Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Smags konflikts

Premjers Valdis Dombrovskis atrodas smagā interešu konfliktā. Viņa ģimenes biznesa uzņēmums ir parādā valstij piederošajai Hipotēku un zemes bankai. V. Dombrovska sievas un viņa juridiskās padomnieces vīra kopīgā uzņēmuma kredītsaistības pārsniedz miljonu latu.

Nebūtu nekas pret Dombrovsku ģimenes biznesu, ja premjera sievas uzņēmums nebūtu parādā tieši valsts bankai. Tāpat, ja biznesā nebūtu iesaistīts premjeram tieši pakļautas darbinieces vīrs. Šodien SIA Land Development, kas ir parādā valstij piederošajai Hipotēku bankai, uz pusēm pieder premjera dzīvesbiedrei Ārijai Dombrovskai un Indulim Bukanam, kas ir premjera padomnieces Sandras Bukanes vīrs.

Valdības vadītājam veidojas interešu konflikts attiecībā pret 100% valstij piederošu banku, kas ir Vienotības finanšu ministra Andra Vilka pārziņā. Ja buma gados attīstītais nekustamā īpašuma bizness neiet, kā iecerēts, var rasties vajadzība mainīt kredīta nosacījumus. Kā premjera sievas uzņēmuma kredīta jautājumā rīkosies valstij piederoša banka? Ja tiek pieņemti lēmumi attiecībā uz LHZB, vai bankas vadība nevar izmantot premjera sievas uzņēmuma kredītu, veidojot neformālu ietekmi uz premjeru, lai ietekmētu valsts lēmumus?

V. Dombrovskis ir mēģinājis norobežoties, uzsverot, ka tas nav viņa, bet sievas bizness. Arguments neiztur kritiku. Pirmkārt, grūti iedomāties, ka premjeram būtu vienaldzīgs viņa sievas bizness. Otrkārt, šajā biznesā ieguldīti būtiski premjera personiskie līdzekļi. Dombrovska aizdevumi šim biznesam kopumā (aptuveni 125 tūkstoši latu) ir ievērojami lielāki nekā paša uzkrājumi bankās (aptuveni 35 tūkstoši latu). Treškārt, Dombrovsku ģimenē nav noslēgts laulības līgums par mantas šķirtību, nepastāv juridiski skaidrs sievas un V. Dombrovska mantas nodalījums. Tātad tas uzskatāms par Dombrovsku ģimenes kopīgu, nevis tikai premjera sievas atsevišķu biznesu. Ceturtkārt, ļoti šaubīga šajā gadījumā ir SIA argumenta izmantošana. Tā gan nodala fiziskās un juridiskās personas atbildību ar civilo tiesvedību saistītos gadījumos, bet te ir jautājums par amatpersonas interešu konflikta situāciju Korupcijas novēršanas likuma izpratnē.

Premjera interešu konflikta dziļumu pastiprina tas, ka gadījums būs jāvērtē KNAB, kas atrodas Ministru kabineta pārraudzībā, bet kura strīdos aktīvi iejaucas pats premjers. Šoreiz nepietiks ar Vienotības Ētikas komisijas atzinumu, kas jau izvērtēja bēdīgi slaveno Arta Kampara gadījumu. Nepietiks ar saraustītu atbildi blogā savas mājaslapas nostūrī. Nevis atrunāšanās, bet skaidras un izsmeļošas atbildes piedien premjeram, kas nes pilnīgi godīga politiķa tēlu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas