Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vai Latvijā pirkta vara? Publisko iespējamos Lemberga "stipendiātus"

Damokla zobens ir kritis. Materiāli no prokuratūras piektdien Augstākai tiesai (AT) nodotās krimināllietas, kurā smagos noziegumos apsūdzēts Ventspils mērs Aivars Lembergs, liecina, ka, visticamāk, viņa interesēs gadiem īstenota politiskās varas pirkšana. Līdz ar TV3 raidījuma Nekā personīga publiskotajiem atsevišķiem materiāliem no krimināllietas jau vairāk nekā gadu izskanējušais jēdziens «Lemberga stipendiāti» ieguvis konkrētas aprises.

Atšifrējot iniciāļus, kā dāsnākie finansējuma saņēmēji, ļoti iespējams, figurē savienība_ Latvijas ceļš _un ar to saistīti ekspremjeri, _Zaļo un Zemnieku savienība_, _Jaunais laiks_, ar Aināra Šleseru savulaik saistītā _Jaunā partija_, sociāldemokrāti.

No dokumentos redzamajām, visticamāk, tā saukto Lemberga stipendiātu tabulām, kas atspoguļo ar Ventspils mēra interesēm saistītas melnās kases jeb tā dēvētā 5% fonda naudas kustību 2001.un 2002.gadā (Saeimas priekšvēlēšanu gads), nojaušams, ka maksātājs ir bijis dāsns, maksāti desmiti un simti tūkstoši latu un dolāru. Kopējais divos gados no «kases» izmaksāto summu apmērs pārsniedz 3 miljonus dolāru. Redzams, ka fonda nauda tērēta arī bonusa maksājumiem naftas piegādātājiem, pārkrāvējiem, tāpat dažādu juridisko, banku pakalpojumu apmaksai, galda klāšanai, žurnālistu uzņemšanai, Preses nama amatpersonu, arī kādu SM un ĀM prēmēšanai. Publiskotie dokumenti ļauj secināt - pērkamo rocība papildināta sistemātiski, maksājumi veikti vairākkārt un atkārtoti.

Partijām, politiķiem, amatpersonām

Kā liecina Nekā personīga publiskotie dokumenti, ailē «kam izsniegts» viens aiz otra rindojas konkrētu, pie varas bijušu un aizvien esošo politisko partiju nosaukumu saīsinājumi, politiķu un amatpersonu iniciāļi, ironiskas iesaukas. Tā starp saņēmējiem ir LZS (iespējams, Latvijas zemnieku savienība), ZP un Zaļie (iespējams, Zaļā partija), LSDS un LSDSP (iespējams, sociāldemokrāti), JP (iespējams, pašreizējā satiksmes ministra Aināra Šlesera savulaik dibinātā Jaunā partija), Jaunais laiks, DP (iespējams, Demokrātiskā partija Saimnieks), L un V (iespējams, Latvijai un Ventspilij).

Dāsnāk nauda partijām maksātā 2002.gada, kas bija 8.Saeimas priekšvēlēšanu gads, kad, piemēram, LSDS +LSDS, sekojot ierakstam tabulā, atvēlēti 498 250 USD. Tolaik no jauna izveidotajam un A.Lemberga simpātijas pelnījušajam Jaunajam laikam tikuši 179 370 USD (partijas dibinātājs Einars Repše raidījumā apstiprināja, ka tie bijuši oficiāli ziedojumi un atspoguļojas atskaitēs), ar A.Šleseru saistītā JP, iespējams, saņēmusi 70 000 USD, LZS — vismaz 10 955 USD. Krietns naudas žūksnis — 230 841 USD, kā rāda tabula, atvēlēts arī personai, kura dēvēta par Zvaigznīšu brīdi. Šo iesauku pēc atsevišķu avotu atzītā, iespējams, bija iemantojis tolaik izveidotās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līdzpriekšsēdētājs Indulis Emsis.

Gandrīz 80 000 USD 2002.gadā naudas plūsmas tabulā atrodami iepretim nosaukumam Pleskavas šoseja, ar kuru, iespējams, domāta tolaik valdošā savienība Latvijas ceļš. Šis saņēmējs figurē arī 2001.gada maksājumu tabulā, kad tam tikuši 70 000 USD. 2002.gada tabulā Pleskavas šoseja figurē trīs maksājumos, no kuriem pie diviem iekavās atrodami divu personu saīsinājumi — Birk. (kas saņēmis 5000 USD) un Ap. (saņēmis 2650 USD) Pirmo, iespējams, var iztulkot kā bijušā LC līdera, ekspremjera Valda Birkava uzvārdu, otru, iespējams, kā tā laika LC Saeimas deputāta Pētera Apiņa uzvārdu. Uzvārds Apinis figurē arī 2001.gada maksājumu tabulā, kad šī persona saņēmusi 18 000 USD, bet kāds Pēteris ar ierakstu, kas ļauj domāt, ka maksājums veikts par VN akcijas par sertifikātiem, ticis vēl pie 12 000 USD. P.Apinis raidījumā apstiprināja, ka no A.Lemberga saņēmis finansējumu grāmatu izdošanai. 2002.gada sarakstā ir arī kāds V.Krišt., kuram atvēlēti 118 000 USD.

No dokumentiem izriet, ka maksāts arī par konkrētiem darbiem, tā piemēram, 2001.gada maksājumu tabulā pretim ierakstam komerclikums ir atrodami 18 000 USD, savukārt 2002.gada maksājumos pretim ierakstam Brīvostas likums ir summa 20 000 USD.

Avots — 5% fonds

No dokumentiem noprotams, ka tabulās norādīto maksājumu naudas avots bijis tā dēvētais 5% fonds. Tas, kā Diena jau rakstījusi, pēc vairāku Ventspils lietu zinātāju teiktā, tika izveidots ap 2000.gadu, lai segtu dažādus ar tranzītbiznesu tieši un oficiāli nesaistītus tēriņus, tajā skaitā, maksātu partijām, politiķiem, norēķinātos par dažādiem pakalpojumiem. Fonda maksājumus veidoja naftas un naftas produktu tranzīta biznesā iesaistīto Ventspils ostas firmu atskaitījumi 5% apmērā no to naudas plūsmas, ar ko arī skaidrojams šī, visticamāk, nelegāla naudas avota nosaukums. Par fonda grāmatvedību jeb naudas plūsmas uzskaiti atbildīga bija firmas Ventspils ekspedīcija grāmatvede, pērn pavasarī aizdomās par līdzdalību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā aptuveni 10 miljonu dolāru apmērā turētā Gita Grasmane. A.Lembergs jebkādu savu pazīšanos ar G.Grasmani līdz šim noliedzis, tāpat kā jebkādu savu saistību ar kādiem nelegāliem maksājumiem, melno kasi. Arī neviens no politiķiem vai politisko partiju pārstāvjiem, izņemot JL, līdz šim, kopš pērnā pavasara, kad izmeklēšanai Ventspils amatpersonu lietā vēršoties plašumā, parādījās bažas par iespējamo A.Lemberga īstenoto partiju, politiķu, amatpersonu kukuļošanu, nav atzinis, ka jebkad būtu saņēmis nelegālus maksājumus no ar Ventspils mēru saistītiem naudas avotiem.

Lieta uz tiesu

Lietā, ko piekritības noteikšanai AT piektdien iesniedza prokuratūra, kopā ar A.Lembergu smagos noziegumos apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un Ventspils uzņēmējs Ansis Sormulis. Šajā krimināllietā, kas ir viena no kriminālprocesiem, kas tika izdalīts no tā sauktās Ventspils amatpersonu lietas, A.Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā — gandrīz 5 miljonu latu apmērā, par nepatiesa dokumenta sastādīšanu un iesniegšanu jeb dienesta viltojumu. Netiek izslēgts, ka tuvākā laikā tiesai prokuratūra varētu nodot vēl citu krimināllietu, kas saistīta ar A.Lembergam uzrādītām apsūdzībām.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saistītās publikācijas

Nekā personīga: Kļūst zināmi Lemberga stipendiāti

fgfg

Apinis un Repše apstiprina, ka saņēmuši "Ventspils" naudu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas