Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Stukāns: Tiesneses noraidījums digitālgeitā ir prokurora vaina

Rīgas apgabaltiesa noraida jebkādu kritiku un uzskata, ka tikai prokurors ir vainīgs pie tā, ka noraidīta digitālās televīzijas krimināllietas tiesnese Žanete Vēvere. Pirmdien tiesa pieņēma apsūdzēto advokātu pieteikto noraidījumu Ž.Vēverei, jo viņa iepriekš kriminālprocesa ietvaros skatījusi sūdzību par lietā veiktu kratīšanu.

Tagad lietai jānozīmē jauns tiesnesis, kas nozīmē, ka lietas izskatīšana ievilksies.

“Viennozīmīgi, tā ir prokurora vaina, jo viņam vajadzēja to pavadrakstā norādīt, apgabaltiesas vadība pati to nevar konstatēt,” Dienai sacīja bijušais Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Juris Stukāns.

Viņš stāstīja, ka pirms nozīmēt lietas tiesnesi, kas Rīgas apgabaltiesā notiek elektroniski, prokuratūras materiāli tiek pārbaudīti. Ja tur atklājas, ka kāds tiesnesis ir bijis iepriekš saistīts ar izskatāmo lietu viņš no elektroniskās sistēmas tiek izslēgts. “Paši mēs tiesnešu saistību ar 2004. vai 2005.gada lietām nevaram konstatēt,” saka J.Stukāns, bet prokurora atsūtītajos lietas materiālos šāda informācija nav bijusi pievienota. Datu bāzes vai kopīga arhīva, kur to varētu pārbaudīt neesot. Notikušo nav atcerējusies arī pati tiesnese Ž.Vēvere. “Tiesnesim mēnesī ir divas trīs šādas lietas, kur tad viņa to var atcerēties,” sacīja J.Stukāns.

Tā kā minēto sūdzību 2005. gada 18.februārī apgabaltiesas Krimināllietu tiesu kolēģija bija trīs tiesnešu sastāvā, pirms nozīmēt jaunu digitālgeitas tiesnesi, prokuratūrai tiks prasīta informācija par vēl diviem tiesnešiem, lai neatkārtotos tāds lietas scenārijs, kāds tas bija ar Ž.Vēveri.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājs prognozēja, ka krimināllietu kolēģija jaunu tiesnesi digitālajā krimināllietā nozīmēs šīs nedēļas laikā. Arī jauno tiesnesi izvēlēsies pēc elektroniskās sistēmas.Tas cik ātri tiesnesis iepazīsies ar apjomīgajiem - 57 lietas sējumiem, J.Stukāns nevarēja pateikt. “Viss atkarīgs no tiesneša, kāds būs viņa grafiks, cik viņam būs liela slodze,” sacīja J.Stukāns. Lietas gaitu varētu ietekmēt vasaras atvaļinājumi.

“Mēs darīsim visu, lai nenovilcinātu lietu.” Sacīja J.Stukāns, minot, ka Ž.Vēvere savulaik atbrīvota no citām lietām, ko Stukāns solīja arī nākamajam digitālgeitas tiesnesim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas