Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vēlas samazināt fosfora koncentrāciju veļas pulveros

Vides un sabiedrības veselības speciālisti otrdien diskusijā par ķīmisko vielu ietekmi uz ūdens kvalitāti vienojās  par nepieciešamību samazināt fosfora koncentrāciju Latvijā pārdotajos veļas mazgāšanas līdzekļos un informēt sabiedrību par fosfora kaitīgumu.

Kā informē Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārstāve Līva Auna, speciālisti no dažādām valstīm bija vienisprātis par nepieciešamību rosināt izmaiņas likumdošanā, kas ierobežotu „fosfora savienojumu saturu veļas mazgāšanas līdzekļos”. Līdzīgi normatīvie akti ir spēkā jau vairākās ES dalībvalstīs, piemēram, Čehijā, Zviedrijā, Francijā. To nosaka arī 2007.gadā pieņemtais Helsinku komisijas (HELCOM) Baltijas jūras rīcības plāns.

Nozares eksperti arī uzsvēra, ka ir nepieciešamas informatīvas kampaņas par fosfora kaitīgo ietekmi. L.Auna stāsta, ka Vides aizsardzības klubs šādas akcijas jau ir veicis 2002.gadā, novērtējot 41 pārdošanā esošos veļas pulverus un vērtējot to „draudzīgumu videi”. “Tas lielā mērā ir vides sabiedrisko organizāciju uzdevums, piesaistot līdzekļus projektu veidā, piemēram, no Latvijas Vides aizsardzības fonda,” viņa norāda.

Tostarp speciālisti vienojušies vairāk stāstīt par videi draudzīgu veļas mazgāšanu – pareizu veļas pulvera dozēšanu, atbilstošas mazgāšanas temperatūras un veļas mašīnas mazgāšanas programmas izvēli.

Diskusijā piedalījās pārstāvji no Veselības ministrijas, Vides ministrijas, SVA, Veselības inspekcijas, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras, Vides aizsardzības kluba un Baltijas Vides Foruma.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas