcijā esošais Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un pie frakcijām nepiederošie deputāti solījuši to atbalstīt.  

Jau vēstījāms, ka šodien 14.00 sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā tiks skatīts lēmumprojekts – Saeimas paziņojums par Krievijas – Gruzijas militāro konfliktu.

Sākotnēji projektā nebija skaidra nosodījuma Krievijas agresijai pret suverēnu valsti, bet pēc opozīcijas deputātu iebildumiem, tas tika labots. Jau teksta sākumā pausts uzskats, ka Krievijas Federācija ir pārkāpusi Gruzijas valsts suverenitāti un valstisko neaizskaramību, veicot militārus uzbrukumus Gruzijas civilajiem un militārajiem objektiem. Tālāk norādīts, ka šāda rīcība rada bažas par ikvienas Krievijas kaimiņvalsts drošību.

Paziņojumā arī izteikti aicinājumi konfliktā iesaistītajām pusēm, starptautiskajām organizācijām, bet atsevišķa sadaļa veltīta Eiropas Savienībai un eiroparlamentāriešiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas