Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Streips: portāliem vairāk jāuzmana komentāru saturs

Internetā ir zemākas kvalitātes valoda nekā televīzijā, presē, grāmatās, un tā vēl tālāk pasliktinās, šādu viedokli intervijā Latvijas Avīzē (LA) pauž žurnālists un Latvijas Universitātes pasniedzējs Kārlis Streips. Intervijā galvenokārt tiek runāts par komentāru valodu ziņu portālos internetā. Interneta lietotāji ir gatavi akceptēt valodas līmeni, kurš ir nepareizs, nekorekts, daudzos gadījumos vulgārs, uzskata K.Streips.

“Ja portālu redaktori nevar neko izkontrolēt, tad pirmkārt viņiem jābeidz stāstīt, itin kā tie spētu kontrolēt, rediģēt, ierobežot. Varbūt viņi spēj "izķert" pavisam "deviņstāvīgu" un atklātu lamāšanos, taču tie ir viegli apejami aizsprostojumi, un necenzēti izteicieni parādās tik un tā. Tas ir uztraucoši, ja tik demokrātiskā un arī bērniem brīvi pieejamā vidē netrūkst rupjību, apvainojumu. (...) Astoņpadsmit gadus sasniedzot, "no interneta izkāpj" tādas "personības", kuras vairs nespēj atšķirt žargonu un kropļotu valodu no pareizas valodas,” kādas sekas nākotnē tas atstās, iezīmē žurnālists.

Viņš atzīst, ka, iespējams, komentāri netiek uzmanīti, jo to pie rakstiem ir ļoti daudz, taču to vajadzētu censties darīt.

“Noteikumus vajadzētu darīt zināmus jebkuram portāla lietotājam, diskvalificēt pārkāpējus, dzēst komentārus. Tas notiek samērā reti un arī tikai tad, ja kāds ir dikti sūdzējies redakcijai, ka jūtas aizvainots. Vai portālos vajadzētu nodaļu, kas seko līdzi visiem tekstiem, kas parādās slejās. Vai jālabo gramatika? Tas droši vien ir neiespējami, bet kaut kādā līmenī pret šo plūsmu jācīnās.”

K.Streips uzskata, ka jaunā saziņas vide zināmā mērā ir nojaukusi šķēršļus un tālu paplašinājusi arī visatļautības sajūtu. Žurnālists uzskata, ka vaļību ir pārāk daudz, tomēr viņš uzsver, ka arī anonīmus komentāru rakstītājus ir iespējams atklāt.

“Pats esmu rakstījis kritiski, runājis par "valdošo bandu" – tas bijis profesijas ietvaros. Bet varu apstiprināt – tiklīdz ASV jebkurā interneta vietnē parādītos frāze "es nošaušu prezidentu", tā policija būtu klāt, kā saka, piecu minūšu laikā. Droši vien arī Latvijā Drošības policija seko līdzi, vai kaut kas tāds neparādās portālos, un jūsu minētā vārda brīvība ir viscaur atbalstāma, taču tā nav absolūts jēdziens. Vārda brīvību ierobežo tad, kad kaut kam citam tiek nodarīts nozīmīgs kaitējums. ASV žurnālistikas skolās vienmēr lieto piemēru: man nav tiesību piecelties kājās pārpildītā kinoteātrī ar kliedzieniem – deg! Izraisītā panika būs postošāka nekā tad, ja "apspiedīs" manas tiesības kaut ko brīvi izkliegt.”


Top komentāri

Miervaldis
M
K.Streipam ir pilnīga taisnība!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas