Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šodien piemin komunistiskā režīma genocīda upurus

Decembra pirmo svētdienu pēdējos gadus atzīmē kā pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upuru piemiņas dienu. Tāpēc šodien pie visu iestāžu, uzņēmumu un organizāciju ēkām, kā arī dzīvojamām ēkām jāizkar karogs sēru noformējumā.Tiesa gan, valdības darba grupa bija ierosinājusi no šīs piemiņas dienas atteikties, jo jau ir divas atceres dienas komunistiskā režīma upuriem - 25.

martā un 14.jūnijā.Lēmumu atzīmēt šo piemiņas dienu katru gadu decembra pirmajā svētdienā Saeima pieņēma 1998.gada 17.jūnijā. Tādējādi tiek godināta 1937.-1938.gada genocīda pret Krievijas latviešiem upuru piemiņa, ziņo _LETA_.Precīzs upuru skaits nav zināms, jo šis noziegums nav juridiski izmeklēts un vainīgie nav saukti pie atbildības.Tiek lēsts, ka, saucot par iespējamiem Latvijas spiegiem un buržuāziskā dzīves veida propagandētājiem, 1937.-1938.gadā Krievijā tika arestēti apmēram 25 000 latviešu. 22 360 no viņiem aizmuguriski notiesāti «pēc sarakstiem». 74% notiesāto - apmēram 16 573 cilvēkiem - tika piespriests nāves sods nošaujot.1937.-1938.gadā Krievijā tika slēgta 121 latviešu skola, daudzas kultūrizglītības iestādes, izdevniecība «Prometejs», teātris «Skatuve», kā arī latviešu teātri Smoļenskā un Omskā.Tika slēgti arī latviešu klubi un bibliotēkas, bet latviešu valodā izdotās grāmatas sadedzināja vai nodeva makulatūrā. Laukos tika likvidētas 372 latviešu kolonijas un kopsaimniecības, kurās bija ap 12 000 latviešu sētu.Okupācijas muzejā šodien notiks totalitārā komunistiskā režīma upuru piemiņas diena. Te demonstrēs dokumentālās filmas: plkst.14.00 - «Sibīrijas bērni» (_The children of Siberia_); plkst.15.00 - «Reiz bija Sibīrija» (_Once There was Siberia_); plkst.16.00 - «…un Igarka,Cerība un Taurenis» (… _and Igarka,Hope and Butterfly_). Plkst.17.00 būs tikšanās ar filmu režisori Dzintru Geku, operatoru Aivaru Lubānieti un filmu dalībniekiem.

Top komentāri

Cody
C
Zvērību pastrādātāji un to mantinieki dzīvo starp mums, un turpina potēt naidu pret latviešu tautu jaunajai krievvalodīgo paaudzei. Latviešu tautai nav ko cerēt uz viņu nožēlu laikā, kad krievu tā saucamo garīgo līderu noziedzīgā kliķe Putins-Medvedevs pilnīgi noliedz jebkādu tagadējās Krievijas atbildību par padomju laikā pastrādātajiem noziegumiem.
Tā tas ir...
T
Krieviem vienmēr bijis vajadzīgs ienaidnieks uz kuru novelt visas savas nelaimes un neizdarības, latviešu vietā 21.gadsimtā stājušies "kaukāza tipa"nacionalitātes cilvēki.Parlaimi noziegumi vēl nav sasnieguši pagājušā gadsimta līmeni.Diemžēl nožēlas arī nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas