Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vaškevičam draud karjeras gals

Iespējams, pielaide valsts noslēpumam muitniekam noņemta, balstoties uz KNAB informāciju. Karjeras beigas — visticamāk, tādas būs sekas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumam anulēt pielaidi valsts galvenajam kontrabandas apkarotājam Vladimiram Vaškevičam. Lai arī muitas kriminālpārvaldes šefam iespējams pārsūdzēt šo lēmumu, maz ticams, ka SAB pielaidi atjaunos.

Tas nozīmē, ka V.Vaškevičs no darba jāatlaiž, vai jāpārceļ zemāka ranga amatā, kur nav darbs ar slepeniem dokumentiem. V.Vaškevičam ar divdesmit gadu stāžu tas būtu liels kritiens karjerā. Kad varētu izšķirties muitnieka nākotne nav zināms, jo viņš slimo. Līdz ar to Valsts ieņēmumu dienests (VID) nevar pieņemt lēmumu par viņa atlaišanu.

V.Vaškeviča slimošana kavē arī izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā muitniekam piemērots aizdomās turamā statuss par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos no 2002. līdz 2007.gadam. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe Dienai norādīja, ka grūti prognozēt, kad V.Vaškevičam varētu uzrādīt apsūdzību, jo slimības dēļ viņš nedz sniedz liecības, nedz arī atsakās to darīt. Ļoti iespējams, ka, pamatojoties uz šī kriminālprocesa materiāliem, SAB muitniekam arī atņēma pielaidi. Netieši to apstiprina arī J.Strīķe: "Mēs esam snieguši SAB informāciju, kas var ietekmēt pielaidi valsts noslēpumam." Pats V.Vaškevičs portālam kriminal.lv apgalvo, ka par SAB lēmumu uzzinājis tikai no medijiem un lūdzis SAB vadību informēt arī viņu.

Problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam V.Vaškevičam sākās jau pērn rudenī, kad SAB samazināja viņa pielaidi no augstākās uz zemāku — otro kategoriju. Neminot konkrētus iemeslus, SAB toreiz atsaucās uz likumu par valsts noslēpumu: ja par personu "pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu". Tā vietā, lai izvērtētu muitnieka atbilstību amatam, VID mainīja iekšējos noteikumus, kas ļāva V.Vaškevičam saglabāt amatu.

Saudzējoša VID un tās pārraugošās iestādes Tautas partijas pakļautībā esošās Finanšu ministrijas attieksme pret V.Vaškeviču bija arī šo pavasar, kad vērienīgā degvielas kontrabandas lietā izskanēja aizdomas, ka muitnieks, iespējams, bijis šī nozieguma "jumts". Vienīgo dienesta pārbaudi pret V.Vaškeviču VID uzsāka šogad jūlijā, kad KNAB muitniekam piemēroja aizdomās turamā statusu.

Kādus neatļautus mantiskus darījumus V.Vaškevičs veicis, KNAB neizpauž. Iespējams, runa ir par vismaz deviņiem darījumiem. Saskaņā ar VID priekšnieka Dz.Jakāna teikto, lietā figurē arī uzņēmums Balticovo.

Ja tiesa atzīs V.Vaškeviču par vainīgu, viņu var sodīt ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, piespiedu darbiem vai līdz diviem gadiem apcietinājumā. Patlaban muitniekam kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums izbraukt no valsts. Saskaņā ar neoficiālu informāciju, iespējams, kriminālprocesā varētu atklāties jauni fakti, kas būtu pamats jaunām apsūdzībām. J.Strīķe šo faktu komentēt nevēlējās vien norādīja: "Katrā ziņā lieta ir ļoti apjomīga."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas