Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Tautas partijas jaunā priekšsēža Aigara Kalvīša runa partijas kongresā

Es sākšu savu uzrunu ar to, ka pateikšu jums paldies. Paldies visiem tiem Tautas partijas biedriem, nodaļu, komiteju, biroju darbiniekiem — cilvēkiem, kas visus šos gadus ir strādājuši kopīga mērķa vārdā un kopīgu ideālu vadīti. Paldies cilvēkiem, kas mūs ir atbalstījuši un stiprinājuši — ar savu autoritāti, ar labu vārdu, ar padomu. Paldies pašvaldību deputātiem, pagastu, pilsētu vadītājiem, kas īstenojuši Tautas partijas politiku Latvijas novados, padarot mūs par visplašāk pārstāvēto un ietekmīgāko politisko spēku valstī.

Paldies ikvienam 9.Saeimas vēlēšanu kampaņas dalībniekam, kuru darba rezultātā mēs esam ieguvuši unikālu iespēju — turpināt veiksmīgi iesākto koalīcijas vadību un izveidot valdību, kas pēctecīgi pārņēmusi iepriekšējo divu gadu darba rezultātus. Tas viss ir bijis iespējams, pateicoties Tautas partijas izaugsmei. Mēs esam sasnieguši partijas attīstībā noteiktu stabilitātes posmu. Savā ceļā uz politisko kalnu virsotnēm esam veiksmīgi atraduši līdzenu laukumu, kur varam izveidot bāzes nometni un ne vien paraudzīties, kur tad palikuši konkurenti, bet pirmām kārtām — izmantot šo brīdi, lai padomātu paši par sevi.

Mēs varam saskaitīt nobrāzumus un zilumus, pārbaudīt, cik stipras vēl ir virves un ledus cirtņi. Varam pārbaudīt, vai nav jāatjauno ūdens un pārtikas krājumi, jo ceļš vēl ir tāls. Protams, situācija vairs nav tik saspringta kā pirms četriem gadiem. Šobrīd mēs esam tie, kas nosaka dienaskārtību. Taču tieši šobrīd mums ir daudz rūpīgāk jānovērtē pašiem savi spēki, daudz mērķtiecīgāk jāizstrādā turpmākā taktika. Mums nav iespējas aizbildināties ar to, ka esam iesācēji, ka viss būtu jāsāk no nulles, ka traucētu priekšgājēju kļūdas, vai politisko konkurentu viltības.

Mums ir jāsaprot, ka atrodamies jaunā politiskās atbildības līmenī. Kā saka datorspēlēs — iepriekšējo līmeni esam izgājuši. Punktus esam uzkrājuši. Tagad jāsāk strādāt ar jaunu atbildību.

Izvērtējot uzvaru šajās vēlēšanās, mums ir jāsaprot, kas bija šīs uzvaras iemesli, kam pateicoties un kam par spīti mēs uzvarējām. Šīs lietas ir svarīgi nesajaukt. Ir svarīgi saprast, kas mums palīdzēja un, kas traucēja. Esmu pārliecināts, ka mūsu vēlētājs izvēlējās Tautas partiju ne jau skaistu uzvārdu un portretu dēļ. Izšķirošās balsis piederēja cilvēkiem, kas nobalsoja par tautas partiju tāpēc, ka vispirms saskatīja tajā partiju. Saskatīja komandu, kuru mēs izcēlām kā lozungu pirms četriem gadiem. Saskatīja idejas, kuras mēs piedāvājām jaunajā partijas programmā šogad. Vēlētājs saskatīja mūsu paveiktos darbus un darboties spējīgu partijas struktūru, kas gatava īstenot uzstādītos mērķus arī turpmāk, neatkarīgi no personiskajām ambīcijām.

Esmu pārliecināts, ka šāda struktūra, kas uzbūvēta astoņu gadu darbā, kas pārbaudīta visos varas līmeņos, ieskaitot darbu opozīcijā, šāda stabila struktūra ir tikai Tautas partijai.

No viena cilvēka ieceres Tautas partija astoņu gadu laikā ir izaugusi par plašu, labi organizētu un strādāt spējīgu mehānismu skaidru politisko mērķu sasniegšanai. No partijas, kas uzsāka darbu saspringtā opozīcijā, mēs kļuvām par partiju, kas stabili veido valdības koalīcijas kodolu, Mēs strādājam un turpināsim strādāt valdībā. Taču mums ir jāsaprot, ka uzvara pēdējās vēlēšanās nebūt nebija kādas esošās situācijas nostiprināšana. Gluži otrādi — šobrīd situācija ir mainījusies. Mums ir jāuzņemas jauni uzdevumi. Mums kā varas partijai ir ne vien būtiska loma valstiskuma stiprināšanā, bet arī pilsoniskas, demokrātiskas sabiedrības attīstībā. Mēs esam tie, pēc kuriem vēlētājs spriedīs par to, kas ir politiskā partija. Mūsu veiksmes un neveiksmes vistiešākajā veidā ietekmēs vēlētāju ticību šai valstij, demokrātijai un konservatīvām vērtībām kā tādām. Tas ir jāsaprot. Pie tā jāsāk pierast.

Mums ir jāsaprot arī tas, ka sabiedrības uzticēšanās politiskajiem procesiem ir cieši saistīta ar cilvēku līdzdalību šajos procesos. Šī līdzdalība var notikt visdažādākajos veidos, taču partiju sistēma ir būtiska demokrātijas sastāvdaļa. Ar savu piemēru Tautas partijai ir jārāda, kā ikviens sabiedrības loceklis var ietekmēt lēmumu pieņemšanu, valsts attīstību un savu dzīves kvalitāti. Mēs esam piemērs citiem. Mums joprojām jāturpina domāt par to, kā uzlabot partiju finansēšanas un politiskās aģitācijas likumdošanu — nevis ierobežojot, bet dodot partijām plašākas iespējas darboties un paust savus viedokļus. Plašākas iespējas nozīmē vairāk demokrātijas. Tā tas ir bijis vienmēr. Un partiju darbība ir pilsonisko tiesību īstenošana — tās ir tiesības brīvi paust savu viedokli, apvienoties savu ideju aizstāvībai, strādāt to iemiesošanai dzīvē. Tautas partija vienmēr ir augstu novērtējusi iespējas, ko paver politiskā darbība.

Es domāju, mēs ikviens esam savā personiskajā darbā pieredzējuši to, kā politika no idejas top par realitāti. Mēs zinām, kā — brīžiem vieglāk, brīžiem grūtāk — tiek īstenotas idejas, kuras iesākumā šķitušas utopiskas. Mēs esam iemācījušies sasniegt savus mērķus. Un mums ir jāaicina sabiedrības pārstāvji aktīvāk iesaistīties partijas darbā, nevis vaidēt un žēloties kaut kādas neizsniedzamas valdības virzienā, bet pašiem ņemt dalību.

Es gribētu izmantot šo iespēju un aicināt Latvijas iedzīvotājus — kļūstiet par politiķiem. Uzņemieties atbildību! Aizstāviet savu viedokli! Īstenojiet savas ieceres līdz galam, negaidot, lai to jūsu vietā izdarītu kāds cits. Jūs to varat izdarīt gan kā indivīds, gan kā profesionāls eksperts, gan kā nevalstiskās organizācijas biedrs, kas līdzdarbojas valdības lēmumu pieņemšanas procesā. Jūs varat dibināt jaunu politisku partiju, vai izvēlēties kādu no esošajām. Iespēju ir daudz. Taču par vienu es esmu pārliecināts — Tautas partija ir īsti labi piemērots mehānisms Latvijas politikas veidošanai. Pārbaudīts, noregulēts un, kas pats galvenais — strādājošs mehānisms. Kārtīgs, uzvelkams pulkstenis, kas nav atkarīgs no īslaicīgām baterijām.

Mēs vienmēr priecāsimies par jauniem atbalstītājiem, jauniem biedriem. Es domāju, ka no Tautas partijas tiek gaidīta šāda atvērtība jaunām idejām un jauniem cilvēkiem. Mūs nebiedē uzskatu dažādība, vecuma amplitūda, mēs aicinām pie sevis jebkādu profesiju pārstāvjus un es uzskatu — mums ir nopietni jādomā par dažādu tautību pārstāvju piesaistīšanu partijai. Mums ir jāpārstāv visa Latvija. No mums gaida jaunus politiskus uzstādījumus, idejas un argumentus. No mums gaida atbildes praktiski uz jebkuru aktuālu jautājumu. Tautas partija nekad nav sevi pozicionējusi kā šauru grupu interešu pārstāvi. Mēs neesam viena lozunga partija. Mūsu intereses ir Latvijas valsts attīstība, drošības, stabilitātes un labklājības vizrienā.

Latvijai šobrīd ir izvirzīti jauni izaicinājumi. Piecpadsmit gadus pēc neatkarības atgūšanas, iestājušies Eiropas Savienībā un NATO, mēs lieliski saprotam, ka neviens mūsu vietā nestrādās. Jebkuri turpmākie sasniegumi būs vienīgi pašu darba rezultāts. Jā, šobrīd Latvija vairākos rādītājos atrodas neapskaužamā situācijā, salīdzinot ar citām Eiropas zemēm. Taču no attīstības viedokļa mums ir vairākas priekšrocības, kādu nav vecajām dalībvalstīm. Latvija ir sasniegusi straujāko iekšzemes kopprodukta un darba apmaksas pieaugumu valsts vēsturē. Pēc krituma, kas notika 90.gadu sākumā, kopprodukts beidzot ir pārsniedzis 1990.gada līmeni. Sasniegtais paātrinājums nodrošina, ka esam sākuši mazināt atpalicību no ES vidējā dzīves līmeņa arī absolūtos skaitļos. Var droši sacīt, ka ir sācies izšķirošais izrāviens, lai mēs nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību un izkļūtu no nepievilcīgās un nepelnītās nabagākās valsts lomas ES. Tautas aprtija savā programmām ir izvirzījusi konkrētu pasākuma plānu, kā to paveikt. Tieši TP politiķi ir veiksmīgi uzsākuši sadarbību ES līmenī, izcīnot Latvijai labvēlīga ilgtermiņa budžeta apstiprināšanu.

Tas dod būtisku papildu iespēju uzturēt augstus izaugsmes tempus vēl nākamajos vismaz septiņos gados un jūtami paaugstināt iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Mēs esam pirmie no dalībvalstīm, kas veiksmīgi saskaņo ES fondu līdzekļu apguves mehānismus. Mūsu pamatuzdevums tagad ir Eiropas fondu un iekšzemes resursu pārdomāta izmantošana izvirzīto mērķu iespējami ātrākai sasniegšanai.

Mēs esam spējuši nekrist populismā un rīkoties nevis īstermiņa labuma sasniegšanai, bet sistemātiski — ikvienā sasāpējušā jomā izvirzot programmu vairāku gadu garumā. Mēs varam pamatoti lepoties ar paveikto. Varam sist viens otram uz pleca. Taču šis apmierinātības periods nedrīkst pārlieku ieilgt. Mums jau tagad ir jāsaprot, ko teiksim vēlētājiem pēc četriem gadiem. Ko būsim paveikuši? Ko no mums vēl sagaida? Pirmo reizi pēc vēlēšanām ir izveidots budžets, kas tiks pieņemts savlaicīgi — līdz Jaunajam gadam. Un tas nav maz. Tie ir iegūti papildus mēneši, kuros varam ātrāk ķerties pie iecerētajiem darbiem, jau no 1.janvāra paaugstinot minimālo algu, neapliekamo minimumu un uzsākot citus sociāli jūtīgus pasākumus. Mēs varam laicīgāk ķerties pie jaunos valsts attīstības uzdevumu risināšanas — palielināt finansējumu zinātnei un izglītībai, investējot prioritāros tautsaimniecības virzienos. Mēs nevaram svaidīties ar naudu, vai paļauties uz laimīgu gadījumu. Mums jāapzinās mūsu resursu ierobežotība un jākoncentrē to izmantošana.

Pateicoties koalīcijas nodrošinātajam vairākumam Saeimā, mēs varam ķerties klāt sasāpējušiem ārpolitiskiem jautājumiem — robežlīgumam ar Krieviju. To, ko mēs nevarējām izdarīt pirms gada vai diviem, mēs izdarīsim tagad. Mums ir dota iespēja pielikt punktu problēmai, kas nav vicinājusi dialogu ar kaimiņiem Austrumos, kas radījusi neizpratni mūsu Rietumu partneros. Mums jāizmanto šī brīža iespējas, lai pabeigtu vēl kādu ieilgušu stāstu — reģionālo reformu. Mums kā politiķiem jāspēj pieņemt lēmumi, kas ietekmēs ne tikai pašus, bet arī nākamo paaudžu likteņus. Valsts attīstība prasa pašvaldību apvienošanu. Un tā notiks. Tā notiks līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām. Vairāk laika mums nav.

Mums ir jāsaprot arī tas, kādi ir pašas Tautas partijas attīstības uzdevumi. Kā mēs varam uzlabot partijas kopīgo darbu? Kā izmantot tos resursus, ko dod plašā pārstāvniecība, lielais biedru skaits, daudz talantīgu, zinošu un strādāt gribošu cilvēku dalība partijā. Vai mums ir pietiekami daudz kompetences un ambīciju? Jā! Vai mēs esam gatavi uzklausīt atšķirīgus viedokļus, pieņemt padomus? Arī — jā! Vai mums ir vajadzīgi jauni partijas biedri? Protams!

Mēs esam atvērta organizācija, kas var piedāvāt izaugsmes iespējas politikā ieinteresētiem jauniešiem — mūsu jaunatnes organizācija ir tam lielisks piemērs. Daudzi no viņiem šobrīd jau veiksmīgi darbojas kā deputāti, vai valsts pārvaldes darbinieki. Mēs nekad neesam baidījušies uzņemt jaunus biedrus, kuriem ir pieredze politiskā darbā. Tautas partija vienmēr ir uzskatījusi, ka normāla politiska procesa rezultātā Latvijā neizbēgami notiks partiju skaita samazināšanās. Vairāku spēcīgu partiju konkurence varētu būt optimāls modelis tika mazai valstij kā Latvija. Un mēs redzam sevi kā vienu no stabilākajiem šāda modeļa elementiem. Analītiķi jau sen ievērojuši, ka programmatiski nav vērojamas lielas atšķirības labēji centrisko partiju spektrā.

Arī mūsu pieredze liecina, ka nav grūti vienoties par valdības deklarāciju, kas lielos vilcienos pārstāv Tautas partijas redzējumu par valsts attīstību. Vai mēs to gribam, vai nē, mēs esam centrālais politiskais spēks valstī. Tautas partijai ir jāprot strādāt un attīstīties šajos jaunajos apstākļos, izmantot tos ne vien partijas, bet arī valsts labā. Es esmu pārliecināts, ka mums tas izdosies.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas