Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šogad Zinātnieku nakts notiks četrās Latvijas pilsētās

Kā no mellenēm var iegūt elektrību? Kā izskatās vēža šūna? Kas ir gudrie materiāli un kur tos pielieto? Šo piektdien ikviens aicināts palūkoties uz materiāliem, kas ir mums apkārt un mūsos, ar citādākām — zinātnieka — acīm. Jau trešo gadu vienlaikus četrās Latvijas pilsētās — Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī un Rēzeknē — notiks Zinātnieku nakts. Šajā vakarā kopumā 28 Eiropas valstīs vairāk nekā 200 pilsētās zinātnieki plaši atvērs savu laboratoriju durvis un atraktīvā veidā skaidros zinātnes sasniegumus. Šogad Zinātnieku nakts tēma ir Materiāli ap mums un mūsos.

Demonstrēs ūdens auto

Nolikusi uz galda mazu aparātu, Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūta pētniece Līga Grīnberga uz tā novieto spēļu futbolbumbu un...tā paliek karājoties gaisā, it kā gravitācijas likums uz to nemaz neiedarbotos. "Augšā ir parasts magnēts, apakšā ir elektro magnēts. Elektrība ir mainīga. Šajā vietā visu laiku tiek mainīts pluss un mīnuss, un bumbu pievelk uz abām pusēm, tādēļ tā nekrīt," paskaidro L.Grīnberga un piebilst, ka ne tādus vien brīnumus piektdien institūtā rādīšot. Būs arī demonstrācija, kā no melleņu sulas ražot elektrību, — izmantojot jodu, melleņu sulu un vēl dažus vienkāršus materiālus, pētnieki palīdzēs apmeklētājiem izgatavot saules šūnu elektrības ražošanai. "Mūsu lauciņš ir enerģētika," saka institūta direktors un vadošais pētnieks Andris Šternbergs, tādēļ arī Zinātnieku naktī lielāks uzsvars būs tieši uz to. Piemēram, tiks demonstrēts automobilis, kurš darbojas, izmantojot ūdens elektrolīzes gāzes — ūdeņradi un skābekli, un zinātnieki skaidros tā darbības principus. "Mēs parādīsim, ko te darām, un varbūt kādu tas ieinteresēs," saka A.Šternbergs. Viņš stāsta, ka pēc pagājušajos gados notikušajām Zinātnieku naktīm uz institūtu nākuši skolēni šeit izstrādāt savus zinātniski pētnieciskos darbus.

Arī Daugavpils universitātē vislielāko atsaucību Zinātnieku naktī pērn izrādījuši jaunieši. "Viņi nāca, skatījās, prasīja, ka paši arī grib padarboties. Tāpēc šogad izdomājām aktivitātes, kur viņi paši ar savām rokām var izmēģināt veikt eksperimentus," stāsta Daugavpils universitātes Ķīmijas un ģeogrāfijas katedras docente Jeļena Kirilova. Apmeklētāji tiks iesaistīti praktisku eksperimentu veikšanā ar dažādām labi zināmām vielām, kuras tiek izmantotas sadzīvē. "Gatavosim paši arī limonādi," stāsta J.Kirilova, "ko tur vajag — cukuru, sodu, citronskābi, ūdeni — un gāzēta limonāde gatava." Citronskābe, iedarbojoties uz sodu, ražo ogļskābo gāzi, viņa paskaidro.

Zinātnes māksla

Rīgas Tehniskā universitāte šo piektdien aicina uz zinātniekiem paskatīties kā uz māksliniekiem, piedāvājot divas izstādes. Pirmā veltīta ģēnijam Leonardo da Vinči. Tajā varēs aplūkot un darbināt izgudrojumu modeļus, kas darināti Itālijā pēc ģēnija manuskriptiem, kā arī aplūkot viņa mākslas darbus. Glābšanas riņķis, ūdens slēpes, velosipēds — ir tikai daži no izstādītajiem L.da Vinči modeļiem. "Tā izstāde ir fascinējoša. Sāc skatīties un domāt, kā viens prāts tik daudz spēj," stāsta RTU Zinātnieku nakts organizētāja Daina Ostrovska.

Otra izstāde pārsteigs ar to, ka māksla, ko redzēsiet, ir mums apkārt vai mūsos ikdienā neredzamas lietas. "Tās ir pašu zinātnieku fotogrāfijas. Piemēram, zinātnieki redz cauri mikroskopam kādu šūnu, un tā tik ļoti iepatīkas, ka attiecīgas vielas iekrāso, lai varētu to rakstu nofotografēt," teic D.Ostrovska. Zinātnieku radīto attēlu izstādi veido Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas students Aivis Cimža. "Interesanti, ka zinātnieki izrādās tik kreatīvi," A.Cimža atklājis pavisam citu zinātnes pasauli. Viņš spriež, ka "māksla un zinātne ir viens process — mēs radām kaut kādu rezultātu, vien līdzekļi atšķiras". Viņš sola, ka apmeklētājus zinātnieku foto izstāde pārsteigs, piemēram, nofotografēta vēža šūna, kas "ir briesmīgākā, bet pēc izskata ir skaistākā". "Ikdienā tādas lietas, kas mums ir iekšā, mēs neredzam. Tā būs iespēja tur ieskatīties," saka A.Cimža.

Gudrie materiāli

Iespēja ieskatīties lietās, ko ikdienā neredzam vai arī redzam, bet nezinām, kas tās ir un kā top, būs katrā iestādē, kas piedalīsies Zinātnieku nakts pasākumā. Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā stāstīs par jaunākajiem materiāliem zobārstniecības, sejas un žokļu ķirurģijas un ortodontijas zinātnē un klīnikā. Stradiņu universitātes Anatomikumā rādīs Latvijas zinātnieku sasniegumus jaunu biomateriālu sintēzē, kurus var izmantot dabīgo audu aizstāšanai.

Par materiālu iespējām notiks arī diskusija — saruna Viedie materiāli — revolūcija tekstilrūpniecībā? Latvijas Universitātes kafejnīcā plkst. 18.00, ko varēs vērot arī tiešraidē www.lu.lv mājaslapā. Zinātnieku nakts organizētāji aicina doties uz kafejnīcu un no ekspertiem uzzināt, kas ir šie materiāli, kādiem mērķiem tie tiek radīti un ko tie dod mums sadzīvē, kā arī par Latvijas zinātnieku radītājiem materiāliem, tai skaitā dzintara izmantošanas iespējām medicīnā un tekstilmateriālos.

Zinātnieku nakti organizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem, tas ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts.

***

Kurp doties

Zinātnieku nakts pasākumi notiks:

Rīgas Tehniskajā universitātē

Rīgas Stradiņa universitātes Anatomikumā un Stomatoloģijas institūtā

LU Bioloģijas fakultātē

LU Cietvielu fizikas institūtā

LU Ķīmiskās fizikas institūtā

LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtā

LU Polimēru mehānikas institūtā

Latvijas Lauksaimniecības universitātē

Daugavpils universitātē

Rēzeknes augstskolā

Latvijas Organiskās sintēzes institutā

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā

Lielākoties pasākumi sākas plkst.18:00 un ilgst līdz plkst. 23:00

Ieeja — bez maksas

Plašāka informācija mājaslapā www.lza.lv/zinatniekunakts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas