Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vairākums "Dienas" aptaujāto iedzīvotāju gatavojas piedalīties referendumā

"Diena" pirms referenduma par pensiju likuma grozījumiem vaicāja Latvijas cilvēkiem, vai viņi piedalīsies referendumā sestdien un kāpēc to darīs vai nedarīs.

Balsošu par sakustēšanos

Kārlis Lapiņš (82), pensionēts poligrāfiķis

Uz referendumu noteikti iešu. Kopš pirms gadiem piecpadsmit, nostrādājis gandrīz piecdesmit gadu, aizgāju pensijā, visas valdības, ministri un deputāti ir solījuši — tūlīt, tūlīt jums nodrošināsim cilvēka cienīgas vecumdienas, vēl tikai mazliet, mazliet pacietieties. Čiks no tā iznācis, kļūst aizvien grūtāk. Esmu vientuļais pensionārs, un, ja radi un mazliet arī pašvaldība nepalīdzētu, kaut cilpu liec kaklā: maizei un siltam dzīvoklim vienlaicīgi neiznāk. Nezinu, vai piedāvātie grozījumi ir labākais risinājums, bet balsošu par tiem cerībā, ka vismaz kaut kas pēc tam sakustēsies un tiks lemts pensionāriem par labu.

Vecāki jūtas pazemoti

Irina Siņicina (47), reklāmas un tirdzniecības speciāliste

Uz referendumu iešu, jo tā ir kaut neliela iespēja pateikt valdībai, cik pazemoti ar pašreizējo situāciju ir mūsu vecāki pensionāri un atgādināt, ka mēs, tagad strādājošie, to nevēlamies piedzīvot. Mūsu vecāki atceras, ka agrākā pensiju sistēma nebija ideāla, taču toreiz ekonomiskā situācija valstī ļāva viņiem izdzīvot un vēl bērniem un mazbērniem kādu mazumiņu palīdzēt. Tagad gandrīz visi viņi bez bērnu atbalsta nevar savilkt galus pat minimālajām vajadzībām. Mūs baida, ka Pensiju likumā grozījumi sagraus esošo pensiju sistēmu. Bet vai tad var neko nedarīt, redzot, kā tagadējās pensijas dzen postā un agrā nāvē mūsu vecākus, jo daudzi no viņiem pat zāles nevar atļauties

Omei gribas palīdzēt

Zane Sūniņa (21), bibliotekāre Ventspilī

Vēl pavisam nesen spriedu, ka uz referendumu neiešu, ka man tas it kā nav aktuāli. Bet šodien padomāju par savu omi — viņa tik daudz ir strādājusi, taču ar saņemto pensiju tik vien kā izdzīvošanai iznāk. Viņa taču līdzīgi daudziem citiem pelnītās atpūtas gadus varētu izmantot ceļojumiem vaļaspriekiem, kultūras pasākumu apmeklēšanai, bet nedara to tik bieži, kā gribētos, jo ar pašreizējo rocību nevar atļauties. Protams, palīdz tuvinieki, bet vai tad viņai pēc darba mūža nesāp, ka nevar iztikt ar savu pensiju. Referendumā teikšu par, un lai valdība domā, ko tālāk darīt.

Neklausīšu kūdītājiem

Sandris Valdemārs (36), strādā tirdzniecībā

Esmu piedalījies visos līdzšinējos referendumos, un arī uz nākamo iešu. Par ko balsošu, pagaidām lai paliek nepateikts. Atzīstos, ka uz pēdējo — par Satversmes grozījumiem — gāju ar īpašu spītu, varbūt pat niknumu pret tiem politiķiem un valdības vīriem, kas mēģināja ļaudis pierunāt tajā nepiedalīties. Uzskatu, ka viņi rīkojās amorāli un pretvalstiski, aicinot vēlētājus nepildīt savu pilsoņa pienākumu. Referendumam tika tērēta liela nauda, bet Saeimas koalīcija darīja visu, lai tajā nesasniegtu nekādu rezultātu. Šādi kūdītāji faktiski būtu saucami pie kriminālatbildības, un tieši par spīti viņiem es iešu uz referendumu par pensiju likuma grozījumiem un aicinu to darīt arī citus, izvēli par vai pret atstājot katra ziņā.

Iešu, jo domāju par savu pensiju

Vladimirs (47), dzelzceļnieks

Es noteikti iešu uz referendumu. Esmu pilsonis un man nav vienaldzīgi, kas notiek valstī. Pirmkārt, iešu, domājot par tiem cilvēkiem, kas pensiju saņem šobrīd. Otrs iemesls — domājot par to, kādu pensiju saņemšu pats.

Nezinu un nepiedalīšos

Rita (39), namu apsaimniekotāja

Es neiešu uz referendumu, jo esmu ļoti aizņemta un nespēju izsekot notikumiem, kas notiek valstī. Televizoru nav laika skatīties, un es pat nezinu, par ko ir jābalso.

Tautas teiktajā neviens neieklausās

Andris (65), strādājošs pensionārs

Neiešu uz referendumu, jo man šķiet, ka tas ir velts gājiens. Cik esmu gājis, nekad nekas nav mainījies. Vienmēr jau tiek atrasts veids, kā apiet likumus, noteikumus, un tas, ko saka tauta, nevienam neko nenozīmē.

Nepilsoņi nepiedalās, bet ja varētu…

Valentīna (71), pensionāre

Neiešu uz referendumu, jo neesmu pilsone. Ja būtu pilsone, ļoti aktīvi piedalītos šādos pasākumos. Mana māte bija latviete, bet bija no valsts izbraukusi, un man tagad pilsonība nepienākas, tāpat kā dēlam. Tāda ir dzīve.

Piedalīšos, jo neesmu apmierināts ar valstī notiekošo

Sergejs (32), meistars servisā

Es iešu uz referendumu, jo mani ļoti daudz kas neapmierina šajā valstī. Domāju, ka mūsu nodokļu nauda tiek izlietota ne jau vienmēr valsts labā. Mani neapmierina augstā  inflācija, nedrošība par nākotni. Es vēlos paust savu attieksmi, jo neesmu apmierināts ar valstī notiekošo.

Ceru, ka aizies citi

Aina, pensionāre

Es neiešu, man ļoti sāp kājas. Redziet, arī ar velosipēdu nebraucu, pedāļi noņemti, tas man vajadzīgs, lai vieglāk būtu panest nesamos. Bet ceru, ka aizies citi un šis referendums daudz ko dos. Vismaz tā būtu jānotiek.

Cik tad var ciest!

Ilona

Es domāju, ka noteikti iešu. Es vienmēr esmu bijusi par tautu, lai būtu labāk dzīvot, jo cik tad var ciest! Man gan pašai vēl līdz pensijai tālu, bet ar šādu likumdošanu mūsu paaudze nez vai līdz tai pensijai nodzīvos.

Varbūt kādreiz pensija būs lielāka

Jānis ar kundzi Silviju

Jāiet, noteikti jāiet. Varbūt kādreiz pensija būs lielāka. Kaut gan pašiem vēl kāds laiks līdz pensijai jādzīvo, tomēr uzskatām, ka tas ir aktuāli.

Līdz pensijai vēl jānodzīvo

Juris (atsakās fotografēties)

Neiešu, man tas nav aktuāli un neinteresē. Man vēl līdz tai pensijai jānodzīvo.

Foto - Jānis Trops, Elga Dudareva, speciāli Dienai, Uldis Briedis, Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas