Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vai esam ar aklumu sisti?

Šķiet, ka, iestāstījuši sev, ka Rīga ir vistīrākā ES galvaspilsēta, guļam uz lauriem vai arī esam ar aklumu sisti, ka neredzam, kādā netīrībā patiesībā dzīvojam. Necentīšos izskaitļot, cik no mums ir mēslotāju, cik tīrīgo un disciplinēto. Mēslojam dūšīgi, bet, ja teritorija gadiem netiek kopta, ir skaidrs, ka mēsli sakrājas.

Pilnīgi nedzirdīgas (pat ciniskā veidā!) par pilsētas tīrību ir amatpersonas. Centrs sakopts — un pietiek. Briesmīgas ainas paveras aiz visiem Rīgas tiltiem. Mani un manus paziņas — mežciemiešus — ļoti satrauc Gaiļezera apkārtne. Paradoksālā kārtā valstī labi pazīstamais slimnīcas komplekss nes izcili aizaugušas, līdz nejēdzībai piedrazotas, gadiem atkritumu krātas ūdenstilpes vārdu. Es un man zināmi cilvēki esam vairākkārt rakstījuši Rīgas domes amatpersonām J.Birkam un A.Ārgalim, tāpat Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektoram J.Viņķelim. Jēgas maz. Cik esam noskaidrojuši, teritoriju ap Gaiļezeru nopirkusi firma Merks, lai celtu daudzdzīvokļu namus. Pagaidām nekāda celtniecība nenotiek, bet apkārtne vairāku gadu garumā aizaug ar mēsliem. Pa ezeru peld gulbji, lavierēdami starp visādu plastmasas drazu. Žēl, protams, ka Dieva dotu skaistumu tā iznieko cilvēki, kam naudas diezgan, bet kas nezina, kā rīkoties ar īpašumā iegūtu zemes gabalu.

Ir taču amatapersonas, ar kuru saskaņošanu un atļaujām ūdenstilpes teritorija tiek pārdota. Šīs amatpersonas taču arī izdod kādas nebūt atļaujas, lai ap ūdenstilpi kaut ko celtu vai ierīkotu. Vai saprātīgāk nebūtu Gaiļezera teritoriju nepārdot, bet pašvaldībai tur ierīkot atpūtas zonu ar kājceliņiem, laipām, — viss viens, bet atpūtai. Un to arī uzturēt kārtībā, līdzīgi kā Velnezera, Dambjpurva ezera vai cits teritorijas.

Gaiļezers atrodas ļoti intensīvā kustības zonā. Diennakti garām tam iet tūkstošiem cilvēku un brauc desmitiem tūkstoši automašīnu. Uz Gaiļezera slimnīcu dodas ne tikai Latvijas cilvēki, bet arī ārzemnieki. Piemēram, vāciešiem no Ķelnes bija milzīgs negatīvs pārsteigums, ieraugot ezera apkārtni vienos mēslos un brikšņos.

Tagad daudzi cilā korupcijas lietas. Vai nu tā ir, vai nav, bet piedrazotais Gaiļezers tā vien liek domāt par koruptīvām sakarībām. Jo — kā gan ezera teritoriju var pārdot daudzdzīvokļu māju celtniecībai, ja ūdenstilpnes apkaimes parasti mēdz būt apliktas ar visādiem apgrūtinājumiem?

*

Ierosinājums — kā sveikt viesus pie Rīgas robežas Ja nu katru iebraucēju Rīga sagaidītu nevis ar milzu masīviem burtiem rakstītu pilsētas vārdu, bet ar gan gaismā, gan tumsā labi pamanāmu dižu pulksteni un tam blakus uzrakstu latviešu valodā ar apmēram šādu tekstu " LAI JUMS RĪGĀ PAVADĪTAIS LAIKS IR GAN LIETDERĪGS, GAN PATĪKAMS!" Un tas pats blakus igauniski Brīvības ielas (vai gatves) sākumā, lietuviski — iebraucot no Zemgales puses, krieviski — iebraucot pa Maskavas ielu… Angļu, vācu u franču valodā — šķērsojot pilsētas robežu no Jūrmalas puses. Cik man zināms, par līdzīgi aprīkotiem pilsētas "vārtiem" līdz šim nav dzirdēts. Varbūt šāds pulkstenis varētu sagaidīt ielidotājus arī lidostā.

Tā kā jau izsenis galvaspilsētas centrā ir Laimas pulkstenis, tad, sekojot tradīcijai, katrs robežpulkstenis arī varētu nest kādas Rīgas firmas vārdu un tā reklāmas nolūkos arī finansētu gan laikrāža pirkšanu, gan uzstādīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas