Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vējonis atbalsta čekas maisu atvēršanu

Līdz šim Valsts prezidents Raimonds Vējonis izvairīgi atbildējis par to, vai atbalsta bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu jeb tā dēvēto čekas maisu satura publiskošanu internetā. Nu Valsts prezidenta kancelejā Dienai norāda, ka Vējonis VDK dokumentu publiskošanu pēc būtības atbalsta, tomēr šobrīd svarīgi izsvērt - kā tas tiks darīts.

"Saeima lēmumu par čekas maisu atvēršanu jau ir pieņēmusi iepriekš,2014. gadā. Šobrīd būtisks ir jautājums par veidu, kādā tas tiks darīts. Svarīgi, lai sabiedrībai sniegtā informācija ir korekta un veids, kādā šī informācija tiek publiskota, nekaitētu valsts drošības interesēm. Par konkrētā likuma izsludināšanu vai neizsludināšanu Valsts prezidents lems pēc tam, kad Saeima būs lēmusi par likumu galīgajā lasījumā un kad  būs pieejams likuma teksts," Dienai norādīja Valsts prezidenta kancelejā.

Diena jau rakstīja, ka "Vējonis līdz šim izvairīgi atbildējis uz jautājumiem par šo tēmu. Skaidru atbalstu publiskošanai viņš nav paudis, bet ir norādījis, ka sabiedrībai kopumā ir jāzina sava vēsture, tostarp arī šīs ne visai glaimojošās vēstures lappuses."

Tieši prezidents lielā mērā izšķirs čekas maisu likteni - ja par to trešajā un galīgajā lasījumā nobalsos Saeima, Vējonim būs jāpieņem lēmums par likuma izsludināšanu.

Jāatgādina arī, ka bažas par čekas maisu satura publiskošanu internetā bažas pauž Latvijas drošībnieki. Gan Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis, gan Drošības policijas šefs Normunds Mežviets izteikušies, ka čekas maisu satura publiskošana internetā varētu apdraudēt valsts drošību, tostarp argumentējot, ka tādējādi varētu nākt klajā informācija, kas mazinātu uzticēšanos valsts drošības iestādēm. Maizītis arī aicinājis Valsts kontroli izvērtēt,  kādus rezultātus sasniegusi bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija.

Savukārt Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks ceturtdien sarunā telekanālam LNT atklāja, ka, viņaprāt, čekas maisu saturs nododams Latvijas Nacionālajam arhīvam un publiskojami tikai kopā ar zinātniskajiem komentāriem. 

Top komentāri

DTX
D
Čekas maisu informācijas turēšana slepenībā rada draudus tās informācijas izmantošanai šantāžas nolūkiem vai līdzīgi. Ir taču cilvēki, kas tur tiek klāt un es neticu, ka viss tur ir tik noslepenots, ka naver tikt izmantots savtīgi. Vienreiz nopubliskot un kauns īsam brīdim. Viss. Pret publiskošanu visdŗizāk ir vai nu maisos esošās personas, vai tās, kas ieinteresētas to saturu izmantot savos nolūkos. Man pilnīgi vienalga, vai mans kaimiņš vai rads tur ir bijis. Vairāk jau tas ir svarīgi pašiem maisos esošajiem..
zvirbulēns
z
Bailēm lielas acis! Ka tik kaut kas nenotiek? Vējonis atgriezīs likumprojektu, acis viņam lielas, akurāt kā Maizīšu Jānim, kaut šis visu laiku darbā guļ!
Ilona Kulda
I
Visiem jau sen apnikusi tā ņemšanās ar čekas maisiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas