Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Starta pozīcijās uz Saeimu

Lielākās partijas saglabā vai palielina savu svaru pašvaldībās

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar katrām pašvaldību vēlēšanām palielina ietekmi vietējā varā, un šogad tās dalīborganizācijas kopā ieguvušas 429 mandātus. ZZS ir arī premjera partija, un tas ir kapitāls startam nākamajās Saeimas vēlēšanās, ja vien uz partijas izredzēm iespaidu neatstās nepopulāri valdības lēmumi un pretrunas savstarpējās attiecībās. Taču premjera Māra Kučinska pārstāvētajai Liepājas partijai vara šajā pilsētā var izslīdēt no rokām. Vairāku partiju līderi atzina, ka līdz ar jauno domju sanākšanu jau būs dots starts Saeimas vēlēšanu kampaņai un pirmais gads paies tās noskaņās.

Iepriekš vēlēšanās kā premjera partija startēja Vienotība, kura tagad pēc pārdzīvotās krīzes ir saglabājusi līdzvērtīgu ietekmi – ar 138 deputātiem tā būs pārstāvēta 52 pašvaldībās. Partneri neoficiāli atzina, ka tas dod lielākas cerības arī uz Vienotības konstruktīvu darbu valdībā. Vienotībai gan ir daži zaudējumi vietējā varā, tā neguva pārstāvniecību arī Jūrmalas domē. Vietējā varā ietekmīgāko politisko spēku vidū ir Latvijas Reģionu apvienība (LRA), kuras dalīborganizācijas saņēmušas kopā 233 mandātus. Taču par LRA lielāko neveiksmi var uzskatīt Gulbenes novada priekšsēdētāja Andra Apinīša neievēlēšanu domē – arī viņa pārstāvēto Reģionu aliansi ir apsteigusi ZZS. Saskaņai ir nedaudz vairāk nekā simts mandātu. Tās mērķis bija palielināt ietekmi lielajās pilsētās, kas Liepājā un Daugavpilī arī izdevās, bet Ventspilī tai vairs nebūs pārstāvniecības.

Cīņā par ietekmi reģionos šogad aktīvāk nekā iepriekš iesaistījās Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), kura uzņēmusies atbildību arī par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. NA tagad būs pārstāvēta 68 pašvaldībās, kas ir vairāk nekā iepriekš. Daudzviet gan tai būs viena vai divas deputātu vietas, kas neļauj cerēt uz mēra amatu, bet ir daži novadi, kur NA ir izredzes pārņemt varu. Viens no tiem ir Ogres novads, kur vicemēra Egila Helmaņa pārstāvētais saraksts ir uzvarējis. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš apstiprināja, ka lielais vēlētāju atbalsts Ogres novadā, kur iegūtas astoņas vietas, dodot cerības vadīt pašvaldību. Vēl NA saraksta līderis Juris Grasmanis, visticamāk, kļūs par Aizputes novada priekšsēdi. Šīs pašvaldības vadītājs Aivars Šilis vēlēšanās vairs nekandidēja, bet viņa pārstāvētās LZS deputāti iekļāvās NA sarakstā. Par neveiksmi Bērziņš uzskata NA neiekļūšanu Liepājas domē, kur nebūs pārstāvēta arī Vienotība.

Liepājas domē no desmit pieteiktajiem sarakstiem mandātus sadalīja līdz šim valdošā Liepājas partija, LRA, kā arī Saskaņa. Tās saraksta līderis ir Valērijs Agešins, kura vadībā partija ieguva domē četras vietas – tik daudz tai nekad Liepājā nav bijis. Agešins uzsvēra, ka turpmāk neviena partija vairs nevarēs diktēt citiem noteikumus, jo visiem ir līdzvērtīgs vēlētāju atbalsts. Saskaņas sarunas ar LRA jau ir notikušas – arī tās līderis Jānis Vilnītis Dienai apstiprināja, ka tās ir bijušas pozitīvas "ar labu pēcgaršu". Abas partijas varētu strādāt kopā. Taču tās runās arī ar pašreizējo mēru Uldi Sesku, nenoraidot iespēju sadarboties arī ar viņu, ja vien Liepājas partija ir gatava dalīties varā, atbildībā un domē cits citu vairs nepazemotu, piebilda Vilnītis. Premjers Kučinskis Dienai izteica cerību, ka Sesks tomēr spēs vienoties ar Vilnīti, pretējā gadījumā dzīve pilsētā tiktu pilnīgi mainīta, kas būtu liels eksperiments.

Jāņa Bordāna vadītajai Jaunajai konservatīvajai partija (JKP), kas ar samērā nelieliem finanšu resursiem sasniedza to pašu rezultātu, ko Mārtiņa Bondara pārstāvētā LRA un Latvijas attīstībai, iegūstot Rīgā deviņas vietas, šis panākums ir svarīgs startam uz Saeimu. Bordāns domā, ka JKP vairāk saņēma tās vēlētāju balsis, kuras pazaudēja viņa bijušie partijas biedri no Nacionālās apvienības. "Ja mēs nestrādāsim aktīvi domē, tad būsim pievīluši vēlētājus. Taču, ja mēs [ar Jutu Strīķi] tur iestrādāsimies, uz Saeimu partija varētu iet arī ar citiem līderiem," atzina Bordāns. JKP ir guvusi pārstāvniecību vēl vairākās pašvaldībās, bet Ķekavas novadā, kur bija 14 sarakstu, pat uzvarējusi un saņēmusi četras vietas. Par JKP tagad esot palielinājusies interese un cilvēki vēloties partijā iesaistīties, vēl piebilda tās līderis.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 6. jūnija, avīzē Diena!

Top komentāri

www
w
Man šķiet, ka JKP šajās vēlēšanās ir patiesie uzvarētāji. Ja parēķina, cik naudas agitācijā ieguldīja citas partijas. Milzu reklāmas Rīgā ar visādu prognozējamo mēru bildēm ir dārgs prieks. Saskaņa bija aplīmējusi par Rīgas namu pārvaldnieka apsaimniekoto namu drūmākos un nepievilcīgākos kaktus. Milzu līdzekļi un stulbs iznākums.
Pravietisnejaukais
P
Viss jau ir labi... bet, kad vērojat Mildas zvaigznes... paceliet skatus vēl par kādiem 10 grādiem augstāk. Kakla skriemeļiem var būt tas nepatiks, bet, kas zin... varbūt ieraudzīsiet TO, KO VIENMĒR AIZMIRSTAT.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas