Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Straumem varētu pavērties iespēja iekļūt Saeimā

Janīna Kursīte, kurai jāstājas Saeimas deputāta mandātu zaudējušā Jura Boldāna vietā, pagaidām atbild noraidoši, vai piekritīs kļūt par Saeimas deputāti. “Šobrīd es saku nē,” telefonintervijā Dienai sacīja J.Kursīte. Ja viņa atteiksies kļūt par Saeimas deputāti, nākamais aiz viņas sarakstā ir _tēvzemietis _Jānis Straume.

“Tas bija pirms diviem gadiem, situācija ir strauji mainījusies,” klāstīja J.Kursīte. Viņa 9.Saeimā kandidēja no Tēvzemei un Brīvībai/LNNK saraksta Latgalē. Tagad viņa partijas piederību mainījusi un pieslējusies Sandras Kalnietes un Ģirta Valda Kristovska vadītājai Pilsoniskajai savienībai. Taču tas nav iemesls, kas liks viņai atteikties no kļūšanas par deputāti. “Partijas maiņa neietekmēs manu izvēli, jo idejas jau nav mainījušās. Es piederu paaudzei, kura balstās uz ideāliem, cits jautājums, vai tos ir iespējams realizēt,” teic J.Kursīte.

Galvenais iemesls, kādēļ viņa pagaidām piesardzīgi vērtē iespēju nonākt deputāta krēslā, ir J.Kursītes akadēmiskais darbs, tostarp plānotās ekspedīcijas valodas pētniecībā. “Jebkuram, kas strādā citā jomā, viss ir jāapdomā pāris dienu,” saka valodniece.

Tikmēr nākamais sarakstā aiz J.Kursītes no Latgales apgabala ir Jānis Straume, kuram tiks piedāvāts atkal kļūt par Saeimas deputātu, ja no tā atteiksies J.Kursīte. “Es teikšu nē, jo uzskatu, ka Saeimā ir jāiekļūst pašam,” Dienai  otrdienas vakarā uzsvēra kādreizējais tēvzemiešu līderis J.Straume. Taču šī atbilde neesot kategoriska, lai arī J.Straume neesot noskaņots mainīt savu viedokli. Viņš prognozē, ka Pilsoniskās savienības biedre J.Kursīte tomēr izšķirsies doties uz Saeimu un līdz ar to šai partijai parlamentā būs septiņas vietas.

Ja no iespējas kļūt par deputāti atsakās gan J.Kursīte, gan J.Straume, nākamie saskaņā ar 9.Saeimas vēlēšanu rezultātiem sarakstā no Latgales apgabala ir Kaspars Vidiņš, tālāk seko Ilze Viņķele.

Lai nākamais kandidāts varētu uzņemties deputāta pienākumus, Saeimas prezidijam vispirms ir jālūdz Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) noteikt nākamo kandidātu, un attiecīgi dokumenti tiek iesniegti Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Kandidātam arī jādod piekrišana uzņemties deputāta pienākumus. Ja šāds pieteikums saņemts, mandātu komisija sēdē to izskata un virza izskatīšanai Saeimas sēdē, kur pretendentam uz deputāta krēslu vēl jādod svinīgais solījums.

Jau ziņojām, ka deputāta vieta kļuvusi vakanta pēc tam, kad otrdien spēkā stājās galīgais spriedums J.Boldānam par Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu. Līdz ar sprieduma stāšanos spēkā viņš zaudē arī deputāta mandātu.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Līdz ar notiesājošo spriedumu Boldāns zaudē deputāta mandātu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas