Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Vai Jesaja Berlins ietu vēlēt?

Vakar kinoteātrī Rīga notika režisora Dāvja Sīmaņa un Ginta Grūbes dokumentālās filmas „Dzimis Rīgā” pirmizrāde, kuras centrālā persona ir viens no 20.gadsimta izcilākajiem angļu filozofiem – Jesaja Berlins. Lai gan Rīgā viņš pavadīja tikai pirmos savas dzīves gadus (no dzimšanas 1909. līdz 1916. gadam), arī šis laiks ietekmēja ģēnija turpmāko attīstību.

Daudz būtiskāku iespaidu uz filozofa idejām un arī psihi atstāja tas, ka astoņu gadu vecumā J. Berlins pieredzēja 1917. gada revolūciju, jo tajā laikā viņa ģimene bija pārcēlusies uz Pēterburgu. Jesaja Berlins bija strikts liberālisma aizstāvis, kurš, varētu teikt, ir ietekmējis arī Latvijas likteni, jo viņa pienesums, stiprinot cilvēka brīvību ideju, ir bijis ārkārtīgi nozīmīgs.

Viens no zināmākajiem Jesaja Berlina darbiem ir eseja „Divas brīvības,” kurā viņš runā par pozitīvo un negatīvo brīvību. Ļoti kodolīgi sakot, negatīvā brīvība attiecas uz man piemītošu darbības areālu, kurā manu rīcību neietekmē, neierobežo un neapspiež kāds cits. Savukārt pozitīvā brīvība ir saistīta nevis ar manām attiecībām ar „ārpasauli” un citiem sabiedrības locekļiem, bet gan ar manu personisko brīvību būt noteicējam pār sevi, savu likteni un savu ikdienu.

Ja Padomju Savienībā cilvēku politiskās brīvības bija ierobežotas, tad mūsdienu Latvijā šī situācija ir citādāka. Mēs varam piedalīties vēlēšanās, balsojot nevis par vienu, bet vairākām partijām. Mums ir izvēle – gan personāliju, gan uzskatu un ideju ziņā. Piedalīšanās vēlēšanās ir viens no veidiem kā ietekmēt gan savu, gan valsts likteni. Tagad, kad šī brīvība ir iegūta un kļuvusi par pašsaprotamu, tā ir jānosargā un jāizmanto. Iepriekšējo gadu tendence, ka vēlēšanās piedalās arvien mazāk balsstiesīgo, manuprāt, liecina par savas negatīvās brīvības nenovērtēšanu. Ceru, ka pašreizējie apstākļi veicinās pilsoņu politisko aktivitāti. Jau šajā nedēļas nogalē uzzināsim to, cik daudz Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju novērtēja un izmantoja brīvību ietekmēt politiku (tātad – arī savu nākotni) Latvijā un Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas