Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Tiesībsargs: Ķīmiskā kastrācija galēja metode, jāizmanto citas

Tiesībsargs Romāns Apsītis uzskata, ka Saeimas deputātu priekšlikums diskutēt par ķīmiskās kastrācijas izmantošanu par dzimumnoziegumiem sodītajām personām, ir galējs līdzeklis un valstij būtu jānodrošina visu citu iespējamo līdzekļu ieviešana situācijas uzlabošanai. Vienlaikus R.Apsītis atzīst, ka reāla rīcība, lai uzlabotu situāciju no atbildīgajām amatpersonām nav sekojusi, jo nauda dažādu citu programmu īstenošanai nav piešķirta.

Dzimumnoziedznieku ārstēšana, it īpaši medikamentoza, nav piemērojama kā sods vai medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, bet gan kā brīvprātīgs papildu pasākums sociālās rehabilitācijas programmu ietvaros,” Dienai uzsvēra Tiesībsarga birojā, vērtējot šo deputātu priekšlikumu.

Pēc Tiesībsarga norādītā, psihoterapeitiska ārstēšana ir viens no stūrakmeņiem kompleksam un ilgtspējīgam problēmas risinājumam. Tiesībsargs pozitīvi novērtējis jaunāko Valsts Probācijas dienesta uzsākto pilotprojektu Latvijas cietumos. Šobrīd eksperimentālā kārtā pusotru gadu tiek īstenota dzimumnoziedznieku resocializācijas programma.

“Šis ir mehānisms, kas varētu dot pozitīvu rezultātu, taču diemžēl šādas programmas vispārējai ieviešanai valstī līdzekļi joprojām nav piešķirti. Jāsecina, ka reāla rīcība, kas pamatos uzlabotu sistēmu un ieviestu vismaz resocializācijas programmas, no atbildīgajām institūcijām tā arī nav sekojusi,” atzīst R.Apsītis.

Diena jau rakstīja, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien pauda viedokli, ka cilvēkiem, kuri izcietuši sodu par dzimumnoziegumiem, ir jāveic ķīmiskā kastrācija, lai šādus noziegumus vairs nebūtu iespējams izdarīt. Saeimas komisijas priekšlikumi nosūtīti uz tieslietu ministriju un pēc mēneša komisijas deputāti gaidīs tās vērtējumu un informāciju par to, kā dzimumnoziedzniekus soda citās valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Dānijā ķīmisko kastrāciju atzīst par dārgu metodi

Dzimumnoziedzniekus rosina ķīmiski kastrēt

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas