Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Valdis Birkavs: vairāk nekā jebkad jādomā ilgtermiņā

Runām par to, ka krīze kļūst arvien dziļāka un grūtākais vēl priekšā, ir nopietns pamats. Valdības centieni, samazinot izdevumus un stabilizējot banku sistēmu, ir nepieciešami, bet nepietiekami. Nekavējoties jāizvērtē ieguvums no visu (gandrīz visu) valsts ierēdņu aiziešanas bezalgas atvaļinājumā uz laiku, kas nepieciešams, lai sabalansētu budžetu.

Samazināt investīcijas nozīmē iegūt tikai šķietamu labumu. Infrastruktūras objekti, būvindustrija ir tās nozares, kas krīzes apstākļos spēj ātri ģenerēt jaunas darbavietas.

Otrs virziens, kura loma valsts nākotnē ir izšķiroša, — izglītība un zinātne. Vācija 2/3 no papildus investīcijām atvēlētās naudas iegulda izglītības sistēmas attīstībā un izglītības iestāžu būvniecībā vai renovācijā. Un tas notiek krīzes laikā! Tieši tagad vairāk nekā jebkad jādomā ilgtermiņā.

Premjerministram nepieciešami vismaz trīs papildu instrumenti: atjaunots Satversmes 81.pants, kas nemazina Saeimas pilnvaras, bet ievērojami palielina valdības operativitāti krīzes apstākļos un ātri ļauj reaģēt arī uz pieļautajām kļūdām; ekspertu grupa, kura rūpīgi analizē situāciju kaimiņvalstīs un pasaulē, rosinot ātri mainīt ekonomiku regulējošos normatīvos aktus valsts un uzņēmēju interesēs; profesionāla komanda (politiķi un eksperti), kas palīdz izskaidrot un ātri dabūt cauri birokrātijas džungļiem un Saeimas debatēm ekonomikas atveseļošanai nepieciešamos normatīvos aktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas