Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Urbanovičs: Mēs būsim aizvien lielāki

Mēs neesam partija, mēs esam apvienība. Visas četras partijas strādā patstāvīgi, bet mēs protam sadzīvot, netraucējam cits citam. Apvienība demonstrē veidu, kā dialogā risināt jautājumus. Domājat, ka mums — Dolgopolovam, Rubikam, Ušakovam — nav pretrunu? Mums ir viskarstākie strīdi, bet spējam virzīties uz priekšu, un mēs viennozīmīgi būsim aizvien lielāki.
Saskaņas centrs jau vairāk nekā gadu vismaz Latvijas faktu partiju popularitātes aptaujā ir līderpozīcijās. Kā jūs paši to skaidrojat?

Kuram politiskajam spēkam ir lielākas izredzes nonākt valdībā — Jaunajam laikam vai Saskaņas centram?

Abi "jaunie laiki" sacenšas par to, kurš tur nokļūs. Domāju, ka Ivaram Godmanim vēsturiski tuvāka ir Sandra Kalniete. Savukārt Tautas partijai, manuprāt, tuvāks ir Kampars [Artis] un Solvita [Āboltiņa no Jaunā laika].

Kam jūs esat tuvāki?

Mēs neesam tuvāki. Par mums runā visu ko, ka mēs gatavi jebkurā valdībā iet, bet mēs par to pašreiz nopietni nedomājam. Šodien gatavojamies strādāšanai valdībā un audzinām nākamo paaudzi ienākšanai politikā. Var jau būt, ka no tām jauniešu kopām izaugs kāda partija, kas konkurēs ar mums. Taču laiks un vēlētāju interese ļauj nodarboties ar šo inkubāciju. Interese par mums kā fenomenu jauniešu vidū ir liela.

Kad viņi izaugs, ko darīs Jānis Urbanovičs?

Jānis Urbanovičs būs laimīgs, kad pēc aizgājušās trešās šķiras būs izaudzināta pirmā šķira.

Kas ir trešā šķira?

Viens izbijis politiķis reiz teica, ka tagad pie varas ir otršķirīgie. Es nevaru nepiekrist, jo trešā šķira gandrīz visi ir projām. Tagad otrai šķirai ir jārada apstākļi, lai nāktu pirmā.

Vai to teicis Jānis Jurkāns?

Bez komentāriem.

Kas ir jūsu sabiedrotie Saeimā?

Mēs izdomājam savu pozīciju noteiktās jomās, kā ir labāk mūsu cilvēkiem un Latvijai, un tad arī meklējam šajā pozīcijā sabiedrotos. Pašvaldību reformas sakarā tuvāka par zaļo zemnieku pozīciju mums ir Tautas partijas pozīcija. Zalāns ir publiski solījis vietējo centru pārvaldnieku izvēles kārtību, ka tos vadīs autoritātes vietējā pagastā, nevis politiskie uzraugi. Ja tas tā būs, tā reforma aizies ar mūsu atbalstu. Ja nē, tad — nē.

Kāda ir jūsu sadarbība ar Jauno laiku?

Ar Jauno laiku mums sadarbība ir tad, kad iestājamies pret kādām koruptīvām lietām, piesaistām sabiedrības uzmanību ar ārkārtas sēžu sasaukšanu. Kāpēc ne, ja tā varam parādīt, ka opozīcija spēj vienoties par 34 parakstiem — tas visiem opozīcijā ir izdevīgi. Mēs neesam ar šīm 34 balsīm rīkojuši nevajadzīgus pasākumus. Bija jēga veidot arī parlamentāro izmeklēšanas komisiju [pēc grāmatas Tiesāšanās kā ķēķis iznākšanas], kuru tagad par bezjēdzīgu padarījis Juris Dobelis. Būtu bijis tikai ētiski, ja opozīcijai, kas ierosināja, arī ļautu vadīt šo komisiju. Taču acīmredzot ir bailes par rezultātu. Es neredzu ilglaicīgu sadarbības iespēju ar šīsdienas Jauno laiku vai ar Kalnietes partiju. Viņiem ir aizspriedumi pret mums, mums pret viņiem par daudzām lietām.

Vai jums varētu parādīties jauni konkurenti ideoloģiski radniecīgo partiju spārnā?

Tas politekonomiskais svārsts, valdošo neprasme un dažādas aizdomīgas lietas, ko viņi īsteno, radīs paātrinājumu, un kreisais pagrieziens Latvijas politikā kļūs aizvien iespējamāks. Un šis svārsts radīs reflektējošu politiķu tieksmi meklēt pašrealizāciju kreisajā spārnā. Es redzu, ka valdošie labējie ir aizsaimniekojušies pa tālu savā bezatbildībā. Sabiedrības riebums par notiekošo var pārvērsties pagriezienā pa kreisi.

Jūs jau esat sākuši gatavoties pašvaldību vēlēšanām?

Jā. Rudenī mēs arī paplašināsimies un uzņemsim apvienībā Sociāldemokrātisko partiju [bijušo Sociāldemokrātu savienību]. Ir sākts pārrunu process, testējam viens otru. Mēs piedāvājam to, ko nepiedāvā neviens cits — metodi, kā dialoga veidā var risināt problēmas starp integrētājiem un integrējamajiem. Kamēr netiks izmantota šī metode, netiks atrisināts visakūtākais — nacionālais jautājums. Mums būs savs piedāvājums gandrīz visās pašvaldībās. Es braukšu veidot nodaļu arī Strenčos. Cilvēki saprot, ka mēs neesam Kremļa projekts, kā raksta Dienas Ozoliņš.

Kā jūs pārliecināsiet, ka neesat Kremļa projekts?

Man nav jāpārliecina tie, kuri šos izdomājumus tiražē. Tā ir paranoja, kurai neviens vairs netic.

Kāpēc jūs neatbalstījāt Jāņa Birka nomaiņu Rīgas mēra amatā?

Viena daļa no mums — sociālisti [ievēlēti no Dzimtenes saraksta] — atbalstīja, viena daļa neatbalstīja. Mēs izskatījām Rīgas domes lietas savā valdē un pielikām tam punktu. Mēs uzdevām visiem vienoties vienā frakcijā. Iesniegumu par Birka noņemšanu parakstīja viens, bet citi izteica šaubas par veidu, kādā gribēja veikt izmaiņas.

Kurš būs jūsu saraksta līderis Rīgas domes vēlēšanās?

Varianti ir dažādi, bet tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem — no cilvēka vēlmes, atbilstības un visu piecu, es ceru, partiju lēmumiem.

Vai jūs varētu atbalstīt Aināru Šleseru Rīgas mēra amatā, ja viņa pārstāvētā LPP/LC iegūs nepieciešamo pārstāvniecību Rīgas domē?

Es uzskatu par nepiespējamu runāt par citu partiju kandidātiem. Kad vēlētāji būs izteikuši savu vēlmi par visām partijām un viņu mēru kandidātiem, tad jau redzēsim.

Vai jūs ar Šleseru esat runājuši par iespējamo sadarbību Rīgā pēc pašvaldību vēlēšanām?

Es viņam uzdevu jautājumu, vai tas tiešām ir tā? Viņš atbildēja, ka ļoti nopietni to apsver [kandidēšanu Rīgas domes vēlēšanās]. Kā es viņu varu atbalstīt. Mums pašiem ir labas izredzes, un mēs cīnīsimies par labu rezultātu.

Kura, jūsuprāt, ir ietekmīgākā partija Latvijā?

Es domāju, ka ietekmīgākā partija ir Diena. Tas ir kompliments. Viņai mēģina demonstrēt unisonu Valsts prezidents Valdis Zatlers, un redzu, cik sāpīgi Tautas partijas vadītājs Aigars Kalvītis uztver rakstus tajā.

Atkārtošu jautājumu — kura no partiju reģistrā reģistrētajām partijām ir ietekmīgākā?

Cīņa par to notiek starp Tautas partiju un LPP/LC. Tautas partija bija ietekmīgākā kā valdošā savā uzpūtībā. Taču LPP/LC kļūst ietekmīgāka par Tautas partiju — TP, kas ir skaitliski lielāka, tomēr zaudē šīs pozīcijas, LPP/LC tās iegūst. Ivars Godmanis un viņa rūpju klātais vaigs nav vienīgais ierocis šajā cīņā. Tur vēl ir agresīvais Šlesers, viltīgais Ameriks [Andris].

Kā un ar kādiem argumentiem jūs aicināsiet cilvēkus piedalīties referendumā par Satversmes grozījumiem, kas paredz tautas tiesības rosināt Saeimas atlaišanu?

Mēs gatavojam baudāmu klipu, kurā uzrunāsim gan krieviski, gan latviski pārsvarā televīzijas skatītājus un radio klausītājus. Domāju, ka krievu valodā runājošo vēlētāju mums ir vairāk, līdz ar to krievu medijos būs lielāka intensitāte. Cilvēkiem, kas ir gatavi mūs klausīties, mēs teiksim, ka viņiem ir iespēja iegūt sev tādu virtuālu pulti, ar kuru viņi varēs nākotnē apturēt procesus, ja jutīs, ka valstī kaut kas iet šķērsām un politiķi pilnīgi atrauti rīkojās pretēji viņu interesēm. Tā aiza starp politiķu kastu un cilvēku kastu paliek aizvien lielāka. Mēs pirms vēlēšanām piedāvājām pāriet uz mažoritāro sistēmu, šis ir pussolītis, kas neļauj izlabot, bet ļauj apturēt.

Kāpēc neiesaistījāties Jaunā laika, Pilsoniskās savienības veidotajā biedrībā Par tautas tiesībām?

Mēs paši esam lieli. Mēs ļoti stingri skatāmies, kas varētu nepatikt mūsu vēlētājam. Būt kopā ar Visu Latvijai! mums nav pieņemams. Katra partija var piesaistīt sev līdzekļus un apmaksāt reklāmu, nepiesaistot trešās personas, vai vēl trakāk — pašiem veidot to. Tas neliedz veidot kopīgus klipus un koordinēt darbību. Mēs oranžos lamājām par trešajām personām, bet tagad... Partiju finansēšanas likums ir jāievēro arī pēc būtības un gara, kas liek visas aktivitātes veikt caur partiju. Šis nav vēlēšanu gads, un nav nekādu ierobežojumu. Trešās personas veidošana būtu attaisnojama tikai tad, ja visas šīs partijas beigās apvienotos un veidotu vienu dižpartiju, bet tam nav nekāda sakara ar referenduma rezultātu. Tas ir tik liels mērķis, lai tam netraucētu.

Referenduma pretinieki paredz haosa iestāšanos valstī, ja tā iznākums būtu pozitīvs.

Visspilgtāk to Dombura raidījumā ir teicis Andris Bērziņš no LPP/LC, ka tad Saskaņas centrs savāks 15% un varēs katru brīdi noraut stopkrānu, bet kāpēc viņi baidās no 15%, ja viņi var savākt 85%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas