Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sudraba: valstī nelietderīgi iztērēti miljoni

Valsts kontrole pēc revīziju veikšanas valsts pārvalžu iestādēs kopumā prokuratūrai nosūtījusi materiālus par 51 institūciju, kur pēc tās domām ir nelikumīgi iztērēti valsts budžeta līdzekļi. Taču daudz vairāk gadījumos valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas ieskatā ir tādi gadījumi, kur ir nelietderīgi vai neekonomiski izterēti līdzekļi - to mērogs ir miljonos latu, viņa sacīja intervijā Latvijas Radio.

"Cinisma pakāpe nav palikusi mazāka, lietas ir kļuvušas rafinētākas," secina I. Sudraba. Nelietderīgi un pat nelikumīgi ir izterēti miljoni, uzskata I. Sudraba. “Redzot no tā vien darba apjoma, ko mēs esam izdarījuši, viennozīmīgi varu teikt, ka tie ir miljoni,” teic I. Sudraba. Lauvastiesa šo līdzekļu ir saistīta ar atalgojumu un prēmiju izmaksu. Tāpat neekonomiska rīcība gada beigās konstatējama daudzās iestādēs, avansā norēķinoties par pakalpojumiem, piemēram, Zemkopības ministrijas paspārnē esoša iestāde pārskaitīja avansa līdzekļus par pasākumiem, kas notiks tikai 2010. gadā. Mērogu ziņā izceļas Veselības ministrija, kura gada beigās ir pārskaitījusi apjomīgas summas, piedevām sagrozot arī grāmatvedības datus, kas ir vēl smagāks noziegums

Pastiprināti revīzijās pievērsta uzmanība gada pēdējos mēnešos, kad bija izdoti rīkojumi par tēriņu ierobežošanu un izsludināta taupība. Viņa norāda, ka pat tad, kad ir izdoti speciāli rīkojumi par tēriņu ierobežošanu, tiek veikti nelietderīgi izdevumi, tātad likumi nav vainīgi, bet gan domāšana. "Diemžēl, domāšanas veids vairumā institūciju jau ir vienāds - atrast iespējas traktēt likumu ļoti, ļoti burtiski, galvenais kā rīkoties ar līdzekļiem savās interesēs, nevis nodokļu maksātāju vai sabiedrības interesēs," sacīja Sudraba.

Viņa ļoti gaida, kad beidzot Latvijā izveidosies tiesu prakse par nelietderīgi iztērētiem valsts budžeta līdzekļiem. “Lai nāk arī šis praktiskais nosodījums. Varbūt tāda stingra, asa pātaga vienreiz sāks cilvēkiem mainīt domāšanu. Vai arī lai nāk citi cilvēki ar citu domāšanu, kas spēj lietas darīt patiešām godprātīgi, valsts labā. Bet ne ar šādu sauso cinismu savās interesēs," teic I. Sudraba.

Tāpat viņa prognozē, ka šogad tērēs mazāk, jo ir mazāk līdzekļi, taču viņa netic, ka no tā vienkārši mainīsies domāšana - no tā vien, ka cilvēki paliek mazāk, nemainās cilvēku attieksme. “Ja neizmainīs darbu pēc būtības, mēs varbūt ieraudzīsim vēl nekvalitatīvāku, vēl gausāku valsts pārvaldi,” reformu mērķi uzsver I. Sudraba.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas