Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Sola regulāri pārbaudīt ēstuves

Šajā nedēļā Rīgā ar A hepatītu jeb dzelteno kaiti saslimušo restorāna Stella Pub apmeklētāju skaits nemitīgi pieaug. Piektdienas pēcpusdienā bija zināmi jau 34 inficējušies cilvēki, un Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) prognozē, ka skaits turpinās pieaugt. Lai gan izskanējusi doma, ka ēdināšanas iestāžu darbiniekiem vajadzētu prasīt obligātu vakcinēšanos pret A hepatītu, infektologi tajā īstu pamatojumu neredz - lai iegūtu efektu, jābūt kolektīvai imunitātei, ko var panākt, ja vakcinējas visi.

Tikmēr Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sola, ka pēc pēdējiem notikumiem pastiprināti kontrolēs ēdināšanas uzņēmumus.

"Tā ir netīro roku slimība. Ja cilvēki būtu mazgājuši rokas pēc tualetes, nekas tāds nenotiktu," komentējot nedēļas sākumā konstatēto Stella Pub (Rīgā, Šķūņu ielā 19) darbinieku un apmeklētāju saslimšanu ar dzelteno kaiti, saka Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle. Kā norāda PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, viens no saslimušajiem ir Stella Pub pavārs, kurš restorānā, pašam to nezinot, iespējams, strādājis jau slims. Tā kā uzņēmumā netika ievērotas higiēnas prasības, proti, darbinieki neievēroja personīgo higiēnu, uzņēmumā nebija dezinfekcijas līdzekļu, ar šo slimību inficējušies arī ēstuves apmeklētāji.

Kā norāda I.Meistere, pārbaudes veiktas arī pārējos Stella Pub restorānos un tur infekcija nav konstatēta. Taču PVD sola sabiedriskās ēdināšanas vietās visā Latvijā veikt pārbaudes, kuru laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta tam, vai uzņēmumā ir viss nepieciešamais personīgai higiēnai un vai tiek izmantoti dezinfekcijas līdzekļi. Tā kontrolētas tiks arī vasaras kafejnīcas, ko atvērs jau tuvāko nedēļu laikā.

Lai gan vairāki speciālisti ierosinājuši likt vakcinēties pret dzelteno kaiti tiem, kas strādā sabiedriskās ēdināšanas jomā, B.Rozentāle tajā nesaskata jēgu. "Lai tas dotu kādu efektu, vakcināciju vajadzētu izvērst ļoti plaši, lai veidotos kolektīvā imunitāte," paskaidro B.Rozentāle, uzsverot, ka vislabāk palīdzētu elementāra higiēna.

A hepatīts ir vīrusu infekcija, kas rada aknu iekaisumu un bojājumus, un ar to ik gadu pasaulē saslimst aptuveni 1,4 miljoni cilvēku. Latvijā pēdējos gados slimība nav par sevi īpaši likusi manīt. 1991.gadā tika reģistrēts 3901 saslimušais, 2006.gadā tādi bija vien 47. Tomēr pēdējā pusgada laikā infekcija parādās arvien biežāk.

***

Lai nesaslimtu


jāievēro ikdienas higiēna - roku mazgāšana pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēdiena gatavošanas un pasniegšanas, pirms ēšanas, kā arī pirms dekoratīvās kosmētikas uzlikšanas

priekšrocība ir šķidrajām ziepēm, jo uz ziepju gabaliem vīrusi saglabājas

pirms lietošanas uzturā augļus un dārzeņus jānomazgā

jālieto uzturā tikai drošas izcelsmes ūdens, ja nav informācijas par ūdens kvalitāti, to labāk novārīt

lai izsargātos no A hepatīta, ir iespējams arī vakcinēties

A hepatīta simptomi:


slikta dūša, nogurums, apetītes zudums, drudzis, sāpes labajā paribē, tumšs urīns, dažas dienas pēc saslimšanas āda un acu baltumi kļūst dzelteni

Pirmsdzeltes periods - 3 līdz 7 dienas, dzeltes periods - līdz 2 nedēļām

No inficēšanās līdz brīdim, kad parādās pirmie simptomi, paiet 15 līdz 50 dienas

Kur zvanīt?


Ja esat apmeklējis restorānu Stella Pub laikā no 22.marta līdz 18.aprīlim un esat novērojis A hepatītam raksturīgos simptomus, zvaniet Sabiedrības veselības aģentūrai pa diennakts tālruni 67271738

Avots: Sabiedrības veselības aģentūra

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas