Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Valsts prezidenta deklarāciju nepārbauda iestāžu nesaprašanās dēļ

Kam īsti jāatbild par valsts amatpersonu deklarācijā sniegtās informācijas patiesumu? Pašlaik uz šo jautājumu neatbild neviens. Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda viens uz otru, jo likumdošanā tas pietiekami skaidri nav nodefinēts, un atbildi uz šo jautājumu joprojām nav radusi arī valdība.

Problēmu īpaši izgaismot palīdz Valsts prezidenta Valda Zatlera amatpersonas deklarācija, kurā prezidents pērnajā gadā nav uzrādījis no pacientiem saņemtās pateicības. Viņš par to Dienai norādīja: «Amatpersonu deklarāciju esmu iesniedzis likumā noteiktā kārtībā, apjomā un termiņā. Ir pietiekami kompetentas valsts institūcijas, kas to pārbauda». Taču viņa deklarācijas patiesums netiek pārbaudīts.

«Tas ir jautājums, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem nav atrisināts,» norāda VID pārstāve Agnese Grīnberga. VID uzskatot, ka tā kompetencē ir tikai amatpersonu deklarāciju pieņemšana un glabāšana, deklarācijā minētās informācijas kontroli atstājot KNAB ziņā. A.Grīnberga nenoliedz, ka deklarācijās minēto informāciju VID izmanto datu apstrādē un analīzē, bet tikai saistībā ar nodokļu nomaksu, taču joprojām normatīvajos aktos nav noteikts, ka par pateicībām jāmaksā nodokļi. Tiesa, pirms kāda laika VID pārbaudīja daudzu amatpersonu deklarētās skaidrās naudas izcelsmi. VID pārstāve skaidro, ka šie cilvēki pārbaudīti kā privātpersonas.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs savukārt norāda, ka KNAB kompetencē ir pārbaudīt, vai amatpersonas ievērojušas interešu konflikta likumu. «Faktiski ziņu patiesumu savādāk nevar noskaidrot, kā veicot fiziskas personas auditu. Tas ir VID kompetencē un KNAB nemaz fiziski to nevar paveikt,» saka A.Vitenburgs.

Šim jautājumam ir pievērsta arī politisko amatpersonu uzmanība, un marta vidū tas jau ticis diskutēts. Premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) preses sekretārs Edgars Vaikulis stāsta, ko toreiz kopsaucējs netika rasts, tāpēc atbildīgajām institūcijām uzdots mēneša laikā sniegt priekšlikumus problēmas risināšanai. Tiesa, mēnesis jau ir apritēja 11.aprīlī. «Tad drīz tam arī jābūt valdībā,» saka E.Vaikulis.

Joprojām turpinās KNAB pērn uzsāktā pārbaude par to, vai V.Zatlers savā darbībā ievērojis interešu konflikta novēršanas likumu. No A.Vitenburga teiktā izriet, ka tās noslēgums vairs nav tālu, bet aprīlī vēl nebūšot.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas