Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sekretariātu likvidēšanas gadījumā puse ministru valdībā būs no TP

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) uzskata, ka valsts pārvaldē ilgstoši netika samazināts ierēdņu skaits un šobrīd citas izejas kā vien vērtēt iespēju likvidēt sekretariātus nav. Skaidru atbildi par īpašu uzdevumu ministru tālāko likteni I.Godmanis solīja sniegt pēc nedēļas, kad būs notikušas sarunas ar sekretariātu vadītājiem un koalīciju.

Ja sekretariātus patiešām likvidēs, Tautas partijai (TP) no 15 ministru portfeļiem piederēs septiņi. Taču koalīcijas pārstāvji izvairās prognozēt, vai tādēļ vēlēsies pārskatīt posteņu sadalīšanu valdībā. Tāpat šobrīd vēl nav skaidrs, vai partijas jau meklē saviem īpašu uzdevumu ministriem kādus citus amatus.

Ja tiks panākta vienošanās sekretariātu funkcijas uzticēt citām ministrijām, jau tuvākajā laikā zaudēt amatus varētu integrācijas lietu sekretariāta vadītājs Oksars Kastēns (LPP/LC), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nesen izvirzītā e-lietu ministre Signe Bāliņa, kā arī par Eiropas Savienības līdzekļu apgūšanu atbildīgais Normunds Broks (TB/LNNK). Sarunās ik pa laikam tiek piesaukta arī Bērnu un ģimenes lietu ministrijas lietderība, kuru vairākus gadus vada Ainārs Baštiks (LPP/LC), taču par ministrijas likvidācijas nepieciešamību izsakās piesardzīgi.


Partijas sola nepamest

Apvienības Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš (LPP/LC) preses sekretārs Edgars Vaikulis Dienai apgalvoja, ka partijā vēl neesot notikusi apspriede par O.Kastēna turpmākajām gaitām. Pēc amata zaudēšanas O.Kastēns varētu atgriezties Saeimā, un tad deputāta mandātu zaudēs Jānis Šmits (LPP/LC). Ar deputātu Dienai trešdien gan sazināties neizdevās, arī O.Kastēns komentārus sniegs pēc atgriešanās no atvaļinājuma.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis Dienai norādīja, ka nākamo amatu S.Bāliņai savienība šobrīd vēl nemeklējot. A.Brigmanis gan piebilda, ka partija viņu nepametīs un, iespējams, tiks atjaunotas sarunas par S.Bāliņas iestāšanos partijā.

Tāpat arī N. Broka nākotni viņa partija nav apspriedusi, bet tēvzemiešu Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats solīja, ka amata likvidēšanas gadījumā partija noteikti domāšot, ko viņam piedāvāt. Taču šobrīd nekādi varianti netiekot pārrunāti.


Ministri neuztraucas

Eiropas fondu ministrs Normunds Broks Dienai stāstīja, ka pašlaik ir ļoti aizņemts darbā, tāpēc par nākotnes plāniem pēc iespējamās amata zaudēšanas vēl nedomājot. “Esmu vēl spēka gados un protu strādāt gan fizisku, gan intelektuālu darbu, tāpēc bez darba noteikti nepalikšu,” sacīja N. Broks. Arī S.Bāliņa pašlaik neplāno kādas citas aktivitātes, bet pilda viņas uzticētos pienākumus, viņas viedokli Dienai darīja zināmu preses sekretāre Evita Naglinska.

Ministriem pēc amata zaudēšanas pienākas arī kompensācija trīs mēnešalgu jeb aptuveni 6000 latu apmērā. No kompensācijas var arī atteikties.


Ministru portfeļu pārdales nebūšot

Gan E.Vaikulis, gan A.Brigmanis norāda, ka koalīcijā vēl nenotiek sarunas par iespējamo atlikušo ministru portfeļu sadalījumu. Taču viņi atzīst, ka sekretariātu likvidēšanas nepieciešamību var nākties drīzumā izvērtēt. Savukārt M.Grīnblats pauž pārliecību, ka “visi sapratīs, ka citādi nevar”. Viņš tomēr piebilst, ka TB/LNNK nevēlētos, lai šāds solis valdībā radītu “liekas disproporcijas”.

Dienas aptaujātie eskperti pārliecināti, ka trīs sekretariātu likvidēšanas dēļ lielas svārstības valdībā nenotiks, kaut gan atzīst, ka Tautas partijas pārsvars Ministru kabinetā šādā gadījumā krietni pieaugs. TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis Dienai pauda pieņēmumu, ka dažas partijas var būt neapmierinātas ar to, ka valdībā tām paliek mazāk ministru portfeļu. Viņš apliecināja, ka sarunas par šo situāciju koalīcijā noteikti būs, taču nevēlējās precizēt, kāds varētu būt Tautas partijas piedāvājums kompensēt citiem politiskajiem spēkiem savu pārsvaru valdībā. “Var būt dažādi varianti,” sacīja M.Kučinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒJUMS


Aigars Freimanis, sociologs


Ja par sekretariātu likvidēšanu runā paši politiķi, tad par to nepārprotami panākta vienošanās. Vai valdībā varētu notikt posteņu pārdale, grūti spriest. Pašlaik nekas neliecina, ka valdībā varētu notikt kaut kādas svārstības vai koalīcijas dalībnieku maiņa. Tautas partijai valdībā paliek daudz ministru, taču tā ir un paliek lielākā frakcija Saeimā un lielākā koalīcijas spēlētāja. Varbūt ministru posteņu zaudēšana ir tā maksa, ko Tautas partija ņem par to, ka viņiem nav premjera postenis.


Jānis Ikstens, politologs


Sekretariātu izveidošana bija politisks solis, lai būtu kaut kāds nosacīts ja ne līdzsvars, tad vismaz pietiekami liels gandarījums. Tagad ar vienu vēzienu Tautas partija iegūst lielāku ietekmi valdībā. Ja likvidēs trīs sekretariātus, praktiski puse no visiem ministriem būs Tautas partijas pārstāvji. Tāpēc pieļauju, ka varētu būt vēlme pārdalīt ietekmi Saeimā, citur nav īsti kur, arī Rīgas domē ne. Šaubos, ka partijas būtu gatavas uz kaut kādu krēslu pārbīdi kabinetā, jo tad būtu jārunā par daudz nopietnākiem ministru posteņiem. Ja pazustu integrācijas sekretariāts un zem jautājuma zīmes būtu arī bērnu ministrija, lielākie zaudētāji būtu Pirmā partija. Neesmu pārliecināts, ka Pirmā partija, kas pacēlusi ģimenes karogu, būtu gatava no tā šķirties. Varbūt Šlesera teiktais par iespējamo sekretariātu likvidēšanu bija kā preventīvs gājiens, lai pasargātu Bērnu un ģimenes lietu ministriju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas