Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Vai Rietumi zaudē Turciju?

Turcijas neparasti asā reakcija uz Izraēlas rīcību, ko ar lielu entuziasmu atbalstīja šīs valsts iedzīvotāji, stiprināja bažas, ka Turcija pagriež muguru Rietumiem. Uztraukumu pastiprina fakts, ka pie varas esošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP) ir islāmiskās saknes. Cik attaisnotas ir šīs bažas? AKP vadībā Turcija bieži uzvedusies nevis kā Rietumu alianses locekle, bet kā valsts, kuras ārpolitiku jo vairāk ietekmē tās musulmaņu identitāte.
Viens no skaļākajiem kritiķiem Izraēlas operācijai pret Hamas teroristiem bija NATO valsts Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans. Viņš nosauca Izraēlas rīcību par "noziegumu pret cilvēci" un pieprasīja Izraēlas izslēgšanu no ANO. Nesen vizītē Briselē Erdogans krietni vairāk laika veltījis Izraēlas ofensīvai Gazā nekā savas valsts izredzēm iestāties Eiropas Savienībā.

Turcija krietni uzlaboja attiecības ar Irānas islāmisko režīmu. 2008.gada decembrī Erdogans Vašingtonā teica, ka "tiem, kas iebilst pret Irānas kodolieročiem, pašiem no tiem jāatbrīvojas". Šāds paziņojums faktiski atspoguļo Irānas līderu nostāju. Diez vai to var saukt par lojalitāti pret Turcijas sabiedrotajiem ASV un Eiropā. Turcijai pieder arī tas apšaubāmais gods būt vienīgajai NATO valstij, kas ar oficiālo vizīti pagodināja Irānas prezidentu, holokosta noliedzēju Ahmadinežādu. Kaut arī Erdogans asi kritizēja Izraēlu par Gazas operāciju, humanitārie apsvērumi netraucē Turcijas līderiem kultivēt ciešas attiecības ar Sudānu. Šīs valsts prezidents Omars el Bašīrs viesojās Ankarā 2008.gada jūnijā — tieši pēc tam, kad Starptautiskā krimināltiesa pret viņu izvirzīja apsūdzību par genocīdu Dārfūrā. Fakts, ka Sudānas vadoņi uztver Turcijas valdību kā "draudzīgu", diez vai ir kompliments Turcijas ārpolitikai. Pret "islāmofobiju" AKP valdības laikā Turcija aktivizējusi darbību Islāma konferences organizācijā (IKO). Pirmo reizi panākot turku teologa ievēlēšanu par IKO ģenerālsekretāru, AKP cīņu pret "islāmofobiju" pasludināja par vienu no savām prioritātēm. Problēma ir, ka AKP izpratne par "islāmofobijas" apkarošanu iekļauj sevī aicinājumus aizliegt reliģijas un "svēto" jūtu aizvainošanu. Tas ir jautājums, kurā AKP vērtības ir klajā konfliktā ar Rietumu vērtībām, kas iekļauj tiesības kritizēt reliģijas, praviešus, rituālus, aizliegumus utt. Erdogans aicināja izslēgt Hamas no teroristisko organizāciju saraksta, un tas ir pretrunā ar ASV un ES nostāju. Pret Izraēlu vērstā Erdogana retorika veicināja antisemītisma uzliesmojumu Turcijā. Atšķirībā no arābu valstīm Turcijai nekad nebija raksturīgs ienaids pret ebrejiem. Tomēr šoreiz AKP politiķi, īpaši zemākajos līmeņos, un proislāmiskā prese pārkāpa svītru starp Izraēlas kritizēšanu un uzbrukumiem ebrejiem.

Trauksmes signāli

Šīs jaunās vēsmas ārpolitikā lielākas bažas raisa uz Turcijas iekšējās evolūcijas fona. Pēc ievēlēšanas 2002.gadā AKP valdība iedarbināja vairākas iespaidīgas reformas, kas ļāva Turcijai sākt sarunas par iestāšanos ES. Tomēr radikālu reformu īstenošana prasa arī vērtību revolūciju sabiedrībā. AKP atbalstīja progresīvas reformas, taču vienlaikus sabiedriskajā un politiskajā dzīvē stiprināja musulmaņu konservatīvās vērtības. Islāmiskā ideoloģiskā bagāža izrādījās nopietns šķērslis liberālo vērtību atbalstam.

Piemēram, pēc pārliecinošas uzvaras 2007.gada vēlēšanās AKP apsolīja pieņemt jaunu liberālu konstitūciju, kas uzsvērtu individuālās tiesības un brīvības. Tā vietā partija visu enerģiju ieguldīja cīņā par musulmaņu galvassegu valkāšanas brīvību universitātēs. AKP atstāja novārtā citus ar individuālām tiesībām un pamatbrīvībām saistītus jautājumus, radot iespaidu, ka tai rūp tikai tās sociālās bāzes intereses. AKP pārstāvji arī nespēja vai nevēlējās kliedēt bažas, ka dažu sieviešu brīvība valkāt galvassegas var palielināt fundamentālistu spiedienu pret tām sievietēm, kas galvas segt nevēlas.

Turcijas sekulāro sabiedrību uztrauc AKP ciešā sadarbība ar reliģiskajām kopienām, kuras aktīvi iefiltrē valsts iestādēs, īpaši tiesībsargājošās un izglītības iestādēs, lai veicinātu reliģiski konservatīvo uzskatu un normu izplatīšanos sabiedrībā. Reliģiskās kopienas agresīvi cīnās pret evolūcijas teorijas pasniegšanu Turcijas skolās, bieži ar AKP kadru atbalstu, īpaši provincē. Nesenais autoritatīvo turku sociologu pētījums vērš uzmanību uz augošo spiedienu AKP vadītajās pašvaldībās pielāgoties reliģiskam dzīvesveidam. Nepatīkamu pārsteigumu sagādāja Turcijas balsojums ANO pret franču iniciatīvu globāli dekriminalizēt homoseksualitāti — Turcija izrādījās vienā kompānijā ar Saūda Arābiju un Irānu.

Valdība, šķiet, ne tikai pagriezusi muguru liberālajām vērtībām, šaubas raisa tās respekts pret likuma varu. Jau pāris gadu Turcijā norisinās liela izmeklēšana pret miglaino Ergenekon tīklu, kas esot plānojis militāro puču pret AKP valdību. Vairāki desmiti cilvēku tika apcietināti, daudzi no viņiem mēnešiem turēti ieslodzījumā bez formālas apsūdzības izvirzīšanas. Ja ir pamatotas aizdomas, ka militārais apvērsums tik tiešām bija plānots, vispusīga izmeklēšana un vainīgo sodīšana ir nepieciešama Turcijas politikas attīrīšanai. Taču procedūras pārkāpumi un aizdomas, ka izmeklēšanu ietekmē reliģiskās kopienas, rada iespaidu, ka valdība to izmanto, lai izrēķinātos ar saviem oponentiem.

Par Ataturka vīziju

Tomēr, neskatoties uz trauksmes signāliem Turcijas iekšējā un ārējā politikā, pagaidām apgalvot, ka "Rietumi zaudējuši Turciju", būtu visai priekšlaicīgi. Stratēģiskā loģika piespiež Turciju arī turpmāk cieši sadarboties ar Rietumu partneriem. Turcija sniedz lielu ieguldījumu ANO un NATO misijām Afganistānā, Libānā un Kosovā. Turcijai ir konstruktīva loma Dienvidkaukāzā. Turcija gatava uzņemties atslēgas lomu energoresursu tranzītā no Azerbaidžānas un Centrālāzijas uz Eiropu. Daudzi Rietumu un turku analītiķi, ieskaitot Turcijas politiski spēcīgo armiju, Erdoganam atgādināja, ka valsts stratēģiskā ietekme ir atkarīga ne tik daudz no apbrīnotāju pūļiem Gazā un arābu galvaspilsētās, cik no attiecībām ar ASV, ES un Izraēlu. Tūlīt pēc atgriešanās no Davosas, kur viņš Izraēlas prezidentu apsūdzēja "bērnu slepkavībā", Erdogans ķerās pie attiecību normalizācijas ar ebreju valsti. Taču, lai Turcija tiešām būtu uzticams Rietumu partneris, tai jābūt ne tikai stratēģiskai sabiedrotajai, bet no politiskās sistēmas, principu un vērtību viedokļa arī rietumnieciskai valstij. Tas nozīmē, ka Turcijai jāpaliek demokrātiskai un sekulārai valstij, kur valda likuma vara. Pirmām kārtām pašu turku rokās ir nodrošināt, lai notiekošās pārmaiņas stiprinātu Turcijas kā rietumnieciskas, demokrātiskas un sekulāras valsts identitāti. Rietumu partneri var pozitīvi ieguldīt Turcijas nākotnē ar ES iestāšanās sarunu aktivizāciju. ES ir labākā garantija pret Turcijas islāmizāciju, jo islāmiskai Turcijai nav vietas ES. Turcijas Republikas dibinātājs Mustafa Kemals Ataturks modernu Turciju iedomājās kā valsti, kas ir pilnībā integrēta Rietumu vērtību un principu sistēmā. Gazas krīze ir simptoms, ka šis projekts ir apdraudēts. Rietumu interesēs ir palīdzēt īstenoties Ataturka vīzijai.

* Rakstā paustas autora personiskās domas, ne Sociālistu grupas viedoklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas