Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Tā nav premjera partijas programma

Būt valdībā un nebūt tajā vienlaikus. Būt labējiem un būt kreisiem vienlaikus. Būt zaļiem un būt zemniekiem vienlaikus. Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) šāda iluzionistu cienīga politika it labi padodas - nemitīgo kompromisu politikai pielāgota arī stipri noapaļotā partijas 4000 zīmju programma.

Atsevišķa plašāka partijas programma ir Latvijas Zemnieku savienībai - tā gan ir datēta ar 2006. gadu. Lielā programma ir arī ZZS sastāvā esošajai Latvijas Zaļajai partijai, bet Latvijai un Ventspilij un Liepājas partija ir reģionālas partijas, kuru programmas ir vairāk orientētas uz vietēju skatījumu. Tātad analizēt varam vienīgi 4000 zīmju ZZS priekšvēlēšanu programmu, kurā starp pilnīgi neko neizsakošajām bezizmēra frāzēm cenšamies atrast konkrētus solījumus. Daži tomēr atrodas.

Nr. 1 - pensiju indeksācija

Uzskaitījusi savas galvenās prioritātes tik vispārīgi, cik vien tas iespējams, Zaļo un Zemnieku savienība to nodrošināšanai izvirza galvenos uzdevumus turpmākajos trijos gados. Un kāds tad ir pats galvenais uzdevums? Kas ir prioritāte numur viens ZZS sarakstā? Uzminējāt. Katras partijas prioritāte vēlēšanu brīdī ir vēlētājs. To, ka ZZS pāri visam prioritē pensionāru elektorātu, liecina pats pirmais uzdevums ZZS sarakstā - «palielinoties inflācijai, palielināt pensijas un sociālos pabalstus», kas nozīmē pensiju un pabalstu indeksāciju. Pārējie sociālās sadaļas jautājumi, kura ir pirmā ZZS programmā, ir jau krietni izplūdušāki, solīta tiek vēl «efektīva bezmaksas neatliekamā palīdzība» un - turiet partiju pie vārda - «kvalitatīvu veselības pakalpojumu pieejamība visos reģionos neatkarīgi no iedzīvotāju materiālā stāvokļa».

Par eiro ne vārda

Savukārt iedzīvotāju «materiālais stāvoklis», no kā tieši ir atkarīgas arī iespējas pildīt apjomīgos sociālos solījumus, ir saistīts ar tautsaimniecības sadaļu. Savukārt Zaļo un Zemnieku savienības programmas tautsaimniecības sadaļā konkrētu priekšlikumu faktiski nav. Piemēram, Aivars Lembergs daudz runā par nepieciešamību izstrādāt Latvijas nacionālās attīstības plānu, bet ZZS programmā tāds pat pieminēts netiek. Viņi «aktualizēs lauku un lauksaimniecības ilgtermiņa stratēģiju». Konkrētākais, ko sola ZZS tautsaimniecības programmā, ir «līdztiesīgas tiešo maksājumu sistēmas panākšana Latvijas zemniekiem», līdz kurai pašlaik gan tālu.

Zīmīgi, ka ZZS apiet galveno savas pašreizējās valdības mērķi, kas ir eiro ieviešana 2014. gadā un kam pašlaik ir tieši pakārtota faktiski visa Valda Dombrovska valdības budžeta un finanšu politika. ZZS programmā eiro nav pat pieminēts. Tas ir pietiekami spilgts signāls tam, ka ZZS eiro ieviešanu neuzskata par svarīgu jautājumu un no ZZS kā potenciālā valdības partnera atbalstu eiro ieviešanas politikai gaidīt nevajag.

Nodokļu politikā ZZS sola «nepieļaut nodokļu palielināšanu svarīgākajām precēm un produktiem - pārtikai, komunālajiem pakalpojumiem, transportam, grāmatām un medikamentiem, kas nozīmē samazināto PVN likmju saglabāšanu.

Veidos apriņķus

Zaļo un Zemnieku savienība ir par apriņķu pašvaldību izveidošanu - tautā to sauc par rajonu atjaunošanu. Šai idejai ir savs pamatojums, un tā ir populāra daļā pašvaldību vadītāju. ZZS noteikti ir reģionālo interešu lobijs, par ko liecina arī priekšlikums «piešķirt pašvaldībām likumprojektu iesniegšanas tiesības» un «ļaut pašvaldībām pašām lemt par ES finanšu līdzekļu izlietošanu».

Budžeta vietas augstskolās

Zaļo un Zemnieku savienība sola «nepieļaut budžeta vietu likvidēšanu augstskolās». Tas faktiski ir vienīgais konkrētais ZZS solījums izglītībā. Pārējie ir ieslēpti vispārīgās frāzēs, ko sola gandrīz katrs politiskais spēks. Iespējams, ka solījums parādījies aktuālās diskusijas par augstāko izglītību iespaidā, kur viens no priekšlikumiem ir pāreja uz maksas augstāko izglītību, vienlaikus valstij nodrošinot studiju kredītu saņemšanu bankās.

Atomstacijām - nē

Intensīva lauksaimniecība un mežsaimniecība ir grūti savienojama ar ideju par «Latviju kā zaļāko valsti pasaulē». Laikam tāpēc ZZS programma tūlīt piebilst, ka dabai un tās daudzveidībai ir jābūt bagātībai, bet tā nevarot būt «apgrūtinājums».

Apspriešanas vērts ir ZZS priekšlikums par nepieciešamību pasargāt Latviju no kodolenerģijas. Pasargāt Latviju no kodolenerģijas nenozīmē iestāties pret atomelektrostacijām tikai Latvijas terirorijā, bet arī tuvākajās ārvalstīs, ja tās atradīsies Latvijas robežu tuvumā. Plānotā Visaginas atomelektrostacija ir tiešā mūsu robežas tuvumā. Valdošo vēju virziens uz Latviju. Tuvākā lielā pilsēta Daugavpils. Vai ZZS atbalsta vai neatbalsta Visaginas AES būvniecību? Plānotā Kaļiņingradas AES tāpat atradīsies tikai nedaudz virs 100 km gaisa līnijas attālumā no Latvijas terirorijas. Kāda ir Zaļo un Zemnieku savienības attieksme pret to?

Pasargās no ĢMO

Ko nozīmē pasargāt Latviju no «ģenētiski modificētiem organismiem» (ĢMO), kā rakstīts Zaļo un Zemnieku savienības programmā? Vai domāts no ģenētiski modificētas pārtikas? Tāda jau ir nopērkama Latvijas veikalu plauktos - gan ar norādēm, ka tā ir ražota no ģenētiski modificētiem produktiem, gan bez norādes. Vai nepieciešams aizliegt ģenētiski modificētus organismus arī kā dzīvnieku barību, kuru gaļu un pienu tālāk patērē cilvēks? Iespējams, ka zaļo viedoklis šajā jautājumā no zemnieku viedokļa stipri atšķirsies un būs interesanti vērot, vai šīs domstarpības nekļūs publiskas.

Nav premjera programma

Zaļo un Zemnieku savienības programma atklāj to pašu paviršību, ar kādu vairums politiķu izturas pret savām programmām. Tā uzskatāmi liecina par politiķu attieksmi pret publisko politiku vispār, kura šajā uzskatu sistēmā noteikti ir tā mazāk vērā ņemamā daļa lielajā politikā.

Iepazīstoties ar Zaļo un Zemnieku savienības priekšvēlēšanu programmu kopumā, nerodas iespaids, ka šī partija plāno vadīt valsti un uzņemties Ministru kabineta sastādītāja lomu. Tā nav premjera partijas programma. Tas ir eklektisks ideju salikums, kurš varbūt noder kādu noteiktu interešu grupu un sociālo slāņu pārstāvim parlamentā vai arī mūžīgai tikai vienu noteiktu ministriju un atbildības jomu kūrēšanai, bet neder partijai, kurai būtu jāuzņemas valdības līdera loma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas