Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tirgotāji mēnesī pārdod tik daudz gāzes baloniņu, cik pērn visā gadā

Īpaši dāmām domātas pistoles rozā krāsā pie mums vēl nevar nopirkt. Tāds piedāvājums ir tikai ieročus mīlošajā Amerikā, taču zināma līdzība starp šīs nācijas un Latvijas iedzīvotājiem lēnām iezīmējas. Padziļinoties ekonomiskajai krīzei, augošā proporcijā pieaug laupīšanu skaits, tādēļ iedzīvotāji sākuši domāt, kā sevi pasargāt tumšajos vakaros.

Ieroču veikalos apstiprina, ka pēdējos mēnešos būtiski pieaudzis pieprasījums pēc gāzes baloniņiem, kas atsevišķās tirdzniecības vietās pat kļuvuši par deficīta preci. Interese augusi arī par gāzes šaujamieročiem, ko var iegādāties bez speciālām atļaujām un kas vizuāli minimāli atšķiras no īstajām pistolēm. Cik gāzes pistoļu pēdējos mēnešos valstī pārdots, nav zināms. Šāda uzskaite netiek veikta, un, kā norādīja Iekšlietu ministrijas preses dienests: "Šobrīd neredzam nepieciešamību veikt šādu aptauju."

Veikalu dati par pārdotajiem gāzes ieročiem atšķiras. Firmas Ieroči veikalu tīkla īpašniece Ilze Robalde stāsta, ka lielā pieprasījuma dēļ kādu brīdi gāzes pistoļu veikalos pat trūka. "Pērn vidēji mēnesī pārdevām 30 gāzes pistoles, tagad — kādas 100," stāsta I.Robalde. Intereses pieaugums novērots arī firmu Zommers un Gards ieroču veikalos, taču tur pārdoto gāzes pistoļu skaits nav būtiski pieaudzis. Firmas Zommers pārdevējs Pēteris to saista ar ekonomisko krīzi: "Agrāk cilvēki pirka, jo bija nauda. Tagad ļoti interesējas, rūpīgi pārdomā un nepērk vairs tā starp citu."

Iepērk visam kolektīvam

Visvairāk pašaizsardzībai iedzīvotāji izvēlas plaukstā ērti paņemamos gāzes baloniņus, kas maksā vidēji 2—3 latu. Firmas Ieroči īpašniece I.Robalde salīdzina: pērn gadā firmas veikali pārdeva 1000 gāzes baloniņu, šogad — tikpat daudz vidēji vienā mēnesī. Uz veikalu nākot pat ģimenes un iegādājoties pa baloniņam sievai, meitai, stāsta pārdevējs Valdis Saliņš. Oficiāli gāzes baloniņus drīkst iegādāties no 16 gadu vecuma.

Gāzes baloniņus vairumā iepērkot arī firmu īpašnieki saviem darbiniekiem — sekretārēm, mazo veikalu pārdevējām. Izmantojot gāzes baloniņu, gan jāuzmanās, lai neciestu pats tā īpašnieks. Galvenā uzmanība jāpievērš vēja virzienam, lai piparu gāze, ko galvenokārt izmanto baloniņos, netrāpītu pašam.

Paši firmu īpašnieki iegādājas gāzes pistoles vai revolverus, kuru cena svārstās no 30 līdz 70 latiem. Gāzes pistoles darbības pamatprincips ir līdzīgi kā gāzes baloniņam — atvairīt uzbrucēju ar gāzi, taču nodarītais kaitējums ir daudz spēcīgāks un vēlāk var būt smagi ķīmiskie apdegumi. Gāzes pistoļu iegādei un nēsāšanai atļauja nav nepieciešama, un to var izmantot personas no 18 gadiem. Tomēr pašaizsardzībai gan pārdevējs V.Saliņš, gan policisti iesaka labāk izmantot gāzes baloniņus.

"Ja uzbrucējam būs īstā pistole, bet upuris izvilks gāzes pistoli, ko faktiski nevar atšķirt no īsta ieroča, ir lielāks risks, ka uzbrucējs izšaus. Pēc principa — ja ir pistole, tai jāšauj. Ja upuris izvelk gāzes baloniņu, to uzreiz pazīst un ir mazāks risks nopietniem savainojumiem," skaidro V.Saliņš.

Cik daudz gāzes ieročus izmanto uzbrucēji, atsevišķa statistika netiek veikta, norādīja Valsts policijas preses dienests. Policijas pārstāvis Andris Melkers stāsta, ka 90.gadu sākumā arī gāzes ieroču nēsāšanai bija nepieciešama atļauja un tos reģistrēja, taču 2000.gadu sākumā šī prasība atcelta. Atšķiras arī ES prakse. Piemēram, Igaunijā gāzes ieročus reģistrē, bet Lietuvā — ne. "Tā ir dilemma. Ja ieviešam prasību licencēt gāzes ieročus, lai kontrolētu to ļaunprātīgu izmantošanu, vienlaikus samazinām iedzīvotājiem iespēju sevi aizstāvēt," skaidro A.Melkers. Līdz 1.augustam iecerēts izstrādāt jaunu Ieroču aprites likumu, kura ietvaros pārskatīs nepieciešamību pēc gāzes ieroču reģistrēšanas.

Šaujamos vairāk nēsā līdzi

Valsts policijas statistika rāda, ka pērn pieaugusi arī interese par pistolēm un revolveriem, kas šauj ar īstajām lodēm un kuru nēsāšanai nepieciešama atļauja. Salīdzinot ar 2007.gadu, pieaudzis tā saukto īsstobra ieroču skaits (+131), ko visvairāk izmanto pašaizsardzībai. Taču, salīdzinot šā gada pirmos mēnešus ar 2008.gada sākumu, īsstobru šaujamie pārdoti mazāk (-112). Uz situācijas maiņu norāda vēl kāda jauna tendence: daudz vairāk iedzīvotāju izvēlas ieročus nēsāt līdzi. Ieroču īpašnieki, kam iepriekš bija šauteņu glabāšanas atļauja, šogad nokārtojuši nēsāšanas atļauju (+337 pret pērno gadu).

***

Neprasmīgi rīkojoties, var notikt nelaime

Andrejs Judins, krimināltiesību eksperts

Iedzīvotāju intereses pieaugums par ieročiem ir likumsakarīgs, ko varēja sagaidīt. Procentuāli šis pieaugums gan nav dramatisks. Mīnuss — pieaugs nelaimes gadījumu skaits, kas radīsies no neprasmīgas rīkošanās ar ieročiem. Kurš var arī garantēt, ka šos ieročus izmantos tikai pašaizsardzībai, nevis uzbrukumiem? Tiesu spriedumos nereti var lasīt, ka izmantoti gāzes ieroči, taču šaubos, vai šajā gadījumā derēs kādi aizliegumi.

Top komentāri

Vecais
V
Kārtīgs šaujamais ir vajadzīgs mājās, sevišķi, ja dzīvo laukos vai privātmājā. Ja tur ierodas apdzērušies vai sanarkojušies kretīni vai bandīti, kas reāli apdraud tavu ģimeni vai tevi pašu, tie ir jānošauj. Ja ievainosi, LV tiesu sistēma un cilvēktiesību liekēžu bari strādā bandītu labā, nāksies vazāties pa ntajām tiesām, pierādot savu nevainību.
NAV VIENALGA
N
tie, kas peerk ierochus, nazjus, balonijus, agri vai veelu tos arii pielietos, jo ar sho izveeli cilveeka apzinja novediis pie situaacijas, kad shie "aizstaaviibas" riiki tiks pielietoti. ja cilveekam apzinjaa nav bailju...vinjsh nekad neiekulsies nevienaa situaacijaa, kas gjenereetu bailes, naidu, agresiju! taa teikt - iidziigs pievelk liidziigu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas