Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Sloga: ar Ulmani aizsākās Latvijas politikas nelaimes, no kurām joprojām netiekam vaļā

Tieši ar Gunti Ulmani aizsākās Latvijas politikas nelaimes, no kurām joprojām netiekam vaļā, tas ir, nokļūšana amatos sakritību vai sarežģītu kompromisu un radu būšanas dēļ, šādu viedokli pauž žurnāliste Gunta Sloga, izvērtējot pēdējo trīs Valsts prezidentu darbību. "Ja Ulmanim būtu bijis cits uzvārds, mums būtu bijis cits atjaunotās valsts pirmais prezidents.

Viņam nepiemita prezidentam nepieciešamo profesionālo kvalitāšu un intelekta. Pozitīvi vērtējama Ulmaņa loma attiecību kārtošanā ar Krieviju, jo īpaši līgumu noslēgšana par kaimiņvalsts armijas izvešanu. Tāpat pilsonības likuma pieņemšana," komentēja G.Sloga.Viņasprāt, Vairas Vīķes–Freibergas vārda pieminēšana joprojām spēj raisīt milzu cieņu vai niknumu, tāpat var arī vērtēt viņas darbību politikā. "Var ilgi runāt par prezidentes augstprātību, tieksmi uz dārgo dzīvi un iekšpolitikas atstāšanu novārtā. Taču šo uzskaitījumu aizēnos viņas milzu darbs ceļā uz ES un NATO jeb Latvijas pilntiesīgu atgriešanos rietumu pasaulē. Tāpat viņas spoži paveiktais darbs Latvijas okupācijas vēstures skaidrošanā un modernās latvietības popularizēšanā. Vaira Vīķe - Freiberga ir un paliks viena no atjaunotās Latvijas politikas spožākajām zvaigznēm," sacīja G.Sloga."Saviem zoodārza saimniekiem Zatlers šo gadu laikā parādījis, ka nav dresējams pūdelis, kas paklausīs viņu iegribām. Prezidentam dažbrīd bijusi būtiska loma, ekonomikas krīzes karstumā vedot pie prāta dažu politiķi un ierēdni, kas nav spējis vai varējis pieņemt sāpīgus lēmumus. Šķiet, Zatlers no visas sirds centies strādāt valsts labā, taču ar šādiem centieniem ir par maz, lai kļūtu par izcilu prezidentu. Ievēlēšanas skandāla laikā doto solījumu - sakārtot veselības nozari - Zatlers nav pildījis, aplokšņu sistēma zeļ."

Savukārt žurnāliste Baiba Strautmane norāda, ka, "ņemot vērā, cik sarežģīta personība ir Guntis Ulmanis ar savām līdz galam neskaidrajām attiecībām ar iepriekšējo varu [domāta — padomju vara], viņš neizdarīja to, ko vajadzēja izdarīt pirmajam atjaunotās Latvijas prezidentam". "Viņš aplaidās ar oligarhiem. Ja mums būtu bijis cits prezidents, tad politiski ekonomiskā situācija tagad varēja būt citādāka,  virzību tiesiskuma un demokrātijas izpratnes ziņā varēja nolikt uz citiem pamatiem. Ārpolitikā, manuprāt, no G.Ulmaņa toreiz ne cik daudz nebija atkarīgs."

"Ārpolitikā nav nevienas iebildes, kā Vaira Vīķe–Freiberga prezentēja Latviju. Un, ja vēl viņa ir cīnījusies par lauksaimniecības jautājumiem… Viņa bija inteliģenta prezidente, kurai ir par ko parunāties ar citu valstu vadītājiem. Iekšpolitiski ir tā bēda, ka savu rakstura īpašību dēļ viņa neizdarīja to, ko varēja izdarīt. Viņa necentās lauzt Ulmaņa iedibināto kārtību, ka par premjeriem var kļūt cilvēki ar apšaubāmu reputāciju. Viņas raksturs traucēja iekšpolitiski būt gudrākai," sacīja B.Strautmane.

"Runājot par ārpolitiku, ir iespaids, ka ar Valdi Zatleru citiem nav interesanti. Grūti iedomāties, ka viņš var uzturēt līdzvērtīgu dialogu ar citu valstu vadītājiem. Iekšpolitikā var teikt paldies, ka prezidents ir nedaudz attīstījies. Taču Valdim Zatleram vajadzēja atlaist parlamentu tad, kad bija lietusargi Doma laukumā. Tad šai idejai bija sabiedrības atbalsts un tad tas bija iespējams, bet viņš to neizdarīja un par to no manis tikai trijnieks," komentē žurnāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas