Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tiesa pret Vecrīgas grautiņa dalībnieku lūdz sākt kriminālprocesu

Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien lēma izbeigt administratīvo lietvedību pirmajā no 13 administratīvā pārkāpuma lietām pret Vecrīgas grautiņa dalībniekiem un lūdz Rīgas Kriminālpoliciju izvērtēt lietas materiālus kriminālprocesa sākšanai.

Šo lēmumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot apelācijas sūdzību Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā.

Tiesā aģentūra BNS uzzināja, ka apsūdzētais uz tiesas sēdi nebija ieradies, tomēr tiesa nolēma izskatīt administratīvā pārkāpuma lietu bez viņa klātbūtnes, jo par tās izskatīšanu apsūdzētajam paziņots savlaicīgi.

Lietā apsūdzētais 13.janvāra vakarā pie Saeimas nama, esot alkohola reibumā, ļaunprātīgi nav pakļāvies policista prasībai, pretojies aizturēšanai, kā arī mēģinājis iesist policistam un metis ar bruģakmeni, kā arī ķēries viņa formas tērpā un provocējis uz kautiņu. Tādējādi šīs darbības būtu kvalificējamas Krimināllikuma ietvaros.

Tiesa uzskata, ka šis nodarījums būtu kvalificējams kā uzbrukums varas pārstāvim un kā pretošanās grupā varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai, ja tā izpilda tai uzliktos dienesta pienākumus vai piedalās noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

Lietas materiāli nosūtīti uz Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldi izvērtēšanai par kriminālprocesa sākšanu.

Jau vēstīts, ka šajā lietā pārkāpējs tika vainots par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām saistībā ar 13.janvāra Vecrīgas grautiņiem.

Centra rajona tiesā atrodas pirmās 13 administratīvo pārkāpumu lietas, kurās tiek vainoti Vecrīgas grautiņu dalībnieki. Tiesa no Dzelzceļa policijas pārvaldes saņēma administratīvo pārkāpumu protokolus, kuros 12 cilvēki tiek vainoti par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieku prasībām saistībā ar Vecrīgas grautiņiem.

Tiesai arī būs jālemj par viena grautiņa dalībnieka sodīšanu par sīko huligānismu.

Par ļaunprātīgu nepakļaušanos policista prasībām var sodīt ar naudas sodu līdz divsimt latiem vai administratīvo arestu līdz piecpadsmit diennaktīm. Savukārt par sīko huligānismu var piemērot naudas sodu no 50 līdz 250 latiem vai administratīvo arestu līdz piecpadsmit diennaktīm.

Pret pārējiem 12 pārkāpējiem tiesas sēdes paredzētas februārī.

Centra rajona tiesai ar šo administratīvo pārkāpēju sodīšanu darbs vēl nebeigsies, jo arī citas tiesībsargājošās iestādes solījušas nosūtīt vairākas administratīvā pārkāpuma lietas pret grautiņa dalībniekiem.

13.janvāra vēlā pēcpusdienā Doma laukumā noritēja opozīcijas partijas "Sabiedrība citai politikai" pieteikta protesta akcija, kurā dalību bija pieteikušas vairāk nekā 20 sabiedriskās organizācijas un partijas, kopumā pulcējot aptuveni 10 000 iedzīvotāju.

Lai arī mītiņš noritēja bez lieliem starpgadījumiem un incidentiem, pēc tā beigām apmēram tūkstotis demonstrantu devās uz Saeimas namu, kur izsita parlamenta ēkai stiklus, demolēja policijas mašīnas un apmētāja kārtības sargus ar dažādiem priekšmetiem, tostarp bruģi, pudelēm un citām drazām. Cietušas arī vēl citas ēkas un veikali Vecrīgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas