Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Valdība lems par Parex kapitāla palielināšanu

Otrdien valdība turpinās lemt par risinājumiem saistībā ar Parex banku un, visticamāk, izšķirsies par bankas  pamatkapitāla palielināšanu. Kā pirmdien izrietēja no premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) sacītā, tas tiks īstenots kapitalizējot jeb bankas akcijās pārvēršot daļu no valsts ieguldītajiem depozītiem. Cik liels depozīta apmērs varētu tikt pārvērsts akcijās, I.Godmanis neatklāja, vien norādīja, ka tas tiks darīts, lai sasniegtu noteiktu likviditātes rādītāju, lai bankas kapitāla pietiekamība būtu 8, 10 vai 12% robežās.

No premjera teiktā noprotams, ka Parex kapitāla palielināšana nepieciešama, lai valdība izlemtu par valsts galvojuma izsniegšanu sindicēto kredītu dzēšanai. Saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām valsts galvojums var tikt izsniegts tikai tad, ja banka sasniedz konkrētus rādītājus.

Kopumā valsts līdz šim bankā depozītos noguldījusi vairāk nekā 670 miljonus latu. I.Godmanis pieļāva, ka daļa no depozītu kapitalizācijas tiks īstenota kā subordinētais kapitāls, tas nozīmē, ka nauda bankas kapitālā tiek ieguldīta uz laiku – uz vairākiem gadiem, bet pēc tam atgūta.

Pēc valdības vadītāja sacītā, valdība varētu izlemt par to, cik liels būs ieguldījums pamatkapitālā, lai pēc tam varētu izlemt par pusmiljarda lielā parāda atdošanu sindikātam.

Valdība pirmdien atbalstīja līguma slēgšanu ar bankas valdi un Parex vadītājam Nilam Melngailim piederošo firmu Riga Capital, kas bankā strādās līdz 1.maijam. Ministru kabinets arī atbalstīta, ka par bankas pārdošanas konsultantu kļūst Japānas investīciju kompānija Nomura. Tai tiks sagatavots bankas uzdevums, taču līgums tiks slēgts pēc tam, kad būs skaidrs, vai Parex bankā ienāks Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. Kompānijai Nomura maksās tikai par veiksmīgu bankas pārdošanu.

Valdība lēmusi, ka bankas padomes locekļiem, kuri ir valsts amatpersonas, algu nemaksās, bet pārējie saņems algu. Cik liels būs padomes un valdes locekļu atalgojums, premjers neatklāja.

I.Godmanis uzsvēra, ka valdība pagaidām nemainīs sindikātam izteikto parādu atdošanas priekšlikumu, kuru 5.februārī kreditoriem iesniedza N.Melngailis. Tie paredz nekavējoties samaksāt 20% aizdevuma. Savukārt Latvijas banka ir piedāvājusi citādu parāda atmaksas grafiku, paredzot uzreiz atdot 40% parāda.

Ap 60 ārvalstu banku un investīciju fondu apvienībai Parex banka ir parādā 775 miljonus eiro.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas