Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Štokenbergs: himnu ir tiesības dziedāt katram

Pensiju likuma grozījumu kampaņā kopā tikšot ieguldīts ap 100 000 latu.

"Jebkuru latvieti uzrunā himna, un jebkuram latvietim ir tiesības to dziedāt," Dienai sacīja Sabiedrības Citai politikai valdes loceklis, sabiedrisko attiecību speciālists Gints Knoks. Viņš ir viens no tiem, kas izloloja ideju par reklāmas klipu, kurā izteikts aicinājums parakstīties par pensiju likuma grozījumiem. Pretrunīgi vērtētajā reklāmā vairāki cilvēki katrs dzied vienu Latvijas valsts himnas rindu, tā beidzas ar vārdiem: "Mēs gribam būt sadzirdēti." Viens no dziedātājiem policists Valērijs Markuns Dienai atzina, ka ir darījis to brīvprātīgi un par dalību šajā reklāmā nav saņēmis naudu.

Nesen dibinātās Pilsoniskās savienības līdere Sandra Kalniete Dienai atgādināja, ka partija pat izvairījusies savā nosaukumā izmantot Latvijas vārdu, un, viņasprāt, "tāpat kā Latvija, arī himna pieder mums visiem un vienai organizācijai nepiestāv to izmantot vienai kampaņai". Tas esot ētisks jautājums, taču jebkuram vajadzētu būt mēra sajūtai, ko varētu un ko nevarētu darīt, uzskata S.Kalniete. Turpretim A.Štokenbergam šķiet, ka himnu ir tiesības dziedāt ne tikai "korim Kamēr, bet jebkuram". Viņš negribēja atklāt vienu galveno reklāmas veidotāju, bet, jautāts par pazīstamo sabiedrisko attiecību speciālistu Jurģa Liepnieka un Kaspara Rolšteina līdzdalību, atbildēja, ka "viņi redzēja melno materiālu". A.Štokenbergam nebija ziņu, cik tieši izmaksājusi šīs reklāmas veidošana un demonstrēšana, taču pensiju likuma grozījumu kampaņā kopā tikšot ieguldīts ap 100 000 latu. A.Štokenbergs arī atzina, ka biedrībai viņš personīgi esot ziedojis 135 000 latu. Jāatgādina, ka partiju A.Štokenbergs ar domubiedriem dibinās tikai septembrī un kā biedrību šo topošo politisko spēku neskar nosacījumi, kas ierobežo partiju finansiālo darbību.

V.Markuns ir Neatkarīgās policistu arodbiedrības valdes loceklis, taču viņš ir arī viens no tiem Bauskas milicijas darbiniekiem, kas 1991.gada 20.janvārī OMON uzbrukuma laikā sargāja Iekšlietu ministriju un pirms dažām dienām saņēma Triju Zvaigžņu ordeni. Aprīlī šīs policijas arodbiedrības vadību uzmeklējis A.Štokenbergs un Artis Pabriks, lai pārrunātu problēmas, kas uztrauc policistus. Tikšanās reizē V.Markuns iedevis savu vizītkarti A.Štokenbergam, kas pēc kāda laika piezvanījis un piedāvājis piedalīties reklāmas klipā. "Es teicu, ka nevaru iesaistīties nevienas partijas reklāmā, kā arī nevaru atbalstīt nevienu politisko spēku," atceras V.Markuns, norādot uz policijas darbinieku ierobežojumiem piedalīties politiskajā darbībā.

Taču viņam paskaidrots, ka Cita politika neesot partija un kampaņas mērķis esot panākt, lai valdība pamana pensionārus, kas veido lielu sabiedrības daļu. V.Markuns piekritis galvenokārt savas mātes dēļ, jo viņai esot 45 gadu darba stāžs, bet tikai aptuveni 100 latu pensija. "Tā ir šo cilvēku pazemošana," uzskata V.Markuns, kurš neplānojot atbalstīt nevienu politisko spēku, bet pensiju sistēma ļoti tieši skarot policijas darbinieka ģimeni. A.Štokenbergs atzina, ka personīgi ir uzrunājis ne tikai V.Markunu, bet arī uzņēmēju Uģi Pīru. Reklāmā redzams arī pensionārs Klementijs Rancāns, kurš ir viens no sabiedrotajiem parakstu vākšanas kampaņā. Reklāmā redzama arī skolotāja Aiva Saleniece, sētniece Viktorija Janševska un vēl vairāki sabiedrībā mazāk zināmi ļaudis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas