Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Taupīt nāksies arī prāvu budžetu saņemošajā aizsardzībā

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Ansis
A
koka tanku un papīru lidmašīnu ministrija . Katram tankam 2000 priekšnieku un 1000 novērotāju
otto
o
Hi, Glen! I really appreciate Your effort to change our armed forces for good, but there is a slight problem... During my 13teen years of service as officer in NAF I don't see and can't imagine any practical and money saving solution for the disaster that's called "NBS", except one- just discard it, and create a new one. As recent history proves- all reorganizations and changes made in NAF brought us from bad to worst... The genius, capable to create that kind of miracle isn't born yet. I totally agree about downgrading HQ's, and so on... But doing just that wont bee enough in our case. In my opinion Latvian bureaucracy is the main problem in NAF (and whole state). If You want to create an army(health care, police ect.) that is capable of its primary mission, you have to aim at Defense ministry and whole state bureaucratic machine first. If Someone wont solve above mentioned problem, in any case there will be more paperwork in army (and elsewhere), than there is personnel, fit to deal wit it. In our particular case middle level HQ' s are the buffer zone between units and "paperwork", that must bee done to satisfy demands of higher HQ's and Defense ministry itself. If the HQ's are to bee reduced, the whole system of reporting, logistics requesting etc. must bee made more efficient and money-time-paper-personnel-SAVING. If You just cut down personnel in HQ's without solving mentioned problem, You'll just be fighting with consequences, rather than slowing the problem. And as far I know politicians at power, fighting their self made problem consequences is all they are capable of...
jukumstukums
j
Nu paskatisimies par cik ta tagad pirks sauso partiku.Vai tur bus sautetas galas bundzas ar 95 % sojas piedevu ko nevar ieest?
Ieva
I
Kad no mūsu ģipškartona cietuma notinās bariņš bīstamu noziedznieku, tos noķēra tikai poļi un arī pie robežas. Manuprāt nāks krievi, nenāks, štrunta armija mums tāpat ne velna nelīdzēs, arī NATO spēki spēs tikai nopostīt to, ko būs atstājuši okupanti. Toties noziedznieki jau tā plosās pilnā kaklā.
Ieva
I
Vispār likvidēt atstājot tikai atmīnētājus. Palielināt naudu robežsargiem: sunīšiem, pa kādam visurgājējam, bet pārējo attīstībā.
Glen Grant
G
To make myself clear. I am saying that the key task of a defence ministry is to create national security. In the first place this is done by joining NATO forces and our allies on international operations. We do this brilliantly, even though our soldiers urgently need Armoured Fighting Vehicles and transport helicopters to give them proper protection, mobility and firepower. In the second place we need to get our home defence right for crisis management. Here we are failing. The key to this is having proper high quality forces and TRAINED reserves who are cost efficient and militarily effective. It is not effective to train people to be be professional combat servicemen wearing uniform if they then spend their time on civilian tasks like guarding objects - and I am sorry to say, mine hunting in Latvian waters (which as the budget shows only happened once last year). You may need full time servicemen to do this task in war, but not in peace. It is an ideal task for Zemessardze because we can use them in war as well. This is no criticism of our Navy, just that we must get their funding, manpower, tasks and priorities right too. Ships and maintenance are not cheap My main criticism is simple. We must get right our ability to deliver force to secure our country before we spend money or energy on anything else. Defence money must be focussed ruthlessly upon those servicemen and women who volunteer to risk their lives for their county, whether they are full time professionals or part time Zemessardze. We must get full use of both. And, they both deserve better management. Change is inevitable because the over-large management structure, priorities and the defence laws are wrong. It is better to fix it all now than after we get beaten.
jaasaak..
j
.. ar to ka AM vajadzeetu sponsoreet negerus un citus aarzemniekus sportaa
zanitis
z
Lielālais stulbums, ka to štābu (JS, GS, u.c.) samazināšanu izdarīs uz papīra, kas prasīs papildus līdzekļus. Pievienos štābu personālu vienībām un apvienotajam štābam. Piemēram saņem cilvēciņš esošajā nelikvidētajā štābā 100Ls. Likvidē štābu, cilvēciņu pārceļ uz citu vienību un cilvēciņš turpina saņemt 100Ls. Diemžēl likvidācija maksā. Tādejādi štābu samazināšana, nevis samazina izmaksas, bet gan palielina. Un kas tad tos kuģus vadīs? Tie dimežēl nav kruīzu kuģi, bet gan ar noteiktām militārām funkcijām. Apvienotie štābi ir vajadzīgi lielām armijām, flotēm, gaisa spēkiem, lai koordinētu darbības, ko mazie štābi nevar veikt. Ja nemaldos, tad Glena kungs pats ir no valsts, kur ir monstrīga armija. Kāds vispār ir skaitījis, cik tad JS un GS spēku štābos ir tā personāla? Mēs tiešām ietaupīsim miljonus tos likvidējot un radot haosu to pakļauto vienību vadībā. Diezgan jautri izskatīsies, kad kāds ģenerālis vai pats ministrs zirgā varēs komandēt kuģu parādi. Ir viegli sagraut to, kas pa šiem gadiem ir uzbūvēts. Ne velti ir labs teiciens: "lomaķ - eto ņe strojiķ" NBS komandierim nekas cits neatliek kā piekrist šiem murgiem, jo pats sēž uz čemodāniem, saistībā ar pēdējiem notikumiem. Kad vienreiz politiķi beigs graut valsti no iekšpuses? Pareizi jau ir: "kas nebaro savu armiju, baro svešu"
Smagi
S
Nu, ko lai saka. Kārtējie ārzemnieki gleni nesaprot, ko saka un ko iesaka Latvijai. Bet to visi karavīri apstiprinās, ka lielas naudas jau kādu laiku ir gājušas garām aizsardzībai. Ministri politisku un personīgu iemeslu dēļ tērēja naudu - neaizsardzības lietām. Daudzās uzbūvētajās sporta zālēs (aizsardzības līdzekļi) iespējams karavīri tāpat vien par velti trenēties netiek. Sponsorētie sporta klubi - basketbols, hokejs - vēl var saprast, jo ASK ir vismaz nosaukumā. Bet kā varēja sponsorēt ūdens formulu (tēvs atbalsta dēlu)? Arī Dakāras rallijs ir baigais ieguldījums aizsardzībai? Nesaprotu, paskaidrojiet!
Senais.
S
Nez kāpēc tas pusis fotogrāfijā pie tās "ugunspagales" uzvilcis masku. Vai tie ir kaut kādi sevišķi slepeni karavīri, vai tā ir vienkārši prvinciāla romantika, vai arī tas ir memmesdēliņš, kam vaigi nosaluši? Bet vispār mēs palaidām garām lielisku iesp;ēju iztikt vispār bez bruņotajiem spēkiem(drīzāk vājumiem), kas vairāk atgādina karikatūru, bet nopietnai karadarbībai var noderēt tikai vienam mirklim. Interesanti kā I(Ī)slande var būt NATO, bez tamlīdzīgiem ampelmaņiem?
nu nu
n
štāba likvidēšana vēl nenozīmē spēku veida likvidēšanu. Mēģināts apcirpt birokrātiju un izmest liekēžus ir apsveicams, citādi tā futbolēšana ir piegriezusies, ne armija, bet štāba žurku plejāde
chico
c
Latvijas armijas lietderības koeficents ir nožēlojami zems, bet budžeta līdzekļi ko tā aprij vājprātīgi daudz...
luteranis
l
Pilnigi piekritu Lindai, jabeidz reiz sponsoret sports. "Svarīgākais ir samazināt Aizsardzības ministrijas" "Ar militārajiem cilvēkiem nekas nav nepareizi, viņi ļoti labi dara savu darbu." Nu pa militaristu labo darbu varetu sarakstit memuarus, ka sabotet papirdarbu un izveirities no problemu risinasanas, varbut karaviri ir labi ierakumu raceji un saveji, bet ne papirrakstitaji
re_marx
r
Sveiki! Izlasīju šodienas rakstu par štābu pavienošanas plānu.... bet tad man iesita kā ar āmuru pa galvu mans paša rakstītais referāts, kur es rakstīju, ka optimizācijas, kaujas spēju uzlabošanas dēļ NBS izveidos Apvienoto štābu, integrējot tajā spēku veidu štābus: NBS paredz veikt pāreju uz jauno struktūru no 2004. gada janvāra līdz 2007.gada janvārim. Jaunās struktūras ieviešana tiek organizēta divos posmos: 1) no 2004.gada janvāra līdz 2005. gada 1. aprīlim atbilstoši jaunajai struktūrai ir izstrādātas NBS vienību štata un nodrošinājuma tabulas; 2) no 2005.gada 1.aprīļa līdz 2006. gada 31.decembrim: - NBS Apvienotais štābs pakāpeniski pārņem spēku veidu štābu ilgtermiņa plānošanas funkcijas. Jautājums: kāpēc līdz 31.12.2006. štābi nav pārņemti un cik nodokļu maksātāji šajā laikā samaksājuši algās utt., šos stābus nelikvidētos štābus uzturot? Apvienoto štābu ar Dilānu priekšgalā izveidoja, bet tikai pārējos štābus nepievienoja - nomainīja izkārtni! P.S. ja papēta attīstības plānu, tad redzams, ka Veldres prioritātes ir meli (NBS prioritātes nosaka attīstības plāni, bet nevis TP iesēdināts zirgu puisis), ka NBS nav spējīgs izpildīt tiem noteiktos attīstības uzdevumus!
Andrejs
A
Šoreiz te rakstītas muļķības. 1. Nav nekāda sakara ar lielām armijām, lai NBS būtu atsevišķi spēku veidu- GS, JS un Sauszemes spēki. Kā gan Glens iedomājas nodrošināt teritoriālo ūdeņu atmīnēšanu, ja valstij nav savu jūras spēku? Ar Zemessargu- jūrnieku vai lidotāju - peldētāju palīdzību? Gribu paskaidrot, ka Glena paustais ir PSRS doktrīna, kad katrā armijas grupējumā bija savs aviācijas bataljons. Tieši otrādi, mazās valstīs ir atsevišķi spēku veidi ar strikti nospraustiem pienākumiem, kas cieši apvienoti ar civilem pienākumiem, piemēram GS transportē slimniekus, dzēš meža ugusngrēkus, jūras spēki nodarbojas ar naftas savākšanu utt. Šis Glens runā kā caurkritušais Aizsardzības ministrs Arveds Trapāns. Tieši šādu cilvēku- pseidoreformistu dēļ Latvijas armija ir ar izplūdušu sistēmu, kaujas nespējīga un visvājākais psosms Baltijas valstīs. 2. Kādēļ Mūrnieces kundze nepiemin, ka tieši Jaunā laika vadībā Aizsardzības ministrijā notika lieli koruptīvi darījumi, piemēram ar Krupņikovu. Kādēļ Mūrnieces kundze aizmirsusi, ka tieši nacionālais glābējs Repše bija iemīļojis lidināties ar armijas helikopteriem? 3. Atkal par Glenu (drīzāk Gdļjans vai Gena). Kā šis "britu padomnieks" iedomājas īrētos dokos veikt pretmīnas aprīkojuma remontu un kalibrēšanu? Liepājā to dara vesels cehs. Kas ir lētāk, uz Aizsardzības ministrijas īpašuma uzbūvēt bāzi vai īrēt no visādiem krupņikoviem vai gleniem dokus? Bez tam, kur tad Liepājā vai Rīgā ir doki, ko par lētu naudu var izīrēt? Varbūt lai Glens to dara zināmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas