Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

TV3 un LNT draud vairs nerādīt “Ugunsgrēku” un “Tautas Balsi”

Lai gan iepriekš komerctelevīzijas TV3 un LNT solīja pamest bezmaksas ēteru augstās apraides maksas dēļ, šobrīd tā vietā televīzijas draud vairs nerādīt seriālu “Ugunsgrēks” un raidījumus “Tautas Balss”, “900 sekunžu”, “Nekā Personīga”.TV3 un LNT izplatītajā reklāmā aicina valdību un Saeimu mainīt Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu.

 Ideju par šāda aicinājuma izplatīšanu komerctelevīzijās esot radusies Latvijas Raidorganizāciju asociācijai (LRA), portālam Diena.lv atzina TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena. “Esam skaidrojuši un darījuši visu. Tagad gaidām, kad lēmējvara un izpildvara izlems mūsu likteni,” viņa teic. “Likumdošana ir diskriminējoša Latvijā raidošajiem medijiem. Tā ir veidota tā, lai būtu izdevīga ārvalstu kanāliem. Otrkārt, apzināti tiek radīta nevienlīdzīga konkurence,” komerckanālos izplatītajā aicinājumu skaidro LRA izpilddirektore Gunta Līdaka. Apraides tarifu samazināšana esot tikai īstermiņa risinājums. Komerckanāli būtu apmierināti, ja līdzīgi kā Lietuvā un Igaunijā tarifus no 650 tūkstošiem latu gadā samazinātu līdz aptuveni 200 tūkstošiem. “Valstij, kura iepriekš pieņēma kļūdainus lēmumus, ir jāpiedalās situācijas risināšanā,” uzskata B.Zūzena. Papildus tarifu samazināšanai komerctelevīzijām būtu jāļauj saņemt nauda ne tikai no reklāmdevējiem, bet arī operatoriem par atrašanos maksas paketē. Tāpat abu kanālu rīcībā jānodod 15 % no sabiedriskā pasūtījumu. Lai gan šobrīd likums tādu iespējamību paredz, tā nav noteikta kā obligāta.

Arī telekompānijas LNT izpilddirektors Guntars Traubergs ir vienisprātis, ka risinājumam jābūt kompleksam. Viņš atturējās nosaukt summu, kuru gadā būtu ar mieru maksāt par virszemes apraidi. “Summa nav galvenais. Vajadzīgs, lai valsts arī iesaistās problēmas risināšanā,” teic izpilddirektors.

“Mums nav iespējas vērsties tiesā, jo paši šo līgumu esam noslēguši,” citus situācijas risinājumus noraida B.Zūzena. Līgums noslēgts, jo tobrīd neesot bijusi cita iespēja. “Tas notika lielā steigā. Toreiz arī nebija likums, kas nosaka, ka mūsu vienīgie ienākumi ir tikai reklāmdevēju nauda,” viņa piemetina.

“Tam jābūt jaunā budžeta kontekstā,” teic G.Traubergs vaicāts, cik ilgi komerctelevīzija LNT ir gatava gaidīt risinājumu no valdības puses. “Ja nekas netiks darīts, tad nebūsim bezmaksas ēterā. Nevajadzēs ievērot valodas likumu, Eiropas noteikumus,” viņš saka, atzīstot, ka tas krietni samazinātu izmaksas.

“Kad steigā pieņēma jauno likumu, jo it kā degušas direktīvas, to solīja pārskatīt. Gaidīsim līdz nākamā gada sākumam, tad mums būs jāizdara izvēle,” saka G.Līdaka.

“Lai samaksātu par dārgo apraidi , būsim spiesti atteikties no “Ugunsgrēka” , “Tautas Balss”, “900 sekundēm”, “Nekā Personīga” un citiem raidījumiem. Aicinām Saeimu un valdību nevilkt garumā un mainīt netaisnīgo līgumu,” teikts LNT un TV3 izplatītajā reklāmā. Seriāls “Ugunsgrēks” un analītiskais raidījums “Nekā personīga” esot tikai viens no iespējamiem variantiem, kuriem būtu jāpamet ēters. B.Zūzena atzīst, ņemot vērā “Ugunsgrēka”un “Nekā Presonīga” augstās izmaksas – šie būs pirmie raidījumi no kuriem nāksies atteikties.
Telekompānijas LNT īpašnieks Andrejs Ēķis patlaban atrodas ārpus Latvijas. Kanāla izpilddirektors Guntars Trabuergs komentāru solīja sniegt pirmdienas pēcpusdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas