Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Štokenbergs: akcija ir pret valsts pārvaldes cinismu un patvaļu

Doma laukumā paredzētās protesta akcijas izvēletais datums - 13. janvāris - apzināti izvēlēts kā simbolisks datums gan saistībā ar 1905. gada notikumiem, gan barikāžu laiku. Kā _Dienai _norādīja viens no protesta idejas autoriem Aigars Štokenbergs (CSP), protesta akcijas laikā nav paredzēts vākt parakstus kāda likumprojekta iniciēšanai, taču precīzāks pasākuma norises plāns būs zināms pēc Jaunā gada.

A. Štokenbergs skaidro, ka 13. janvāris ir izvēlēts par protesta norises laiku pēc diskusijām ar sabiedrības solidaritātes vienošanās parakstītājiem - vairākām nevalstiskajām organizācijām, kā arī politiskajām partijām Sabiedrība citai politikai un Pensionāru un senioru partija. Gala rezultātā 13. janvāris izvēlēts kā simbolisks datums, jo tas saistīts gan ar 1905. gada notikumiem, gan arī barikāžu laiku. “1991. gadā tika būvētas barikādes pret cinismu un patvaļu,” paralēles velk A. Štokenbergs. Viņš norāda, ka galvenais pasākuma mērķis ir parādīt sabiedrības attieksmi “pret to cinismu, ko šobrīd redzam, un pateikt nē tai nekompentencei, kas šobrīd valda valsts pārvaldē”.

Viņš norāda, ka protesta dienā nav plānots vākt parakstus kādam likumprojektam vai paziņojumam, jo “sabiedrībai vajag atteikties no priekšstata, ka kādām amatpersonām ir kaut kas jālūdz”.

Sanāksmē, kurā tika nolemts rīkot protesta akciju piedalījās arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers. Viņš uzsver, ka protesta idejas autori ir tie, kuri Rīgas domē iesnieguši piketa pieteikumu - Aigars Štokenbergs, Artis Pabriks un Gundars Romanovskis. “Mēs neesam šī pasākuma organizatori. Mēs informējam un piedalāmies. Tad, kad būs LBAS padomes sēde, tad lems, vai būs vienots savienības uzstādījums vai arī katra dalīborganizācija ies atsevišķi katra ar savu sāpi,” teic P. Krīgers.

Viņš norāda, ka ar pasākuma organizatoriem saskan idejas, kuru dēļ tiek rīkots pasākums - solidaritāte, taisnīgums, neapmierinātība ar lēmumu pieņemšanu, laicīgi neinformējot sabiedrību. Arīdzan Saeimas atlaišana ir ideja, “ar ko visu gadu krāmējamies”, teic P. Krīgers.

Jau vēstīts, ka Sabiedrības solidaritātes vienošanos decembra sākumā parakstīja pārstāvji no Sabiedrība citai politikai, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības, Resursa centra sievietēm "Marta", Organizācijas "Māmiņu klubs" vārdā Sandija Salaka. Latvijas apvienotās policistu arodbiedrības un Latvijas policistu biedrības, Latvijas arodbiedrības "Enerģija", Pensionāru un senioru partijas, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas, Latvijas Literatūras centra, organizācijas "Māmiņas bērnu labklājībai", Latvijas Dramaturgu ģildes valdes, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, biedrības "Latvijas Asociācija cilvēkiem ar kustību traucējumiem", Invalīdu Biedrības "Možums", nodibinājuma "Fonds Jūnijs", Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Politologs Ivars Ījabs:

"Esmu dzirdējis no diezgan daudz ar politiku nesaistītiem ļaudīm, ka būtu laiks iziet ielās, tāpēc pieņemu, ka atsaucība būs. Jautājums ir, cik lielā mērā 13.janvāra pasākumā būs atrodams līdzsvars starp vēlmi akumulēt tautas neapmierinātību un vienkārši vēlēšanās uztaisīt sev samērā lielu politisku reklāmu. Jautājums ir par to, kas ir tas efekts, ko organizētāji sagaida? Cerēt, ka koalīcija mainīs attieksmi pret sabiedrības vēlmēm un leģitīmām interesēm, ir naivi. Divu gadu laikā esam pārliecinājušies, ka protesti neietekmē. Tas, ko es vēlētos redzēt no parlamentārās opozīcijas, ir mēģināt mobilizēt 34 opozīcijas balsis Saeimā un bloķēt koalīcijas likumprojektus. Tas būtu daudz sarežģītāk, bet daudz efektīvāk. Akciju rīkošana ir svētīga no pašizpausmes un kopā sanākšanas formas, lai apzinātos, ka neesam katrs viens indivīds, bet tomēr samērā iespaidīga sabiedrības daļa, kas nav apmierināta. Tomēr neesmu pārliecināts, ka visas parlamentārās darbības ir izsmeltas.

SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš

Sabiedriskās domas aptaujas vēsta, ka janvāra vidū vēl aizvien varētu būs ļoti laba augsne augstai iedzīvotāju aktivitātei, jo ir virkne indikatoru, kas liecina, ka neapmierinātība ar pašreizējo lietu stāvokli valstī ir ļoti augsta, pat rekordaugsta. Ļoti augsta neapmierinātība ir ar valdības darbu, ar Saeimas darbu un ar pie varas esošiem politiķiem. Ar sevišķu sabiedrības labvēlību nevar lepoties arī opozīcija. Partiju popularitātes mērījumi liecina, ka absolūti lielākā daļa sabiedrības nav apmierināta arī ar opozīcijas darbu. Ir skaidrs, ka centrālajam akcijas veidotājam [Štokenbergam] nav tas labākais vērtējums, taču vienlaicīgi viņš ir politiķis un visas šāda veida akcijas ir politiskās metodes.




Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas